1. Omni Dent
  2. Terapie
  3. Stomatologie pediatrică

Stomatologie pediatrică

Stomatologia pediatrica numită și pedodonție (greacă “pes”=copil,“odontos”=dinte) se ocupă cu prevenirea și tratarea afecțiunior dinților de lapte și a dinților permanenți tineri. Medicul pedodont poate depista anomaliile dento-maxilare, iar rezolvarea acestora va fi realizată de medicul ortodont.
Copii cu vârste între 6 și 12 ani prezintă o dentiție mixtă (atât dinți de lapte cât și dinți permanenți, deoarece consumă multe dulciuri și sucuri acidulate, periajul este insuficient și pot apărea carii.

Dinții de lapte sau dinții temporari au un rol deosebit 

  1. Asigură o masticație eficientă, deci o hrănire și dezvoltare normală a copilului;
  2. Influențează dezvoltarea vorbirii;
  3. Oferă spații dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă;
  4. Permit dezvoltarea normală a oaselor și a mușchilor feței.
Dinţii temporari (în număr de 20) apar într-un interval de timp caracteristic de la 6 luni la 2 ani şi jumătate. În general, dinţii mandibulari erup înaintea celor maxilari, cu excepţia incisivilor laterali care erup într-o secvenţă inversă. Cariile complicate netratate ale dinților temporari pot duce la pierderea precoce a acestora, provocând complicații de erupție a dinţilor definitivi cu repercursiuni asupra întregului aparat dento-maxilar. Dinţii de lapte nu se extrag înainte de momentul în care urmează să erupă dintele permanent corespunzător. În situaţia în care dintele de lapte se pierde precoce datorită unui traumatism sau complicaţiei cariei, spaţiul liber rămas în urma pierderii acestuia va fi menţinut cu un aparat special pentru a ghida dintele permanent să erupă în poziţie corectă.
Dinţii permanenţi (în număr de 28 sau chiar 32 în situaţia în care apar toţi molarii de minte), apar în intervalul 6-13 ani (cu excepţia molarilor de minte). Deci după erupţia ultimului dinte temporar urmează o pauză de 4-5 ani, după care începe erupţia dinţilor permanenţi.

Primul control stomatologic la copii

Prima vizită la cabinetul stomatologic se va face după erupţia definitivă a dinţilor de lapte, în jurul vârstei de 3 ani.
Prima vizită este scurtă, de obicei se poate face doar pentru a familiariza copilul cu atmosfera dintr-o clinică stomatologică, să cunoască scaunul stomatologic, echipamentele, să se obişnuiască cu zgomotul produs de piesele dentare (turbină).
Este greşit să duceţi copilul la dentist doar atunci când îl doare. El va asocia durerea cu dentistul și va căpăta frică. Numai o bună colaborare medic, stomatolog – părinte poate face ca prima vizită a copilului să fie o experiență plăcută, să-şi cunoască dentistul într-un mod prietenos, căpătând încredere în el.