Procedura de igienizare dentară profesională, realizată într-un cabinet stomatologic, este recomandată fiecărui pacient deoarece periajul dentar realizat acasă nu este suficient pentru a asigura lipsa afecțiunilor orale.
Pentru o curățare completă vor fi folosite instrumente necesare (aparat cu ultrasunete, periuță și pastă specială pentru periaj) și air flow (unde se folosește o substanță pe bază de bicarbonat de sodiu care are rolul de a asigura o curățare intensă a zonelor mai greu accesibile ale dinților).
Igienizarea este recomandată să se efectueze de minim două ori pe an, iar la pacienții cu implanturi, lucrări fixe se recomandă de către medic a fi efectuată o dată la patru luni, iar pentru fumători - o dată la trei luni.
Detartrajul este o procedură stomatologică profilactică prin care se îndepărtează tartrul și placa dentară formate pe suprafața supragingivală (smalț), respectiv subgingivală (ciment) a dinților. Tartrul dentar supragingival este și cel mai întâlnit; acesta este la început incolor, apoi capătă o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producând halenă (respirație urăt mirositoare) și carii.
Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și duce în final la pierderea dinților.
După detartraj este normal ca pacienții să simtă o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau să apară sângerarea, iar aceste efecte vor dispărea în scurt timp după manoperă.
Periajul stomatologic profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete și are ca rol lustruirea și netezirea suprafețelor dentare.