Principlă   Căutare   Contacte   Dinte
Limba română  Русский  English  Italiano 
tel.:(+373) 22 606-101
tel.:(+373) 22 606-101

Protezarea mobilizabilă

Această ramură a proteticii dentare care își are rădăcinile din anii 2500 î.Hr. și constă în înlocuirea țesuturilor și dinților printr-o construcție protetică. Aceasta din urmă poate fi de două tipuri:

Proteză parțial mobilizabilă menită să înlocuiastă câțiva dinți lipsă și țesuturile adiacente pierdute și este sprijinită pe dinții restanți și țesuturile înconjurătoare.

Proteza totală care reprezintă o construcție menită se înlocuiască toți dinții de la una sau ambele arcade dentare și țesuturile adiacente.

Protezele parțial mobilizabile sau totale pot fi deasemenea de diferite tipuri: din acrilat dur/elastic, cu bază metalică cu sprijin pe dinții naturali sau implante. La ora actuală se bucură de o popularitate crescândă protezele din biodentoplast care sunt mai estetice și prezintă o duritate mai mare.

Proteza parțial mobilizabilă

Indiferent de materialul din care este confecționată și design-ul ales, aceste proteze au componente similare. Ele sunt alcătute din șei pe care sunt amplasate dinții artificiali ce substituie dinții lipsă, conectorul prinicpal ce unește șeile și elemntele de menținere, sprijin și stabilizare care se ancorează pe dinți și stabilizează proteza în cavitatea bucală. Acest tip de proteze pot fi ușor de realizat însă au și unele dezavantaje precum progresarea atrofiei osoase, sunt voluminoase, se pot fractura peste o anumită perioadă.

 

Proteza totală

Constă în realizarea unei proteze ce substituie toți dinții pierduți din cavitatea bucală precum și țesuturile moi adiacente dinților. Această proteză poate restabili esteticul pacientului prin suplinirea deficitului de țesuturi dure și moi prin propriul volum. Ea poate fi ușor igienizată datorită posibilității de a fi înlăturată la necesitate din cavitatea bucală. Totuși aceste proteze sunt uneori greu de suportat pentru unii pacienți datorită volumui lor provocând adesea reflexul de vomă. Prima perioadă de adaptare este cea mai grea după care pacientul se deprinde cu construcția protetică și iși poate continua fără discomfort activitatea zilnică. În cazurile unor atrofii severe stabilitatea acestor proteze suferă din cauza insuficienței de suport și mobilizării protezei din cauza funcției musculare în timpul vorbirii sau masticației.

 

 

Îngrijirea protezelor mobilizabile                                                                   

 

Acest tip de proteze poate fi ușor de îngrijit datorită faptului că pot fi înlăturate și curățate în afara cavității bucale. Deasemenea ele pot fi la necesitate reparte cu utilizarea ulterioară a aceleași proteze. Pentru o adeziune mai bună a protezelor sunt concepute diferite geluri ce facilitează adeziunea protezei și limitează mișcarea ei. 

 

 

Faceţi o programareIntreaba un expertCum să ne găsiţi


© 2011 Clinică stomatologică "Omni Dent" SRL

Moldova, Chișinău, bul. Mircea cel Bătrân 13/2
tel.:(+373) 022 606-101
e-mail:[email protected]
Ln - Vi 9:00 - 19:00

Wi-Fi TV în sala de așteptare
Яндекс.Метрика