1. Omni Dent
  2. Parodontologie

Parodontologie

Parodontoza - boala parodontală - este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator și se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutul moale și al osului care susține dinții.
În prima fază apare inflamația gingiei – gingivita, care se manifestă prin modificarea consistenței gingiei și a culorii. De asemenea, papilele intrerdentare se inflamează și se desprind de pe dinți, apar dureri, senzație de prurit gingival, gingiile sângerează foarte ușor.
Dacă nu oprești afecțiunea din dezvoltare încă de la primul stadiu al bolii parodontale, gingivita, ea poate avansa până la parodontită, care este o afecţiune inflamatorie cronică ce afectează parodonțiul — numele colectiv ce desemnează țesuturile, ligamentele și oasele care mențin dinții fixați în poziție. Dacă nu este tratată, parodontita poate afecta sever aceste structuri, iar în cele din urmă poate duce la pierderea dinților.

Care sunt cauzele bolii parodontale?

Fără o cauză determinantă cunoscută a acestei afecțiuni, apariția bolii parodontale este condiționată de multipli factori locali, loco-regionali și generali, fiind considerat un proces patologic complex.
În cavitatea bucală sănătoasă se găsesc peste 700 de tipuri diferite de bacterii, majoritatea lor inofensive. Tipurile de bacterii care cauzează boala parodontală sunt numite bacterii parodontale. În mod normal, aceste bacterii nu cauzează probleme însă, în anumite circumstanțe, pot deveni dăunătoare. Acest lucru se întâmplă atunci când stratul de bacterii și particule de alimente, cunoscut ca placă bacteriană, nu este îndepărtat prin periaj regulat.
Dacă placa bacteriană este lăsată să se acumuleze, ea formează un substrat favorabil pentru înmulțirea bacteriilor parodontale. În consecință, se formează niște produse secundare dăunătoare care declanșează răspunsul inflamator al organismului, provocând inflamația gingiilor. Fără tratament, boala parodontală se poate agrava, pe măsură ce placa bacteriană devine dură, formând tartru, un strat de depuneri dure care nu poate fi îndepărtat prin periaj obișnuit.

Cum Vă putem ajuta?

În prezent, boala parodontală poate fi controlată prin metode de tratament complex și eficient. În acest scop, serviciile Clinicii stomatologice ”Omni Dent” sunt:
  • determinarea gradului de afecțiune a factorilor ce duc la apariția și evoluția bolii parodontale;
  • determinarea germenilor asociați parodontitei prin analiză PCR; 
  • efectuăm parodontogramă și debredarea pungilor paradontale cu aparataj modern;
  • oferim tratament specific bolii;
  • monitorizarea bolii; 
  • instructaj pentru un periaj corect.