1. Omni Dent
  2. Ortodonţie

Ortodonţie

Ce este un tratament ortodontic?

Ortodonția (gr.”orthos”=drept, iar ”odous”= dinți) este una din disciplinele stomatologice care se preocupă de anomalii dento-maxilare (mușcături incorecte), care pot apărea în urma unor iregularități dentare, a unor relații disproporționate dintre maxilare, sau ambele.
În prezent, tratamentul ortodontic  nu se realizează doar din motive pur estetice pentru a îmbunătăți esteticul pacientului, ci și pentru a evita/preintîmpina dereglările ulterioare ce pot surveni în urma anomaliilor dento-maxilare.

Tratamente ortodontice pentru copii

Asigurați-i copilului Dvs.  un zâmbet sănătos! O sănătate orală bună începe din timp!
Ca părinte, doriți tot ce e mai bun pentru copilul D-stră. Asta ar  include dinți sănătoși și un zâmbet frumos. Puteți începe cu o îngrijire de bază, efectuată regulat..
Pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos, copilul dumneavoastră are nevoie de dinți și maxilare aliniate corect cu alte cuvinte, o mușcătură corectă. Asociația Ortodonților recomandă un control pentru copil incepând chiar de la vârsta de 3 ani!
Majoritatea tratamentelor ortodontice încep la o vârstă cuprinsă între 9 și 14 ani, în timp ce unele probleme ortodontice sunt mai ușor de soluționat dacă se intervine mai devreme.
Până la vârsta de 12 ani, în perioada de creștere putem ghida direcția de creștere a maxilarelor. Dacă apare necesitatea unui tratament ortodontic pentru copilul dumneavoastră, medicii ortodonți ai Clinicii stomatologice ”Omni Dent” vă pot sfătui cu privire la momentul potrivit pentru a începe tratamentul.

 

Semnele care vă  pot indică faptul că mușcătura copilului nu este corectă

 

Nu este mereu ușor de a observa dacă sunt prezente careva probleme ortodontice la copii. Chiar și dinții care arată drept pot ascunde o problemă de ocluzie (mușcătura). Mai jos sunt prezentate câteva indicii care ar putea indica necesitatea  unui control ortodontic la copii:

 

  • pierderea dinților de lapte prea devreme (din cauza cariilor) sau prea târziu;
  • dificultate la masticarea alimentelor sau la mușcare;
  • respirația orală;
  • sugerea degetelor după apariția dinților;
  • dinți înghesuiți, rău poziționați sau blocați;
  • maxilare poziționate/situate în față ori în spate ce schimbă înfățișarea copilului;
  • mușcarea obrazului ori traumatizarea palatului dur;
  • dinți iesiți înafară;
  • dinții de pe maxilare nu contactează ori fac aceasta într-un mod anormal;
  • Asimetrie facială; 

Tratamente ortodontice pentru adolescenți

Tratamentul ortodontic frecvent este indicat la copii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani.  La 12 ani, majoritatea, dacă nu chiar toți dinții permanenți au erupt, astfel putând fi depistate foarte ușor probleme de înghesuire, spațieri sau mușcături incorecte. Aceste probleme nu se vor putea corecta de la sine.
La această vârstă, tratamentul poate beneficia de prețiosul „puseu de creștere” care ajută la corectarea mușcăturii și la coordonarea maxilarelor.De asemenea, metabolismul este crescut, ceea ce poate contribui la micșorarea perioadei de tratament ortodontic.
Indiferent dacă vi se recomandă un aparat dentar mobil sau un aparat dentar fix rezultatele pot fi spectaculoase și pot să redea copilului D-stră un zâmbet frumos și sănătos.


