1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Ambasadorii sănătății din R. Moldova raportori la primul simpozion al Societăţii Balcanice de Stomatologie, Iaşi

Cultivarea educației dentare este o prioritate a medicilor stomatologi de la Clinica stomatologică ”Omni Dent”. Experiența, pe lângă activitatea de zi cu zi, instruirile, schimbul de experiență cu specialiști din alte țări, sutele de cărți citite, însumează buna reputație a unui specialist recunoscut. 

Cu mândrie și admirație, cu respect și încredere menționăm despre bogata experiență în acest sens, a chirurgului oro-maxilo-facial, doctor în medicină Dumitru Sîrbu, care prin perseverența și acuratețea sa față de lucrul bine făcut îndeamnă tinerii specialiști să-i urmeze calea. 
 
În acest context, doctorandul său, Stanislav Strîșca, unul dintre speranțele medicinii moderne în domeniul chirurgiei, alături de alți discipoli ai chirurgului Sîrbu au participat la sfârșitul săptămânii trecute la diverse conferințe științifice. 
Doctorandul Strîșca a participat cu o comunicare orală, cu tema: ”Virtual planning and simulation in orthognathic surgery” la primul simpozion al Societăţii Balcanice de Stomatologie (BaSS)  cu tema: ”Evoluția în Medicină. Era digitală în practica medicală curentă”, desfășurat la Iaşi, în perioada 7 - 9 noiembrie 2019.
 
Profesorul Sorin Andrian și Profesoara Irina Zetu, moderatori ai secțiunii de conferințe și comunicări orale au apreciat înalt prezentarea medicului Strîșca, menționând despre bunele relații dintre țări și importanța schimbului de experiență a medicilor de diferite specialități concret referindu-se la conclucrarea chirurgiei și ortodonției. 
Simpozionul BaSS a reunit reprezentanți ai Asociațiilor Profesionale din Albania, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, România, Serbia şi Turcia, precum şi Board-uri ale Organizațiilor Internaționale de Prestigiu din domeniul Medicinei Dentare.
 
Programul evenimentului a cuprins 40 de conferinţe, susţinute de speakeri din România şi din străinătate, peste 100 de comunicări orale şi 40 de postere, workshopuri şi cursuri postuniversitare.
 
A doua zi, deja la Chișinău, mai mulți discipoli ai conferențiarului universitar  Dumitru Sîrbu au vorbit despre experiența lor cu câte o comunicare orală la Conferința științifică anuală a tinerilor specialiști din cadrul IMSP IMU ”Performanțe și Perspective în urgențele medico-chirurgicale” consacrată zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare.
 
Astfel, doctorandul Stanislav Strîșca a prezentat un raport la tema: ”Planificarea chirurgicală virtuală în tratamentul anomaliilor mandibulare”.
 
Cu o prezentare impresionantă a venit și Alexandru Ghețiu la tema: ”Osteotomia Le Forte I în reconstrucția osoasă a maxilarului superior”, la fel coordonator științific, doctorul în științe medicale Dumitru Sîrbu.  
La aceeași conferință științifică a prezentat o parte a lucrării de diplomă și doctorandul Așexandr Mighic cu tema: ”Tratamentul sinuzitelor maxilare de origine odontogenă. Rolul factorului etiologic”.
La final, raportorii au fost răsplătiți cu diplomă de participare.
  
Viața unui medic modern nu este conturată doar de activitatea clinică, dar și de cea științifică în care ei se preocupă de autoinstruire, de studiul metodelor noi, de cercetări și inovații, bineînțeles toate în beneficiul pacienților, a țării, dar și pentru a promova buna reputație a Universității de Medicină ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău”. Cu toate că lucrul științific este mai puțin promovat, de fapt, această componentă este parte integrată a unui medic renumit. Astfel, această muncă titanică, nopți nedormite, ulterior vor aduce roade bogate în activitatea medicală reprezentată prin operații performante”, a declarat medicul Sîrbu. 
 
Author: Dorina Arsene
12.11.2019 16:14