Principlă   Căutare   Contacte   Dinte
Limba română  Русский  English  Italiano 
tel.:(+373) 22 606-101
tel.:(+373) 22 606-101

Terapie

Caria dentară

Caria dentară Caria este afecțiunea ce imlplică țesuturile dentare dure cu formarea cavităților în dinte ca urmare a acțiunii acizilor poroduși de către bacterii ce fermentează resturile alimentare de pe suprafața dintelui.

Tipurile de carie:

 1. Carie acută – se caracterizează printr-o evoluție rapidă cu dureri la excitanți termici și chimici.
 2. Caria cronică – adesea este asimptomatică, cu o evoluție lentă.
 3. Caria secundară – apare de obicei în zonele unde a fost anterior depistată caria, cum ar fi marginile obturațiilor.

Caria la copii poate apărea la diferite vârste, cei mai afectați dinți fiind incisivii anteriori, molarii, caninii și cel mai rar incisivii inferiori. Aceasta de obicei apare simetric și poate decurge fără simptome. Specific copiilor este evoluția cariei dentare “de biberon” care apare la copiii ce au trecut timpuriu la alimentație artificială bogată în glucide. Igiena și supravegherea cavității bucale la copii este foarte importantă și trebuie să fie efectuată de către parinți până în momentul în care copii pot desinestătător curăța bine dinții.

Tratamentul cariei dentare

Constă în înlăturarea țesuturilor dentare distruse și suplinirea lor prin materiale artificiale. Ca material de obturare se folosesc compositele foto-polimerizabile a căror culoare este aleasă în dependență de culoarea dintelui. Clinica Omnident lucrează cu materiale performante cu împlutură nano- și micro-hibridă (”G-aenial” GC, ”Kuraray AP-X și AP-X Aesthetics”, 

Tratamentul cariei dentare

Pulpita

Este inflamția pulpei din interiorul dintelui ce conține vase sangvine și nervi. Aceasta poate fi acuta și cronică a căror durere poate varia de la severă la moderată. Pulpita acută este adesea însoțită de dureri severe, pulsatile la excitanți termici și chimici ce se intensifică noaptea. Pulpita cronică se manifestă prin dureri moderate, care apar la diferiți excitanți și manifestă un tablou clinic variat.

 Pulpita

 

Cauza Pulpitei

 1. Caria care nu a fost tratată iar bacteriile au pătruns în camera pulpară.
 2. Traumatismele ce se soldează cu expunerea pulpei dentare.
 3. Factorii chimici și termici.
 4. Procesele infecțioase din apropiere precum abcesele.
 5. Deschiderea accicendală a camerei pulpare de către medicul stomatolog.

Tratamentul Pulpitei

Tratamentul constă în înlăturarea pulpei dentare (devitalizare), prelucrarea mecanică și medicamentoasă a canalelor radiculare și obturarea lor cu materiale artificiale.  Acest tratament poate fi efectuat într-una sau mai multe ședințe. Canalele radiculare pot fi oburate cu paste medicamentoase sau materile pentru obtuare definitivă. În cadrul clinicii Omnident se lucrează cu utilaj modern mecanic de prelucrare a canalelor radiculare iar acestea ulterior se obturează fie prin condensarea laterală a materialului de obturarea fie prin folosirea gutapercii încălzite (”Thermafil”, Dentsply).

Tratamentul Pulpitei 

 

Periodontita

Reprezintă inflamarea țesuturilor de suport a dintelui ce se află la nivelul apexului dentar și se soldează cu rezorbția osului de la acest nivel. Această patlogie poate fi cauzată de:

 1. Pulpita netratată din care infecția a pătruns mai departe.
 2. Procese din apropiere ce s-au extins spre apexul dintelui.
 3. Traumatisme cronice.
 4. Substanțe medicamentoase sau iritante.

Tabloul clinic este variat în dependență de tipul periodontitei: acută sau cronică. Periodontita acută se manifestă cu dureri severe și imposibilitatea de a aplica o forță chiar și minimă pe acest dinte. Netratată, aceasta poate duce la periodontită cronică sau la apariția eliminărilor purulente ce se exteriorizează în cavitatea bucală sau duc la apariția abceselor. Periodontita cronică are un tablou variat de la dureri moderate până la lipsa simpotmelor și depistarea ei ocazională. Periodontita cronica se poate acutiza manifestându-se ca cea acută sau poate trece în chist radicular.

