1. Omni Dent
  2. Terapie
  3. Pulpita

Pulpita

 

Dintele este format din coroană (porțiunea vizibilă a dintelui) și rădăcină (porțiunea aflată în os și acoperită de gingie). Coroana dentară adăpostește camera pulpară, care la nivelul rădăcinii, se continuă cu canalul radicular.

Camera pulpară și canalul radicular conțin pulpa dentară, țesut moale format din țesut conjunctiv, vase și nervi ce pătrund prin orificiul dentar de la vârful rădăcinii.

Pulpita acută seroasă parțială reprezintă inflamația pulpei dentare de la nivelul coroanei dintelui. Cel mai frecvent este provocată de un proces carios, însă se poate datora și traumatismelor sau restaurațiilor multiple efectuate pe același dinte.

Semne și simptome

Simptomul cel mai important al pulpitei este durerea puternică ce apare la nivelul dintelui afectat. Aceasta poate fi provocată de excitanți termici, inițial la rece, iar mai târziu și la cald. Durerea se poate menține de la câteva minute până la câteva ore, în special noaptea.

Tratament

Opțiunile de tratament disponibile sunt în funcție de starea pulpei dentare și constau în:

  1. conservarea pulpei dentare printr-o procedură numită cuafaj direct și tratarea cariei;
  2. îndepărtarea pulpei de la nivelul coroanei dentare (amputație vitală);
  3. îndepărtarea pulpei dentare atât de la nivelul coroanei cât și din canalele radiculare (extirpare vitală).

În locul pulpei extrase se va introduce un material de obturație, iar porțiunea de dinte distrusă de procesul carios va fi restaurată.