Tratamente ortodontice pentru adulți

În prezent,tot mai mulți adulți urmează un  tratament ortodontic pentru îmbunătățirea zâmbetului, și nu numai. Există o gamă variată de tratamente ortodontice special concepute pentru adulți, în urma cărora se îmbunătățește aspectul zâmbetului și se obține o mușcătură sănătoasă.
Este cunoscut faptul că prin netratarea problemelor ortodontice la timp, acestea se pot agrava. Multe probleme ortodontice pot fi corectate la fel de ușor la adulți, precum la copii. Forțele ortodontice deplasează dinții în același mod, indiferent că este vorba de adulți sau copii, dar perioada tratamentului în cazul adulților poate dura mai mult datorită maturității osului.
Tratamentul ortodontic poate avea succes la orice vârstă, iar adulții, în mod special, pot aprecia mai mult beneficiile unui zâmbet frumos. Ceea ce odată era considerat un obiect purtat doar de copii și tineri, aparatul ortodontic, a ajuns să fie luat din ce în ce mai mult în considerare și de adulți. De altfel, mulți părinți poartă aparate ortodontice în paralel cu copiii lor.

Avantajele aparatelor ortodontice pentru adulți

Sunt mai multe motive pentru care un tratament ortodontic se recomandă adulților, acestea fiind atât de natură estetică, dar și de natură funcțională.
Dese ori, tratamentul ortodontic se efectuează înaintea unui tratament protetic, pentru a crea condiții necesare ce ar garanta succesul tratamentului protetic.
De asemenea, în cazul necesității unor implanturi, acestea se aplică mai bine dacă ocluzia (mușcătura) este corectă, decât dacă dinții se află în poziții incorecte.
Nu în ultimul rând, durerile de cap, gât și spate sunt dese ori consecințele anilor în care problemele de natură ortodontică, nerezolvate, s-au acutizat. O corecție ortodontică  vă poate eliberează de lungi perioade de suferință.
Tratamentul ortodontic are ca obiective nu numai să îmbunătățească zâmbetul, ci și sănătatea dinților și a gingiilor. Efectuând un tratament ortodontic ca adult, puteți evita:

  • apariția cariilor dentare;
  • pierderea gingiei și a osului;
  • abraziunea smalțului dentar;
  • problemele articulației temporo-mandibulare.

 Dese ori, adulții sunt mai cooperanți și urmează toate indicațiile medicului, rezultatele tratamentului lor sunt mai bune decât în cazul copiilor. Respectând  indicațiile medicului puteți reuși nu numai să ajungeți la un rezultat excelent, dar și să micșorați perioada de tratament ortodontic.


Ce este un aparat ortodontic?

 Aparatul ortodontic este un dispozitiv care produce mișcări controlate ale dinților (cu efect ortodontic), aceștia schimbându-și poziția în direcția dorită de către medicul-ortodont. La copiii aflați în perioada de creștere, aparatul dentar poate avea și un  efect ortopedic, adică poate contribui la ghidarea direcției de creștere a oaselor feței.
Aparatul dentar poate fi confecționat din: metal, plastic, ceramică, safir sau combinații ale acestora.
În dependență de problema ortodontică pe care Dvs. o aveți, medicul ortodont va decide ce tip de aparat va putea fi utilizat în cadrul tratamentului, urmând ca Dvs împreună cu ortodontul să găsiți varianta care vi se potrivește.

Aparate ortodontice mobile

Miofuncționale

Pentru prevenirea obiceiurilor vicioase (cum ar fi respirația orală, deglutiția infantilă, sugerea degetului sau obiceiul de a roade unghiile), se folosesc tehnici ortodontice speciale ce au drept scop corectarea dinților strâmbi și alinierea acestora.
Tehnicile ortodontice implică utilizarea unor serii de aparate care pot fi purtate atât 1-2 ore în fiecare zi, cât și peste noapte, în timpul somnului.
Utilizarea zilnică a acestor aparate contribuie la îndreptarea dinților și, ulterior, la o dezvoltare facială optimă și un zâmbet sănătos.


