Ce sunt protezele dentare și când se recomandă?
Protezele dentare sunt dinți artificiali care au rolul de a înlocui dinții naturali pierduți. Sunt realizate în laboratoare dentare specializate, personalizate în funcție de cavitatea bucală a fiecărui pacient, pentru a fi confortabile și să corespundă funcțional și vizual cu eventualii dinți existenți (în cazul protezelor parțiale).
Tipuri de proteze dentare
După numărul de dinți pe care îi înlocuiesc protezele dentare pot fi:
- Proteze dentare parțiale: înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsa;
- Proteze dentare totale: înlocuiesc toată dantura lipsă.
Proteza dentară parțială este utilizată atunci când mai există dinți naturali sănătoși. De obicei, aceste lucrări protetice sunt fixate în jurul dinților naturali ai pacientului cu ajutorul unor sisteme speciale care imită culoarea dinților existenți.
Proteza dentară totală este utilizată atunci când lipsesc toți dinții naturali. Dinții artificiali sunt atașați de o placă numită baza protezei, care este fixată apoi pe gingie.
Din punct de vedere al stabilității, protezele dentare pot fi:
- Proteze dentare fixe și pe implanturi au devenit tot mai populare în ultimii ani, fiind fabricate din materiale durabile, confortabil de purtat. Unul din avantajele acestui tip de lucrări protetice este faptul că sunt mult mai ușoare și mai puțin voluminoase decât cele mobile.
- Proteze dentare mobilizabile sunt de 2 tipuri:
- proteze dentare acrilice care pot fi clasificate în proteze parțiale (atunci când mai există dinți restanți pe arcada pacientului) sau totale (atunci când înlocuiesc toți dinții pierduți). Proteza totală acrilică substituie toți dinții pierduți, atât de pe maxilarul superior, cât și de pe maxilarul inferior, este o lucrare protetică mobilă menită să-i ofere pacientului un confort sporit la masticație și vorbire, dar și să-i redea estetica și funcționalitatea zâmbetului.
- protezele parțiale scheletate sunt lucrări extrem de precise și pretențioase. Acestea prezintă un schelet metalic realizat din aliaje ușoare și rezistente, ceea ce permite lucrării să fie discretă și comodă.
Dinții artificiali pot fi confecționați fie din acrilat, fie din ceramică (varianta mai scumpă); aceștia sunt ancorați într-o bază acrilică de culoarea gingiei și se atașează de dinții rămași cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare (capse, culise, etc).
- Proteze dentare demontabile, unul din avantajele acestui tip de proteze este faptul ca poate fi indepartata de cate ori este nevoie, oferind posibilitatea mentinerii unei bune igiene, atat sub proteza cat si la nivelul gatului implanturilor, acolo unde tinde sa se acumuleze de regula placa bacteriana, respectiv tartru.