Ce este granulomul dentar?
Un granulom (chist) la un dinte este o complicație datorată cariilor netratate (parodontită, pulpită) sau a leziunilor mecanice. Cariile distrug smalțul, infecția pătrunde în pulpă, apoi se răspândește mai departe până la rădăcină, provocând granuloame purulente. Un granulom este un focal al infecției, care are potențialul să se dezvolte în o inflamație în țesutul osos de lângă dintele afectat.
În cele mai multe cazuri, granulomul se elimină chirurgical, îndepărtând, astfel, sursa unei posibile infecții și efectele mecanice pe care granulomul le poate produce în locul în care a apărut.
Din păcate granulomul dentar nu manifestă simptome și nu poate fi detectat decât prin examene radiologice preventive, efectuate periodic sau la indicația medicului stomatolog care trebuie vizitat odată la 6 luni.
Cum se tratează?
Granulomul dentar incipient se poate trata endodontic, prin sterilizarea și obturarea canalului radicular al dintelui care este în contact cu granulomul. Cu un tratament de canal efectuat în mod corespunzător șansele de resorbție ale granulomului sunt foarte mari.
Granulomul dentar sau apical avansat care nu se resoarbe după tratamentul endodontic se manevrează chirurgical. Această operație constă în chiuretarea granulomului de la nivelul osului și tăierea vârfului rădăcinii dentare (cel mult o treime din lungimea acesteia).
Granulomul apical reprezintă o patologie frecvent întâlnită în practica stomatologică, apărând ca o sechelă a patologiei pulpei dentare, la un dinte netratat, cuprinde dentina dentară apoi ajunge la pulpa dintelui, acolo unde se găsesc nervii și vasele de sânge ce mențin viabilitatea dintelui.
Granulomul apical - metode de tratament
- Tratamentul conservator de canal;
- Tratamentul endodontic folosind hidroxidul de calciu;
- Tehnica aspirație-irigație;
- Sterilizarea leziunii și procedura apexului;
- Tehnica decompresiei active non-chirurgicale;
- Rezecția apicală a granulomului (reprezintă o intervenție chirurgicală);
- Extracția dentară.
Dacă aveți întrebări legate de granulomul apical sau doriți o a doua opinie medicală, nu ezitați să ne contactați.