1. Omni Dent
  2. Ortopedie
  3. Proteza dentară parțiala
  4. Proteze acrilice

Proteze acrilice

Proteza acrilica totala este o piesă protetică mobilă care înlocuiește o întreagă arcadă dentară.

Există situații  când pacientul își pierde  foarte repede  toți dinții (boli parodontale, traumatisme, infecții dentare extinse) iar soluția de tratament cea mai rapidă este proteza dentară imediată postextracțional.

Proteza acrilică totală este recomandată pacienților care nu pot beneficia de implanturi din cauza unor factori locali sau generali.

Factorii locali pot fi boli ale mucoasei bucale sau oferta osoasă deficitară calitativă si cantitativă.

Dintre factorii generali amintim: boli metabolice (diabet), discrazii sanguine, boli de coagulare, hipertensine arterială decompensată, afecțiuni hepatice (hepatita C, ciroză hepatică), boli psihice.

Elementele componente pentru proteza acrilica totala sunt: baza protezei  și un set de dinți prefabricați. Baza protezei este realizată din rășini acrilice iar dinții protezei pot fi din acrilat sau din compozit. Compozitul are câteva avantaje majore pentru pacient: imită fidel dinții naturali și rezistă bine în timp din punct de vedere al culorii și formei.

La pacienții care au suferit de bruxism este recomandat  să se folosească dinți din acrilat, deoarece  este un material mai moale și preia șocurile mai bine.

 

Proteza acrilica totala – realizarea (etape clinice și de laborator):

1. Amprenta preliminară – este prima etapă clinică și constă în înregistrarea câmpului protetic (gingie și părți moi) cu ajutorul unei linguri universale și a materialului de amprentă. Cel mai indicat material de amprentă este alginatul. Această amprentă va fi trimisă în laboratorul de tehnică dentară unde va fi turnat modelul de lucru. Pe acest model va fi confecționată lingura de amprentă individuală.

2. Amprenta finală sau funcțională – constă în adaptarea lingurii individuale pe câmpul protetic și amprentarea cu fidelitate a arcadei și a părților moi, fără a le deforma. Materialul folosit este un silicon special, care se mulează exact pe câmpul protetic.

Pe baza amprentei finale se va realiza modelul funcțional care ulterior va servi pentru confecționarea protezei totale acrilice. În acest sens amprenta finală trebuie să redea cu fidelitate toate reperele anatomice și funcționale din cavitatea bucală.

Pe modelul funcțional tehnicianul va realiza șablonul de ocluzie.

3. În această ședință se determină:

– relațiile intermaxilare cu ajutorul șablonului de ocluzie;

–  nivelul și planul de ocluzie;

– dimensiunea verticală de ocluzie;

– linia mediană a feței;

-linia surâsului (marginea liberă a buzei superioare la un surâs normal);

– linia caninilor;

– culoarea dinților.

Toate aceste elemente ne vor ajuta să realizăm o proteză asemănătoare cu dentiția naturală a pacientului.

În acest sens se recomandă pacientului să aducă fotografii din perioada în care dantura era completă, eventual dacă are poze în care zâmbește pentru a vedea forma și dimensiunea dinților naturali.

4. Realizarea machetei este o etapă de laborator. Pe baza datelor înregistrate de medic în cabinet tehnicianul va realiza macheta viitoarei proteze acrilice totale. Alegerea și montarea dinților trebuie să țină seama de particularitățile pacientului pentru a se putea realiza o armonie dento-facială și dento-somatică. Dacă zona frontală trebuie să îndeplinească criterii estetice și fonetice, în zona laterală se va urmări obținerea unei eficiențe masticatorii maxime.

5. Proba machetei – În această etapă de tratament se urmărește adaptarea machetei viitoarei proteze în cavitatea bucală, stabilitatea și menținerea pe câmpul protetic, înălțimea etajului inferior al feței, închiderea gurii, forma, dimensiunea și culoarea dinților.

Dacă totul decurge bine, macheta va fi trimisă în laborator pentru a fi transformată în proteza acrilică totală definitivă.

6. Inserarea protezei dentare pe câmpul protetic este ultima etapă de tratament.

La purtătorii noi de proteză, prima lună este mai dificilă deoarece trebuie să învețe să vorbească corect cu protezele în gură, trebuie să învețe să mestece alimentele și nu în ultimul rând să zâmbească.

În primele zile este indicat ca pacientul să consume alimente de consistență moale pentru a se obișnui cu noua masticație. Apoi, încet, încet va diversifica alimentația. Dezavantajul principal îl reprezintă faptul că toate alimentele vor fi tăiate cu cuțitul, pacientul nu mai poate mușca din ele.

Pentru imbunătățirea fonației se recomandă ca pacientul să citească cu voce tare cam o oră pe zi timp de 3-4 zile.