1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Consecințele nocive ale tutunului asupra dinților - 9 motive convingătoare

Ziua mondială fără tutun este marcată pe 31 mai deja al 33-lea an. Scopul acestui eveniment este de a încuraja, pentru o perioadă de 24 de ore, abstinența de la toate formele de consum de tutun, precum și informarea publicului cu privire la pericolul fumatului pentru sănătate. Această zi a fost propusă în anul 1987 de către Organizația Mondială a Sănătății

Consumul de tutun se consideră a fi una dintre cele mai grave probleme de sănătate. La nivel mondial, fumatul omoară mai mult de 7 milioane de oameni.

Astfel, periodic, la Clinica noastră, se adresează pacienți cu multiple afecțiuni dentare provocate de efectele îndelungate ale fumatului.

Cum afectează fumatul dantura?

  1. Determină formarea de placă bacteriană și tartru;
  2. Favorizează apariția cancerului oral;
  3. Crește riscul de apariție a cariilor;
  4. Provoacă sensibilitate dentară;
  5. Creşte sensibilitatea gingiei;
  6. Schimbă culoarea dinţilor;
  7. Respirație neplăcută;
  8. Îngălbenirea dinților;
  9. Boli gingivale.

Dumitru Nucă, medic rezident paradontolog, la Clinica stomatologică «Omni Dent» a menționat că fumatul este un factor predispozant în evoluția bolii paradontale care afectează cea mai mare parte a populației din întreaga lume, iar tratamentul ei și până astăzi nu este rezolvat.

Medicul stomatolog, Evelina Corcimari, a atenționat, odată în plus, rolul negativ al fumatului asupra bolilor mucoasei cavității bucale (stomatite, precancer și tumori). Totodată a menționat despre efectul pozitiv al renunțării la acest viciu din observațiile de la pacienții săi. ”Mă bucur pentru pacienții care au renunțat la fumat, deoarece, pe lângă multiplele alte efecte benefice s-a observat că a dispărut pigmentația pe mucoasa bucală și ridurile albicioase de pe toată suprafața”.

Chiril Voloc, chirurg stomatolog, în experiența sa de 5 ani, a observat că fumatul încetinește procesul de vindecare după intervențiile chirurgicale stomatologice. ”Fumatul duce la contractarea vaselor de sânge ceea ce înseamnă că mai puțin oxigen și substanțe nutritive sunt transportate în întreg corpul, inclusiv, la locul intervenției chirurgicale”.

Stanislav Căldărari, specialist cu o experiență de peste 36 ani, a relatat despre particularitățile pacienților fumători care necesită reabilitare prin intermediul implanturilor dentare, menționând riscurile și complicațiile care pot avea loc.

Procedura de albire a dinților este una dintre serviciile stomatologice des solicitate, a spus medicul stomatolog, Viorica Sîrbu, deoarece dinții sunt cel mai mult afectați de consumul de ceai tare, cafea, alimentele bogate în coloranți, igienă orală necalitativă, fumat, etc.

Dumitru Sîrbu, medicul șef al Clinicii stomatologice «Omni Dent» a îndemnat pacienții, dar și colegii de serviciu să se lase de acest obicei nociv.

Aveți grijă de sănătatea Dvs. și mergeți, cel puțin, de 2 ori pe an, la un control de rutină la medicul stomatolog. Și amintiți-vă: fumatul dăunează grav danturii (sănătății)!

Autor: Dorina ARSENE

 

25.05.2020 01:01