1. Omni Dent
 2. Ortopedie
 3. Proteza dentară parțiala

Proteza dentară parțiala

Protezele dentare partiale pot reprezenta o alternativa in tratamentul edentatiilor partiale (lipsa unuia sau mai multor dinti) in cazul in care, din diverse motive, lucrarile pe implanturi sau puntile fixe nu pot fi executate.

O proteza dentara partiala este alcatuita din dinti artificiali care sunt atasati la o baza din material acrilic de culoarea gingiei. Baza de culoarea gingiei impreuna cu dintii artificiali formeaza seile protezei (care de obicei sunt in numar de 2). Uneori, seile sunt sustinute de o structura metalica care creste rezistenta protezei si asigura stabilitatea acesteia in cavitatea bucala.

Proteza dentara partiala restaureaza unul sau mai multi dinti, in timp ce proteza totala inlocuieste toti dintii de pe o arcada.

Protezele dentare partiale pot fi indepartate din cavitatea bucala de catre pacient; din acest motiv, aceste lucrari se mai numesc si mobilizabile.  Puntea dentara  este cimentata definitiv pe dintii stalpi si nu poate fi indepartata din cavitatea bucala.

Cand sunt indicate protezele dentare partiale ?

In general, protezele partiale se folosesc in 2 situatii:

 1. Ca o solutie provizorie pentru a restaura functiile si estetica pe o perioada de tranzitie spre lucrari dentare mai complexe.

 2. Ca o solutie permanenta pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa, daca pacientul nu isi poate permite restaurari pe implanturi sau punti fixe. De obicei, protezele mobilizabile au un cost mai redus in comparatie cu lucrarile pe implanturi sau puntile dentare extinse.

  In plus, exista situatii clinice in care implanturile dentare sau puntile fixe nu pot fi executate. De exemplu, anumite afectiuni generale sau locale pot contraindica anestezia, interventiile chirurgicale sau plasarea implanturilor in general (vezi  contraindicatiile implanturilor dentare).

  Pe de alta parte, o punte dentara pe dinti naturali nu poate fi realizata daca dintii ramasi in cavitatea bucala nu sunt suficienti ca numar, sau acestia au o implantare inadecvata.

  In asemenea situatii, protezele dentare partiale pot reprezenta o alternativa de tratament.

Protezele partiale scheletate sunt lucrari extrem de precise si pretentioase; acestea prezinta un schelet metalic realizat din aliaje usoare si rezistente, ceea ce permite lucrarii sa fie discreta si comoda.

Dintii artificiali pot fi confectionati fie din acrilat, fie din ceramica (varianta mai scumpa); acestia sunt ancorati intr-o baza acrilica de culoarea gingiei, formand seile protezei care vor fi legate de scheletul metalic.

Protezele partiale scheletate se ataseaza de dintii ramasi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare (capse, culise etc). Un element special de ancorare este alcatuit din 2 parti:

 • o parte de tip patrice este atasata coroanelor sau puntilor care vor acoperi dintii vecini; de obicei, dintii invecinati vor fi acoperiti de coroane sau punti pentru a favoriza pozitionarea cat mai adecvata a sistemelor de ancorare.
 • partea de tip matrice este inglobata in baza protezei

O proteza partiala scheletata poate avea 2 sau mai multe elemente speciale de ancorare. Sistemele speciale sunt aproape invizibile, asigurand in acelasi timp o stabilitate excelenta a protezei.

Protezele partiale scheletate sunt mai scumpe decat cele flexibile sau cu crosete; in general, se folosesc ca variante definitive de tratament.