1. Omni Dent
  2. Terapie
  3. Abces dentar

Abces dentar

 

Abcesul dentar este una din cele mai frecvente urgențe stomatologice și reprezintă o infecție bacteriană care se manifestă prin apariția unei pungi de puroi la vârful sau în partea laterală a unui dinte. Unele abcese dentare netratate pot provoca infecții extrem de grave.

În cazul în care rădăcina dintelui moare ca urmare a infecției, durerea de dinți se poate opri, dar asta nu înseamnă că infecția s-a tratat, rămâne activă și continuă să se răspândească și distruge țesutul. Prin urmare, este indicat să mergeți la o consultație la medicul stomatolog, chiar dacă durerea dispare.

Cauza principală a abcesului dentar o reprezintă infecția bacteriană, una dintre principalele cauze fiind igiena orală zilnică deficitară.

Ce simptome și semne pot apărea în cazul unui abces dentar?

  1. dureri pulsatile la nivelul dintelui afectat care cresc treptat în intensitate;
  2. dureri la nivelul gâtului, urechii sau osului maxilar de aceeași parte cu dintele afectat;
  3. respirație urât mirositoare și/sau un gust neplăcut în gură;
  4. dificultăți la masticație și/sau înghițirea alimentelor;
  5. gingie roșie și umflată;
  6. dintele își poate schimba culoarea și poate deveni mobil;
  7. febră, frisoane, dureri de cap, disconfort general.

Prevenirea abceselor dentare

Abcesele dentare sunt o complicație a cariilor dentare sau a bolii parodontale, iar prevenirea lor se face prin aplicarea normelor de profilaxie dentară: igiena orală regulată și minuțioasă, controale periodice la medicul stomatolog și, foarte important, tratamentul cât mai timpuriu al cariilor dentare.