Trainere

Trainer-ul este un aparat mobil din silicon, care contribuie la relaxarea musculaturii orale, ajutând astfel la alinierea dinților și corectarea poziției maxilarelor. Sunt create în așa fel încat să acționeze cu forțe delicate asupra dinților strâmbi și înghesuiți. Purtarea lor zilnică duce la dezvoltarea corectă a arcadelor și la îndreptarea dinților frontali, acționând în același timp impotriva obiceiurile vicioase care pot afecta dezvoltarea facială a copilului tau.
Trainer-ul este specific tratamentului ortodontic în timpul dentiției temporare, mixte, în timpul erupției dinților permaneți și a creșterii copilului. De asemenea, deja de la vârsta de 3 ani putem efectua corecția ocluziei și îndepărtarea obiceiurilor vicioase la copii cu ajutorul acestor trainere.
Sfaturi pentru părinți
În timpul somnului, copilul trebuie sa se străduie să poarte trainer-ului chiar dacă acesta cade datorită obiceiului vicios de interpunere a limbii între arcade sau a respirației orale. Acestea sunt,de fapt, obiceiurile care trebuie corectate, și odata ce trainer-ul stă în gură toată noaptea reușita e asigurată.

  • Gura copilului trebuie sa fie închisa majoritatea timpului în care poartă trainer-ul.
  • Amintiți-i copilului, când nu poartă trainer-ul,să-și țină vârful limbii într-o poziție aproximativă celei din timpul purtării aparatului.
  • Se poartă o perioadă de minim 6-12 luni.
  • Dacă nu este posibil purtarea pe întreaga noapte, măriți durata de purtare în timpul zilei.
  • Nu vă așteptați să vedeți schimbări în câteva săptămâni, oricum ar trebui să vedeți o înbunătățire funcțională într-o scurtă perioadă

Aparatele mobile – detașabile

Aparatul mobil reprezintă un aparat dentar pe care pacientul și-l poate aplica și îndepărta singur, fără ajutorul medicului. Este aparatul cel mai des folosit  la copii. Acest aparat are un spectru de acțiune mai limitat decât un aparat fix(cu bracketi), deoarece nu poate deplasa dinții în toate direcțiile.
Aceste aparate pot avea și cun efect ortopedic,adică efect de stimulare (înhibare, respectiv ghidare a sensului de creștere a oaselor. Putem profita de efectul ortopedic al acestor aparate doar la pacienții aflați în perioada de creștere (până la 12 ani).
Până la ce vârsta se poate folosi aparatul mobil?
Până la 12 ani, respectiv până când apar toți dinții permanenți.  După această vârstă se folosesc aparate fixe. Aparatul mobil de cele mai multe ori constituie doar prima etapa de tratament ortodontic. Pentru finalizare și controlul final al rezultatului, este nevoie și de etapa de tratament ortodontic cu aparat fix.

Aparatele de contenție

Aparatului de contenție este unica soluție care asigură menținerea poziției dinților obținută în urma tratamentului ortodontic.  De obicei, contenția este un aparat invizibil, așa că nu trebuie să vă preocupe această etapă.
Este esențial ca aparatul de contenție, care reține dinții în noua lor poziție, până când se formează țesut osos în jurul lor, să fie purtat continuu în primele 3-6 luni urmând ca după această perioadă să fie purtat doar noaptea sau atât timp cât recomandă ortodontul dvs.
În momentul în care este întreruptă purtarea contenției , dinții sunt supuși forțelor limbii, buzelor și obrajilor, suficient de puternice pentru a modifica poziția dinților.
Dacă pacientul nu poartă contenția conștiincios din momentul aplicării ei, dinții vor reveni la poziția inițială avută înaintea tratamentului ortodontic, în procent de peste 75% în decurs de 12 luni.
Contenția poate fi:

  • Mobilă :
  • gutieră-folie de plastic trasă peste dinți
  • plăcuță de contenție
  • Fixă (un fir special de sarma lipit pe interiorul dintilor)

Brackeții

Din aparatele metalice fac parte binecunoscuții brackeți metalici clasici.
Acești brackeți sunt confectionați, în mare parte, dintr-un aliaj Ni-Ti, oțel sau aliaje de aur.
Întreg aparatul este prefabricat.
Pacienții care prezintă alergii la unul din aceste metale, nu vor putea purta acest tip de aparat.

