1. Omni Dent
  2. Ortopedie
  3. Proteze fixe

Proteze fixe

Ce sunt protezele dentare si cand se recomanda?

Protezele dentare sunt dinti artificiali care au rolul de a inlocui dintii naturali pierduti. Beneficiile protezelor dentare sunt numeroase, incluzand imbunatarirea pronuntiei cuvintelor, a procesului de masticatie si evident, de ce nu, a increderii de sine. Aceste lucrari pot preveni de asemenea si lasarea timpurie a fetei, protejand eventualii dinti naturali ramasi (in cazul protezelor partiale). Acest tip de lucrari proteice sunt realizate in laboratoare dentare specializate, personalizate in functie de cavitatea bucala a fiecarui pacient, astfel incat sa fie confortabile si sa corespunda functional si vizual cu eventualii dintii existenti (in cazul protezelor partiale).

Tipuri de proteze dentare

Dupa numarul de dinti pe care ii inlocuiesc protezele dentare pot fi:

  • Proteze dentare partiale: inlocuiesc unul sau mai multi dinti lipsa
  • Proteze dentare totale: inlocuiesc toata dantura lipsa, mulandu-se perfect pe gingii

Din punct de vedere al mobilitatii, protezele dentare pot fi:

  • Proteze dentare mobile
  • Proteze dentare fixe
  • Proteze dentare mobilizabile

Dar sa vorbim despre fiecare tip de proteze in parte analizand avantajele si dezavantajele fiecaruia.

Protezele dentare partiale sau totale: ce sunt si cand se recomanda?

Protezele dentare partiale

Proteza dentara partiala este utilizata atunci cand inca mai exista dinti naturali sanatosi in cavitatea bucala. De obicei, aceste lucrari proteice sunt fixate in jurul dintilor naturali ai pacientului cu ajutorul unor sisteme special care imita culoarea dintilor existenti.

Protezele dentare totale

Proteza dentara totala este utilizata atunci cand toti dintii naturali (la maxilar si/sau mandibula) au fost pierduti ca urmare a unor accidente, infectii, leziuni, a parodontozei sau a altor afectiuni medicale. Dintii artificiali sunt atasati de o placa numita baza protezei, care este fixata apoi pe gingii. De regula, baza protezei si sistemul de prindere a lucrarii sunt realizate din metal sau acril si nu sunt vizibile, avand o culoare similara sau chiar identica cu cea a gingiilor pacientului. Pentru mentinerea lucrarilor intr-o pozitie optima se utilizeaza frecvent un adeziv special.

Protezele dentare mobile sau fixe: ce sunt si cand se recomanda?

Proteza dentara mobila: avantaje si dezavantaje

Protezele dentare mobile sunt deja binecunoscutul model traditional de proteza dentara intalnita in popor sub denumirea de placa dentara sau modelul de proteza elastica moderna, beneficiul lor major fiind faptul ca pot fi igienizate cu mare usurinta. Marele dezavantaj insa il reprezinta faptul ca acestea se pot misca sau aluneca, motiv pentru care nu este recomandat consumul alimentelor crocante si/sau lipicioase celor care le poarta. Totusi, adezivul special pentru proteze poate sa mentina acest tip de lucrare in pozitia optima dorita de pacienti.

Un al dezavantaj major al protezelor mobile, fie ca sunt partiale sau totale, este faptul ca acestea provoaca resorbtia (topirea) osului maxilar.

Protezele dentare mobile moderne dureaza, de regula, pana la circa 5 ani, perioada dupa care se recomanda sa fie inlocuite.

Protezele dentare fixe: avantaje si dezavantaje

Protezele dentare fixe au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, acestea fiind fabricate din materiale flexibile, dar extrem de durabile si care sunt foarte confortabil de purtat. Gratie materialelor translucide care se potrivesc foarte bine cu nuanta gingiei, acestea nu necesita un sistem de prindere vizibil (ex: clipsuri), ca in cazul protezelor dentare mobile. Unul din avantajele acestui tip de lucrari protetice este faptul ca sunt mult mai usoare si mai putin voluminoase decat cele mobile, putand sa dureze multi ani. Dezavantajul in constituie costurile mai mari.

