roruenit

Sfaturi utile de la medicul ortodont

  1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Sfaturi utile de la medicul ortodont

În perioada adolescenței, cele mai frecvente consultații la medicul ortodont se asociază cu problemele estetice (înghesuire dentară, distopie dentară, malocluzie, tulburări de erupție) care necesită purtarea unui aparat dentar.  

Tratamentul ortodontic oferă posibilitatea obținerii un zâmbet frumos care inspiră încredere în propria persoană cu preponderență adolescenților. Vârsta adolescentină este perioada în care fiecare își dorește să fie apreciat, să cucerească persoana dragă ori să fie în văzul tuturor. Un deranj estetic poate prezenta purtarea unui aparat ortodontic. Metodele contemporane de tratament iau în considerație aceste aspecte propunând diverse aparate ortodontice, pentru unii, confecționate astfel încât să camufleze purtarea lor, iar pentru alții chiar să fie scoase în evidență, acesta fiind un ”must have” al timpului.

Săptămâna trecută, a fost consultată, Diana, o tânără, de 17 ani, care are complex de imperfecțiune datorat aspectului dentar incorect. Diana a adresat mai multe întrebări medicului ortodont de la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, Cătălina Ciuclea, despre aspectul său și posibilitățile de îmbunătățire, despre durata tratamentului, despre modalități de îngrijire și altele. 

1. La ce vârstă se recomandă purtarea unui aparat dentar?

Începând de la 6 ani până la 12 ani se recomandă aparat dentar mobil (plăcuțe), după această vârstă putem opta pentru un aparat dentar fix.

2. Este o manoperă dureroasă procedura de fixare a brackeților?

Este absolut inofensivă. Aparatul dentar se montează  într-o singură ședință care durează aproximativ o oră. Imediat după aplicarea aparatului dentar fix, există o perioadă de până la 5 zile în care este posibil un ușor disconfort până la durere. În acest caz se recomandă administrarea de analgetice. Specific pentru această perioadă mai este și apariția unor mici leziuni la nivelul buzelor și obrajilor datorate prezenței brackeților. Fără grijă, acestea dispar în câteva zile pe măsură ce pacientul se acomodează cu noul aparat dentar. Un remediu eficient este utilizarea de ceară specială care se aplică local la nivelul brackeților care cauzează leziunile.

3. Care sunt elementele componente ale unui aparat dentar fix?

Bineînțeles, brackeții (elemente prefabricate) - partea pasivă a aparatului dentar fix, care se colează pe fiecare dinte în parte, cu excepția dinților din zona posterioară (molară) la nivelul cărora se vor lipi tubușoare metalice (analog brackeților) care sunt mult mai rezistente și voluminoase specific pentru morfologia dinților respectivi. Opțional , brackeții aleși pot fi metalici (varianta clasică) sau estetici – ceramici, safir.

Partea activă  a aparatului fix este arcul (care fiind atașat brackeților pune dinții în mișcare). Există o mare varietate de arcuri în dependență de forme, materiale și mărime alese în conformitate cu etapa de tratament și caz clinic.

Elementele accesorii ortodontice sunt:

Ligaturile (elastice sau metalice)- care fac legătura între arc și brackeți, menținând aparatul activ.

Elastice speciale (catene) sau resorturi metalice – pentru a închide și a deschide spații.

Elastice intraorale - folosite la finalul tratamentului pentru a stabili contactele dintre dinții antagonoști (mușcătura). Medicul ortodont indică poziția de utilizare a elasticelor pe un grup restrâns de dinți. Diverse ca dimensiuni și forte propagate asupra țesutului dento-alveolar, ele trebuie purtate 24 ore din 24 (cu excepția orelor de masă), schimbate zilnic până la obținerea contactelor dentare ideale.

Mini implanturile ortodontice – sunt implanturi de mici dimensiuni, ”în miniatură” utilizate exclusiv în tratamentul ortodontic fix (cu brackeți). Având ancorajul intraosos (un ancoraj suplimentar), scopul mini implanturilor este de a deplasa dinții malpoziționați (în poziție incorectă). Manopera de fixare este absolut indoloră și inofensivă realizată sub anestezie locală timp de câteva minute. Se mențin mini implanturile în cavitatea bucală pe o perioadă scurtă de timp, în medie 6-8 luni, iar în cazuri complicate – mai mult de 1 an. La finalul tratamentului ortodontic, o dată cu înlăturarea brackeților, se îndepărtează și mini implanturile. 