Cum functioneaza aparatul?
Brackeții sunt lipiți de fiecare dinte în parte prin intermediul unui material numit adeziv (bonding) special conceput pentru uz ortodontic. În lăcașul fiecărui bracket se aplică arcul ortodontic ce va acționa asupra dinților. Brackeții pot fi solidarizați cu arcul prin ligaturi sau prin lacăte speciale ce mențin arcurile.

Avantajele aparatului cu brackeți metalici

Este considerat a fi cea mai bună alegere în cazul tratamentului pentru adolescenți, iar faptul că poate fi personalizat cu elemente colorate (la alegere) îi ajută pe adolescenți să fie „la modă”.

Este totodată o variantă foarte bună și pentru adulți, deoarece:

  • Are cel mai bun raport calitate-preț
  • Tratamentul cu acest sistem durează mai puțin decât cu alt tip de brackeți (de ex. ceramici), pentru ca medicul are un control mai bun al forțelor și al mișcărilor dinților.
  • Este aparatul de elecție în cazul tratamentelor complexe ortodontico-chirurgicale, acesta fiind preferat și de către chirurgii maxilo-faciali, datorită controlului bun pe care il permite acest tip de aparat.
    E important să știți că brackeții sunt partea intermediara dintre dinți și arcul principal, care reprezintă piesa ce va impune forțe dinților, pentru a se mișca în direcția dorită de medicul ortodont.

     

Dezavantajele sistemelor bracket metalice:

  • Sunt mai puţin fizionomice
  • La începutul tratamentului pot să pară insuficient de comode, dar cu timpul (în jur de o săptămînă) aceasta senzaţie dispare.

 

Aparatele cu brackeți ceramici

Aceste tipuri de aparate sunt constituite din brackeți de ceramica albă, de culoarea dinților,făcând  parte din categoria aparatelor estetice.  La fel ca și la aparatul metalic, fiecare bracket ceramic este lipit pe câte un dinte.Arcul de activare este,de asemenea, estetic, vopsit în alb.
Avantaje și indicații de bracketi ceramici:

  • Sunt mai putin vizibili decât cei metalici
  • Sunt indicați în cazurile cu înghesuiri dentare ușoare sau medii, unde nu sunt necesare extracții dentare.

     

Dezavantajele sistemelor bracket-ceramice(policristaline).

  • Brackeții ceramici sunt mai scumpi decît cei metalici,
  • Durata mai lungă de tratament decît cu cei metalici,
  • Au dimensiuni mai mari în comparaţie cu brackeții metalici.

Brackeții Damon 3

Sistemul Damon a realizat o adevărată revoluţie în ortodonţie prin apariţia sa. Este un aparat   autoreglabil sau fără legaturi cu alte cuvinte. Acesta este  mult mai comfortabil decât clame obişnuite.

Bracketii Damon acţionează blând asupra dinţilor şi ligamentelor, nu necesită extracţii chiar şi în cazuri complicate. Tratamentul durează aproximativ 14-18 luni.
Întrucît arcul cu bracketii se menţine liber, pacientul care poartă aparatul fix autoreglabil Damon nu simte presiune, efectiv nu-l sesizează. Bracketii Damon 3 arată mai mici decît cei obişnuiţi întrucît o parte din aceştia este efectuată din material compozit transparent de ultima generaţie şi oţel inoxidabil chirurgical. Datorită forţei de fricţiune mica, dinţii migrează semnificativ mai repede sub acţiunea unor forţe fiziologice, foarte blînde.
Aceasta tehnică permite ca aparatul maxilo-facial să coordoneze poziţia corectă a dinţilor. Contururi moi şi margini rotunjite oferă comfortul maxim pacientului. Sistemul poate fi corectat foarte uşor. Cu utilizarea sistemului Damon durata tratamentului se reduce şi cresc intervalele între vizite la medic.
Dezavantajul aparatului fix Damon:

  • Bracketii se fixează pe suprafaţa anterioară a dinţilor, prin urmare zîmbetul îi face vizibili