Protezele dentare mobilizabile sau pe implanturi

Protezele mobilizabile pot fi indepartate de catre pacient si se pot sprijini pe dintii naturali ai pacientului si pe implanturi dentareProteza pe implanturi reprezinta de fapt o proteza totala stabilizata cimentata sau insurubata pe implanturi sau mini-implanturi dentare. Mini-implanturile dentare, sunt niste implanturi subtiri, concepute sa fie introduse in osul maxilar atrofiat. Fiind niste implanturi cu diametru redus, rezistenta lor este limitata, astfel incat acestea se utilizeaza doar cu scopul de a stabiliza proteze mobile. Sprijinul acestora lucrari protetice este unul mixt, atat pe mini-implanturi cat si pe gingii, proteza fiind practic stabilizata, nu fixata. Unul din avantajele acetui tip de proteze este faptul ca poate fi indepartata de cate ori este nevoie, oferind posibilitatea mentinerii unei bune igiene, atat sub proteza cat si la nivelul gatului implanturilor, acolo unde tinde sa se acumuleze de regula placa bacteriana, respectiv tartru.

Proteza dentara cu capse

Protezele dentare cu capse se pot indeparta pentru igienizare, sunt foarte comoda, nu se misca si vor fi mult mai usor acceptate de catre pacienti. Stabilitatea acestor proteze este data de capsele care se cimenteaza pe dintii sau radacinile dentare restante. Acestea pot fi indepartate pentru igienizare, in restul timpului ramanand fixe pe capse si pe campul protetic. Aflati mai multe despre proteza cu capse.

 

Proteza dentara scheletata

Proteza scheletata reprezinta o alternativa pentru protezele partiale mobilizabile clasice. Noutatea pe care o aduce aceasta solutie protetica este scheletul metalic. La prima vedere acest schelet pare inestetic si lipsit de confort, insa tocmai folosirea acestor aliaje este cea care permite pacientului o lucrare de dimensiuni reduse, cu stabilitate buna si cu estetica superioara. Contrar tuturor aparentelor, atunci cand vorbim despre o  proteza scheletata , vorbim despre o estetica superioara unei proteze dentare clasice.  Desi exista suprafete metalice extinse, acestea nu pot fi observate  in momentul in care aplicam proteza in gura, datorita pozitionarii acestora sub limba sau pe cerul gurii.Protezele dentare fixe pe implanturi

Acest tip de proteze este fixat strict pe implanturi dentare sau miniimplanturi si poate fi indepartat doar de catre medic prin desurubare. De acest tip de proteza fixa pe implanturi pot beneficia si pacientii cu un grad de resorbtie osoasa ridicata, gratie sistemelor de implanturi special cum ar fi: Fast and Fixed Bredent.

Proteza dentara fixa pe miniimplanturi

Principalul avantaj al miniimplanturilor este faptul ca pot fi utilizate la indivizi cu atrofie osoasa accentuata, astfel incat acestia pot beneficia de o proteza dentara fixata pe mini-implanturi. Ca si dezavantaje mentionam faptul ca pacientii cu mini-implanturi vor avea nevoie de timpi de vindecare mai lungi, din cauza distributiei diferite a greutatii.

Cat costa o proteza dentara? Preturi proteze dentare

Pretul unei proteze dentare moderne este in functie de manopera, tipul si materialele folosite pentru confectionarea si eventual fixarea acesteia. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru proteze dentare, cu reduceri consistente in 2020 fata de 2019.

Care este cea mai buna proteza dentara totala?

Atunci cand se pune problema pentru o proteza dentara totala fixa permanenta sau mobila, cea mai buna proteza dentara poate fi in functie de necesitatile si bugetul pacientului. Evident ca o proteza dentara totala fixa este mai buna decat o proteza dentara totala mobila, sau ca o proteza dentara totala fixa pe implanturi este mai buna decat o proteza dentara totala cu capse. De asemenea, calitatea materialelor este diferita si influenteaza pretul protezei dentare, protezele putand fi realizate din acrilic, compozit, ceramica, zirconiu etc.

Cat dureaza o proteza dentara?

Aceasta intrebare se poate referi la cat de mult rezista in timp o proteza dentara sau la timpul in care se poate realiza o restaurare protetica cu proteze dentare. In primul caz, durata de viata a unei proteze dentare este in functie de tipul acesteia (fixa, mobila sau mobilizabila), de materialele utilizate si de felul in care aceasta este intretinuta/ingienizata de catre purtator. In al doilea caz, in cadrul clinicii noastre pacientii pot beneficia de proteze fixe provizorii pe implanturi in doar 24 de ore, urmand ca peste 4-6 luni, in functie de caz, sa revina pentru protezele dentare totale permanente (sau definitive).