roruenit

Reabilitare completă a pacientei cu ameloblastom de mandibulă, reușita echipei de la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan” și Clinica stomatologică ”Omni Dent”

  1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Reabilitare completă a pacientei cu ameloblastom de mandibulă, reușita echipei de la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan” și Clinica stomatologică ”Omni Dent”

 În urmă cu 5 ani, Tatiana Oală, a venit la Clinica stomatologică ”Omni Dent” pentru o consultație, plină de speranță și cu toată încrederea că medicul chirurg oro-maxilo-facial, Dumitru Sîrbu, dr. șt. med., conf. univ. îi va rezolva problema dentară.

La o distanță semnificativă de timp, astăzi, pacienta vorbește entuziasmată de experiența ei impresionantă prin care a trecut. Este foarte mulțumită și recunoscătoare medicilor specialiști pentru profesionalismul, dar și schimbarea care au reușit să o producă în viața ei. 
Înainte de a se adresa la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, Tatiana povestește că nu a avut niciodată probleme cu dantura - ”am considerat că sunt sănătoasă și trăiam viața din plin. În 2015, în cadrul unui control stomatologic, medicul s-a arătat foarte îngrijorat de starea în care se afla osul mandibulei mele, confirmat și de imaginea radiologică. Nu am avut durere, nici un simptom și nici nu bănuiam ce avea să urmeze”, spune Tatiana Oală.
Cu toată frica de necunoscut, cu o problemă care nici în cele mai negre vise nu mi-o imaginam, am început să mă consult cu mulți medici stomatologi, însă nimeni nu se încumeta să mă trateze fiindcă era o problemă complexă. Însă, atunci când am înțeles că există un specialist foarte bun în domeniu, dr. Dumitru Sîrbu, care a fost recomandat de alți 6 medici stomatologi, speranța că mă voi trata și dorința de a-l cunoaște era foarte mare. Colegii săi au spus, cu fermitate, că dumnealui poate trata astfel de cazuri și mă va ajuta cu siguranță. 
Datorită faptului că a fost apreciat de alți colegi de breaslă și recunoscut drept un specialist desăvârșit, am căpătat încredere necondiționată. Am fost foarte plăcut surprinsă din prima clipă când ne-am cunoscut căci datorită profesionalismului a reușit să mă convingă că împreună vom reuși. Pas cu pas mi-a explicat pe înțelesul pacientului (nu cu limbaj științific cum obișnuiesc alți medici) traseul care îl vom parcurge. Frica cea mai mare a mea era la gândul – dacă este o tumoare malignă (cancer) cum voi depăși această confruntare a vieții”, a mai spus Tatiana. 
”Cazul pacientei Tatiana Oală este unul din multiplele cazuri asemănătoare care se întâlnesc în regiunea oro-maxilo-facială având o particularitate esențială (caracteristică pentru diverse formațiuni chistice și tumori benigne) pe care vreau să o accentuez deoarece au o evoluție asimptomatică (nu se manifestă prin simptome clinice) ceea ce duce la creșterea lor în dimensiuni mari, creând dificultăți în tratamentul ulterior. Astfel, apare o recomandare logică pentru populația noastră – adresarea pentru examinările medicale de rutină poate preîntâmpina apariția și evoluția patologiilor oro-maxilo-faciale. 
Pacienta, Tatiana Oală, a fost diagnosticată cu ameloblastom la mandibulă pe partea stângă. Ameloblastomul reprezintă o tumoră rară, benignă, de origine odontogenă care prezintă o creștere lentă, cu o invazivitate locală și o agresivitate crescută ce prezintă în evoluție riscul de malignizare. Tumora este mai agresivă decât alte tumori cu localizare în regiunea oro-maxilo-facială generând sechele importante atât morfo-funcționale, estetice cât și psihologice.  
 
