1. Omni Dent
  2. Ortopedie
  3. Proteze fixe
  4. Puntea dentară

Puntea dentară

Reprezintă un mijloc al protezării fixe ce constă din două sau mai multe coroane dentare ce suportă un corp de punte ce are ca rol înlocuirea unui dinte lipsă. Acestea pot fi realizate atât pe dinții naturali cât și pe implante și pot substitui unul sau mai mulți dinți lipsă. Poate fi deasemenea realizată din diferite materiale (metal, ceramică, materiale polimere sau mixt).

Cel mai des, construcțiile protetice sunt realizate din metalo-ceramică (structură metalică peste care se aplică masa ceramică). Datorită dezvoltării tehnologiilor, la ora actuală se realizează coroane și punți dentare integral ceramice care pot fi arse, presate sau frezate în dispozitive speicale. Datorită tehnicilor computerizate și tehnologiilor avansate, protezele realizate prin frezare sau presare sunt foarte precise. Acestea din urmă prezintă o culoare și o transparență deosebită fiind asemănătoare cu cea a dinților naturali. Sunt adesea indicate în zonele anterioare pentru restabilirea lipsei dinților frontali.

 

 

Fațetele 

Sunt proteze realizate pe dinții frontali în cazul unor defecte estetice a celor din urmă. Sunt binevenite datorită pierderii minime de țesuturi dure ale dintelui în urma preparării și aspectului estetic pe care îl posedă fiind adesea realizate prin frezare și presare. La ora actuală se folosesc cel mai des veneerele din ceramică presată Emax și cele din Zirconiu care sunt estetice, precise și necesită o preparare minimă a țesuturilor dure. O altă metodă de îmbunătățire a esteticului sunt lumineerele care sunt asemenătoare cu veneerele doar că sunt mult mai subțiri. Acestea din urmă nu necesită prepararea țesuturilor dure.

 

Ce este o incrustație?

Incrustația reprezintă o piesă de reconstrucție a structurilor dentare dure care după sine reamintește o obturație doar că incrustațiile sunt realizate în laboratorul dentar. Ele pot fi de tipul inlay, onlay etc. și se deosebesc între ele prin suprafața pe care o substitue. Este o alternativă obturațiilor clasice și sunt mai minimal invazive decât coroana dentară de acoperire. Pot fi confecționate atât din materiale nefizionomice (metalice) cât și fizionomice (ceramică, rășini compozite, etc.).