roruenit

Stomatologul vorbește despre semnele de alarmă ale primilor dinți și anestezia generală în intervențiile dentare la copii

Dinți stricați, cu pete și cu aspect neplăcut, chiar din primii ani de viață? Pe loc repaus, acest material este pentru voi, părinți de pici care alergați deja pe la stomatologi sau aveți în plan acest lucru. Doctor Alina Mighic, medic stomatolog ortodont, ne-a răspuns la câteva întrebări dintre cele mai stringente pe care ni le-au sugerat părinții de copii care se confruntă, de la vârste mici, cu probleme ale dinților.

  1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Stomatologul vorbește despre semnele de alarmă ale primilor dinți și anestezia generală în intervențiile dentare la copii

Dinți stricați, cu pete și cu aspect neplăcut, chiar din primii ani de viață? Pe loc repaus, acest material este pentru voi, părinți de pici care alergați deja pe la stomatologi sau aveți în plan acest lucru. Doctor Alina Mighic, medic stomatolog ortodont, ne-a răspuns la câteva întrebări dintre cele mai stringente pe care ni le-au sugerat părinții de copii care se confruntă, de la vârste mici, cu probleme ale dinților.

Cauzele dinților stricați la copiii mici

„Apariția cariei la copii este rezultatul activității microflorei bucale, cavitatea bucală fiind un mediu umed cu o temperatura favorabilă. Dezvoltarea cariei dentare este condiționată și de numeroși factori favorizanți: alimentația incorectă (bogată în zahăr (da, da – dulciurile) și carbohidrați); igienă orală incorectă sau inexistentă (de la cea mai fragedă vârstă), adormirea cu biberonul (cu suc, ceai, lapte… orice altceva decât apă plată), dar și altele. Cariile dentare la copii apar mai des în locurile mai dificil de periat, iar fără o igienă orală riguroasă noi nu vom putea stagna activitatea microorganismelor”, menționează stomatologul.
 

Semnele de alarmă cu privire la apariția cariei la un copil

„Mulți părinți trec cu vederea importanța dinților de lapte ai copiilor lor. Este firesc să ne pună în gardă perioada erupției dentare și poziția dinților în arcadele dentare, dar și apariția unor pete sau puncte pe dinții copilașului, acuzarea unor dureri de origine dentară. Dinții de lapte, în general cariați, coexistă cu dinții permanenți iar bacteriile din procesele carioase din dinții temporari pot afecta, și ulterior chiar distruge dinții permanenți, cu consecințe deosebit de grave asupra integrității arcadelor dentare. Este cel mai important lucru de știut pentru un părinte. Acest factor influențează în mod direct sănătatea și calitatea vieții copilului. În acest context, este binevenită vizita regulată la medicul stomatolog pentru a monitoriza starea cavității bucale”, recomandă Alina Mighic.
 
 
 
Se știe, o bună parte dintre problemele dentare pot fi soluționate minim invaziv și cu dureri minore, suportabile pentru copil, la orice vârstă. Există însă probleme dentare grave care vor necesita mai mult timp pentru tratamente, dar și manipulări mai complicate. Pentru acestea, dar și pentru liniștea și siguranța copilașilor pe scaunul stomatologului, am ținut să ne vorbească medicul chirurg stomatolog ortodont, având o experiență vastă cu cei mici.
 

Anestezia generală în tratamentul dinților la copii

„Anestezia generală este o procedură sigură, fără efecte adverse dacă este realizată în condiţii de maximă siguranţă. Ea este ultima soluţie la care apelăm în cazul tratamentului stomatologic la copil, atunci când nu avem o altă alternativă. Anestezia generală nu este lipsită de riscuri, însă în anumite situații clinice fără ea nu putem înlătura problema.
 
Pentru copiii cu vârsta de până la patru ani anestezia generală este, probabil, unica variantă acceptabilă, întrucât copilaşii de această vârstă nu înţeleg necesitatea tratamentului şi nu au suficientă răbdare. Copiii mai mari sunt mai ascultători şi înţelegători. Dar şi la această vârstă pot apărea dificultăţi, dacă copilul este hiperactiv, extrem de speriat, ori dacă are anumite afecţiuni. Copilul nu poate fi tratat cu forţa, deoarece prin acest lucru i se poate cauza o traumă psihologică gravă. Anestezia sau sedarea este cea mai bună soluţie în această situaţie – acestea ajută unor astfel de copii să evite stresul şi oferă pentru viitor posibilitatea de a trece mai uşor la tratamentul obişnuit”, explică medicul stomatolog Alina Mighic. 
 

Principalele norme de igienă în cazul picilor cu probleme dentare

Alina Mighic, medic stomatolog ortodont la clinica „Omni Dent”, recomandă copiilor și părinților acestora:
 
  1. Pentru o dantură sănătoasă la copii ar fi binevenit să fie efectuată igiena dentară zilnică. Astfel, după apariţia primilor dinţişori, periajul se face cu mişcări uşoare, pentru a nu răni gingia bebeluşului.
  2. Apa, consumată imediat dupa masă, va curăţa foarte bine resturile alimentare din cavitatea orală a bebeluşului.
  3. Periajul riguros începe de la 2 ani, când sunt formate arcadele dentare, însă periajul de inițiere trebuie efectuat odată cu apariția primului dințișor la 6 luni (sau când el apare), cu periuţa specifică acestei vârste.
  4. Pasta de dinţi va trebui să fie fără fluor sau cu o cantitate cât mai mică, deoarece, până la 3 ani, copilul are obiceiul să înghită pasta de dinţi.
  5. Părinţii vor supraveghea realizarea periajului corect, de două ori pe zi. Spălatul dinţişorilor seara, înainte de culcare, este o provocare pentru mulţi părinţi, dar dacă copilului i s-a imprimat acest obicei, de a se spăla înainte de culcare, va fi pentru toată viaţa.
  6. Un prim pas în a preveni apariția unor eventuale probleme dentare este consultația la medicul specialist, urmată de manoperele de igienizare, fluorizare, remineralizare și sigilare a șanțurilor și fosetelor dinților. Întărirea dinților se face cu lacuri și paste speciale ce conțin fluor. Aplicate pe dinții temporari și definitivi, ele previn formarea de noi carii și reduc senzația dureroasă la stimuli termici.
Dr. Dumitru Sîrbu, împreună cu o întreagă echipă de medici rezidenți – Daniel Sîrbu, Mihai Coadă și Adrian Bădărău, alături de stomatolog ortodont Alina Mighic, au inițiat și o campanie de promovare a modului sănătos de îngrijire a dinților în rândurile copiilor, intitulată „Stomatologul – prietenul copiilor”. Aceștia și-au propus să stabilească un contact direct și să informeze micii pacienți despre igiena corectă și necesitatea ei în prevenirea apariției afecțiunilor stomatologice (carii, pulpite, periodontite, stomatite, etc.) și diverselor altor boli provocate de acestea, dar și de a comunica cu ei, pentru a reduce frica de medicul stomatolog.

Autor: Nadia Darie
http://ea.md/stomatologul-vorbeste-despre-semnele-de-alarma-ale-primilor-dinti-si-anestezia-generala-in-interventiile-dentare-la-copii/

16.07.2019 13:05