4. În ce constă ”rutina igienei dentare” pentru un pacient purtător de aparat dentar fix?

Purtarea aparatului dentar fix presupune respectarea riguroasă a igienei cavității bucale pentru profilaxia apariției patologiilor stomatologice printre care, cele mai frecvente, sunt: gingivita (inflamația gingiei), cariile dentare, pulpita, periodontita, stomatita și alte complicații inflamatorii. Igienizarea riguroasă constă în utilizarea succesivă a: periuțelor speciale; ață dentară; băi bucale cu irigator bucal sau cu apă de gură.

Sunt 3 tipuri de periuțe recomandate pacienților purtători de aparate dentare fixe: 

• Periuța de dinți manuală, duritate ”Medium” sau electrică pentru periajul suprafețelor dentare, utilizând mișcările habituale pentru periaj: verticale, circulare, oblice, etc. În cazul în care se preferă o periuță electrică e necesar să fie setată la viteză moderată; mișcările se efectuează atent pentru a nu deteriora dinții, gingia și aparatele ortodontice.

• Periuța manuală, duritate ”Soft” sau ”Extra Soft” pentru a curăța eficient alimentele de pe suprafața de retenție a brackeților.

• Periuțele interdentare folosite după fiecare masă pentru îndepărtarea resturilor alimentare de sub arc. Ideal ar fi să aveți 2 periuțe de acest fel, una din ele să fie ”de buzunar” pentru situația în care nu sunteți la domiciliu. Recomandăm utilizarea aței dentare o dată pe zi, seara înainte de culcare, iar băile bucale cu  apa de gură și irigator bucal de câte ori aveți posibilitate. 

5. Care este durata de tratament cu un aparat dentar fix?

Durata unui tratament se apreciază individual pentru fiecare pacient în dependență de gradul de complexitate, fiind de 1,5 - 2 ani. Factorii care influențează durata tratamentului sunt:

- Tipul aparatului dentar (clasic - ligaturabil sau autoligaturabil), în cazul celor autoligaturabili (3D Control System) obținem un rezultat mai rapid, în medie, cu 4-5 luni;

- În cazul prezenței afecțiunilor dentare durata mai mare va fi determinată de tratamentul acestor dinți sau altor patologii bucale înainte de aplicarea aparatelor ortodontice. Afecțiunile dentare apărute pe perioada tratamentului ortodontic, datorită carențelor igienice, la fel, pot mări durata tratamentului, dar și compromite rezultatul dorit;

- Neprezența la vizitele prestabilite conform indicațiilor planului ortodontic de tratament;

- Nerespectarea regulilor de alimentație pe perioada tratamentului ortodontic. 

6. Care sistem de brackeți sunt mai eficienți?

Recomandăm sistemele de brackeți autoligaturanți din motiv că implică un număr redus de vizite (o vizită în decurs de 3-4 luni).

Un aparat fix autoligaturant are o structură unică cu arcuri speciale care glisează liber în bracket (eliminând necesitatea elasticelor sau ligaturilor metalice) ceea ce permite îndreptarea dinților și corectarea defectelor de ocluzie într-un termen mai rapid cu vizite reduse (o data la 3-4 luni) pentru ajustarea aparatului dentar.

Cu siguranță, mai sunt întrebări la care trebuie să oferim răspunsuri, dar Vă asigurăm că toate întrebările pot fi discutate într-o atmosferă caldă și prietenoasă la  Clinica stomatologică ”Omni Dent”, astfel ca tratamentul să fie cu un rezultat pe măsura așteptării. Fiecare persoană are anumite dorințe, scopuri, aspirații, ori încrederea în sine oferă siguranța de a fi stăpân pe orice situație.  

Medicul este persoana care poate să ofere sfaturi utile și un plan de tratament care să aducă rezultatul mult dorit.  

Vă așteptăm, cu drag, pentru o consultație la Clinica stomatologică ”Omni Dent”.

 

Autor: Dorina ARSENE

 

25.06.2020 14:38