Tratamentul

Constă în prelucrarea mecanică și medicamentoasă a canalelor radiculare și obturarea lor fie cu paste medicamentoase fie cu obturație definitivă în dependență de situația clinică și tactica aleasă de medicul stomatolog. Tratamentul acestei afecțiuni poate dura un timp mai îndelungat ce constă în aplicarea periodică pastelor medicamentoase în canalele radiculare. În cazul când periodontita cronică nu cedează tratamentului conservator se recurge la cel chirurgical.

 

Tratamentul periodontitei, rezultatul peste 12 luni.

Fluoroza dentară

Fluoroza este o afecțiune ce se manifestă prin apariția petelelor pe suprafața dintelui și pot curpinde întreaga lui suprafață. Culoarea și dimensiunea petelor variază în dependență de gradul afecțiunii. Cauzele apariției fluorozei este concentrația crescută de fluor în diferite medii precum:

 1.  Apa potabilă.
 2. Substanțe chimice.
 3. Pastele de dinți.

Etc…

Pentru determinarea gradului afecțiunii se folosește indicele lui Dean în care se deosebest IV grade. În cantități normale, fluorul este benefic prin formarea fluorapatitei care este mai rar afectată de caria dentară. Însă în cantități mari aceasta poate provoca apariția petelor maronii pe dinți dereglând esteticul pacienților iar uneori provoacă defecte în smalț.

Prevenția apariției fluorozei constă în evitarea consumului excesiv de apă cu concentrație mare de fluor (norma după OMS este de 0.5-1.0 mg/L). Zonele cu concentrație crescută de fluor în apă pot fi întâlnite și în Republica Moldova. Pentru îmbunătățirea defectului estetic se folosesc diferite metode precum înălbirea dentară, restaurarea dintelui, fațetarea. Metoda aleasă depinde de gradul afecțiunii.

Fluoroză dentară de gradul III.

Eroziunea dentară

Este o afecțiune ce se manifestă prin pierderea substanței dure a dintelui ca urmare a acțiunii acizilor. Ea poate fi prezentă pe diferite suprafețe în dependență de originea factorului cauzal. Eroziunea la nivelul suprafețelor orale a dinților sunt cauzate de regurgitații și vomismentele frecvente ce duc la dizolvarea smalțului cu expunerea dentinei. Eroziunea acidă din partea jugală a dinților este cauzată de consumul de acizi din mediul exterior precum sucuri, ape carbogazoase, citrice.

Tratament

Determinarea cauzei care a provocat eroziunea chimică și înlăturarea ei. Defectele dentare pot fi obturate sau acoperite cu lacuri ce conțin fluor.

Defectele cuneiforme

Defectele cuneiforme sunt dereglări ale continuității smalțului dentar ce sunt situate la nivelul coletului dentar (joncțiunea dinte-gingie), au o forma triunghiulară fără semne de carie dentară. Acești dinți pot prezenta sensibilitate la diferiți excitanți din mediul exterior. Cauzele apariției acestor defecte sunt tulburările ocluziei dentare care duce la apariția tensiunii în acest loc al dintelui cu fracturarea smalțului dentar (abfracție) sau periajul agresiv cu utilizarea periuțelor dure (apare doar pe o singură parte).

Tratamentul constă în aplicarea lacurilor fluorate la acest nivel pentru a diminua sensibilitatea sau obturarea lor cu materiale fotopolimerizabile în cazul defectelor masive.

Faceţi o programareIntreaba un expertCum să ne găsiţi


© 2011 Clinică stomatologică "Omni Dent" SRL

Moldova, Chișinău, bul. Mircea cel Bătrân 13/2
tel.:(+373) 022 606-101
e-mail:[email protected]
Ln - Vi 9:00 - 19:00

Wi-Fi TV în sala de așteptare
Яндекс.Метрика