1. Omni Dent
  2. Terapie
  3. Anestezie

Anestezie

Anestezia dentară, parte integrantă a stomatologiei, este procedura medicală prin care se introduc în organism substanțe ce au efectul de a atenua sau suprima temporar perceperea senzațiilor dureroase, cele mai frecvente fiind extracțiile dentare, tratarea infecțiilor dentare și ale gingiilor, implanturile dentare, extirparea nervului și pentru cazul în care pacientul suferă de reflex faringian sau are o rezistență foarte mică la durere.
Scopul anesteziei dentare este de a face ca şedinţa de tratament să fie cât mai confortabilă şi pentru a reduce sau a elimina anxietatea şi durerea pacientului, dar și pentru a elimina una dintre cele mai comune probleme în stomatologie, frica de dentist.
Anestezia dentară se realizează cu ajutorul substanțelor anestezice, substanțe ce blochează transmiterea impulsului nervos de-a lungul nervilor, acționând doar în zona în care au fost utilizate.

Cum funcționează anestezia dentară

Anestezia dentară blochează transmiterea impulsului nervos prin nervi. Astfel poți să-ți muști obrazul sau limba, fără să poți controla acest lucru. Uneori pot fi anesteziate și buzele, ceea ce afectează temporar vorbirea.

Tipuri de anestezie dentară

  1. Anestezie dentară locală – se face cu substanțe anestezice care elimină temporar durerea și acţionează numai într-o zonă specifică a cavităţii orale.
  2. Anestezia regională – se realizează amorţind o regiune a corpului, pacientul rămânând conştient.
  3. Anestezia generală – provoacă pierderea sensibilităţii și absenţa conştienţei. Este rar utilizată în stomatologie şi este indicată în situaţiile în care anestezia locală nu are eficienţă sau nu se poate realiza. Această procedură necesită asistența unui medic anestezist.

Efecte posibile după anestezia dentară

Efectul anesteziei locale dispare, de obicei, la o oră după efectuarea procedurii stomatologice și pacientul poate părăsi cabinetul medical fără probleme, însă în cazul sedării efectele durează mai multe ore.
Efectul anesteziei locale dispare mai rapid în zona maxilarului decât în zona mandibulei, deoarece maxilarul este mai puternic vascularizat. Probabil veți avea impresia că nu vă simțiți buzele sau limba, deși le puteți folosi.