Tratamentul standard constă în rezecția în bloc a tumorii la o depărtare de 1-2 cm în toate planurile în limita țesutului osos sănătos (spațiu de siguranță) pentru preîntâmpinarea recidivei. Această intervenție lasă un defect la maxilar, astfel este necesară efectuarea reconstrucției osoase a segmentului interesat pentru păstrarea funcțiilor de alimentare și de vorbire. Reconstrucția se poate face în același timp chirurgical sau într-un timp ulterior. Intervențiile maxilare care necesită excizia unor arii mari de țesut necesită reconstrucții complexe și grefe sau utilizarea unor proteze speciale pentru a acoperi defectele rezultate. În cazul Tatianei Oală s-a efectuat rezecția tumorii care cuprindea întreaga arcadă dentară a mandibulei pe stânga cu restabilirea defectului cu placă reconstructivă din titan și grefă osoasă autogenă din creasta eliacă în același timp chirurgical. Au urmat câteva intervenții chirurgicale de creștere a ofertei osoase și a țesuturilor moi în pregătirea preimplantară. Toate intervențiile chirurgicale au avut loc în Secția de Chirurgie oro-maxilo-facială la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan” din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, sub anestezie generală, fără urmări pentru pacientă, datorită experienței bogate și a profesionalismului colegilor anesteziologi. Reabilitarea implanto-protetică s-a realizat în Clinica stomatologică ”Omni Dent” utilizând tehnologiile moderne (șablonul chirurgical pentru poziționarea corectă a implantelor) pentru implantare. S-au utilizat implantele SKY clasic de la compania Bredent, iar lucrarea protetică a fost confecționată din zirconiu și ceramică”, a menționat chirurgul OMF, dr.șt.med., conf.univ., Dumitru Sîrbu.    
”În 2016, după multe investigații, a avut loc prima intervenție chirurgicală. Aveam emoții mari, eram neliniștită, aveam frică de un rezultat negativ, însă, Bunul Dumnezeu a avut grijă de mine și de întreaga echipă care a participat la această amplă intervenție. M-au “modelat” mai frumoasă decât Jennifer Lopez.

Apoi a urmat o cale dificilă. Perioada de recuperare a fost foarte grea fiindcă efectiv am învățat din nou a mânca ca un bebeluș, a fost complicat să vorbesc fără dantură, dar și să merg. Starea psihologică a avut de suferit căci e foarte greu să te accepți a fi o persoană schimbată. Pe lângă faptul că mi-au fost alături în calitate de medici, dr. Dumitru Sîrbu și dr. Stanislav Strîșca au fost și buni psihologi. Ei m-au susținut, m-au încurajat, m-au făcut să arăt din nou frumoasă.  

După jumătate de an în care am fost practic fără dantură, dr. Victor Mighic a reușit să mă uimească cu o proteză perfectă. Cine nu cunoștea problema mea nici nu făcea diferența între dinții naturali și artificiali.

Fiecare medic din echipa ”Omni Dent” a pus suflet și a contribuit la tratamentul meu. Sunt profesioniști de excepție, oameni de valoare și cu o deosebită atenție față de pacienți. Mă simt foarte norocoasă că i-am cunoscut și le sunt recunoscătoare pentru că am depășit această cumpănă din viața mea, că au reușit să îmi încarce “bateriile” cu energie pozitivă atunci când aveam nevoie, că m-au ascultat atunci când simțeam că nu mai pot continua, că am avut alături cea mai bună echipă de medici. 

Familia, părinții și desigur întreaga echipa ”Omni Dent” mi-au fost alături permanent și acest fapt mi-a dat puteri să lupt mai departe, să nu mă dau bătută și să fiu puternică. M-am condus după motto - ul “dacă Dumnezeu mi-a dat mie această încercare înseamnă că sunt mai puternică decât alții și trebuie să o trec”.

Cu deosebită apreciere, cu profund respect, cu plecăciune până la pământ țin să mulțumesc întregii echipe de medici specialiști de la ”Omni Dentdr. Dumitru Sîrbu, dr. Stanislav Strîșca și dr. Victor Mighic. Dacă am reușit să vedem finalul pozitiv al istorioarei mele este meritul desăvârșit al profesionalismului medicilor, al dorinței enorme de a salva pacientul și desigur cunoștințele acumulate pe parcursul a multor ani de perfecționare și autoinstruire. Ei sunt adevărate “bijuterii” în domeniul stomatologiei. Toată viața nu îmi va fi deajuns să le fiu recunoscătoare”, a conchis Tatiana Oală.

 

Autor: Dorina ARSENE

22.07.2021 10:58