1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Efectele osteoporozei asupra danturii

Ce este osteoporoza și când apare? 

Osteoporoza este o afecțiune sistemică a scheletului, o boală osoasă degenerativă ce determină pierderea masei osoase și a țesutului osos, apariția dereglărilor în microarhitectura țesutului osos, ceea ce duce la creșterea fragilității osoase și, în consecință, sporește riscul fracturilor. 

Cel mai frecvent, medicii se confruntă cu diagnosticul de osteroporoză sistemică, care apare la persoanele în vârstă, pe fonul dezechilibrului hormonal, deficitului de calciu, a vitaminelor și microelementelor. Este mai des întâlnită la femei decât la bărbați, într-un raport de 4:1. Femeile în perioada de menopauză prezintă un risc sporit de apariție a osteoporozei, începând cu vârsta de la 45 de ani. 
La fel și bărbații cu vârsta de peste 50 de ani suferă o pierdere osoasă prin demineralizare, cu o rată de până la 1-2% pe an, pe când 1/4 din aceeași populație suportă o pierdere mult mai rapidă a țesutului osos, cu o rată a demineralizării de până la 5-8% pe an.  
Cum afectează osteoporoza oasele maxilare?
Osteoporoza poate avea o legătură directă cu problemele dentare. Această boală se poate manifesta prin afectarea maxilarului și a nivelului de susținere al dinților. Odată cu pierderea dinților prin lipsa solicitării funcționale a osului acesta suferă modificări morfologice manifestate prin atrofie, accentuată de demineralizarea osoasă care poate evolua până la atrofie severă. Oferta osoasă insuficientă cantitativ și calitativ creează impedimente în reabilitarea implanto-protetică a pacienților edentați.   

Reabilitarea implanto-protetică a pacienților cu osteoporoză
Osteoporoza în reabilitarea implanto-protetică la mandibulă este definită prin reducerea numărului de elemente structurale ale țesutului osos într-o unitate de volum. S-a demonstrat că implantele dentare la pacienții cu osteoporoză se osteointegrează, deși aceasta nu este o garanție, deoarece în viitor pot apărea modificări patologice ale arhitectonicii osoase, a resorbției țesutului osos, dar și din cauza vindecării lente a țesutului osos din jurul implantului. 
Cu toate acestea, după unii autori, implanturile dentare ar fi chiar o indicație pentru prevenirea atrofiei și osteoporozei oaselor maxilare, mai cu seamă la pacienții de vârstă senilă, deoarece prin intermediul lor, funcțional se menține fluxul sangvin, astfel contribuind la procesul continuu de remodelare osoasă. În cazul edentației la pacienții în vârstă este considerat chiar un tratament patogenetic. 
Cu toate acestea, osteoporoza nu este o contraindicație pentru chirurgia implanturilor, mai ales dacă se efectuează o analiză amănunțită a țesutului osos, se modifică geometria, dimensiunile implantului, se utilizează o tehnică specifică precum și perioade individualizate de încărcare funcțională.
Tratamentul pacienților edentați cu osteoporoză în cadrul Clinicii stomatologice ”Omni Dent”
Medicul chirurg oro-maxilo-facial, Dumitru Sîrbu, a fost preocupat de acest subiect încă din perioada anilor 2005 când au fost inserate primele implante de către medic. Atunci atât pacienții cât și colegii de breaslă erau rezervați în reabilitare invocând carențe la cantitatea și calitatea osoasă.
Respectiv mai mulți ani acești pacienți nu au beneficiat de reabilitare prin intermediul implantelor dentare, medicii specialiști fiind rezervați în tactica de tratament din lipsa unui concept clar. Totuși, grație publicațiilor în literatura de specialitate cu referire la acest subiect, a entuziasmului medicului chirurg, Dumitru Sîrbu, dar și decizia fermă a pacienților monitorizați în timp a demonstrat viabilitatea utilizării metodei de reabilitare implanto-protetică și la pacienții cu osteoporoză.
Pentru confirmarea rezultatelor obținute a fost necesar un studiu mai amplu monitorizat pe o perioadă mai îndelungată. În acest sens, conferențiarul universitar Dumitru Sîrbu a propus un proiect de cercetare aprobat la toate instanțele (USMF, ”Nicolae Testemițanu”, Ministerul Sănătății) devenind ulterior tema tezei de disertație pentru medicul stomatolog, doctorandul Chiril Voloc, student la USMF ”Nicolae Testemițanu”. 
De aproape 5 ani, doctorandul împreună cu mentorul său, chirurgul Dumitru Sîrbu, adună continuu material atât teoretic cât și practic de la pacienții cu osteoporoză care necesită tratament cu implante dentare, pentru a servi drept material de studiu la tema ”Reabilitarea cu implante dentare a pacienților edentați cu osteoporoză”. Majoritatea pacienților binevoitori acceptă, cu plăcere, înrolarea în studiu semnând acordul informativ elaborat de către autori și aprobat de Comitetul de Bioetică a USMF ”Nicolae Testemițanu”.  
În această perioadă activitatea științifică a doctorandului Chiril Voloc a fost conturată prin publicarea a 8 articole științifice, participarea la 9 conferințe, congrese științifice în țară și peste hotare, inclusiv cu 5 rapoarte. 
”Osteoporoza fiind o patologie sistemică, afectează și oasele maxilare, astfel, în cazul pacienților edentați care necesită reabilitare implanto-protetică se recomandă o abordare interdisciplinară care include colaborarea dintre chirurgii stomatologi și medicii reumatologi. 
Astfel, femeile cu edentație la care tratamentul include implantele dentare, însă au suspecție la osteoporoză, depistată primar de către medicul stomatolog la examenul radiologic sunt îndreptate pentru consultație la medicul reumatolog pentru confirmarea diagnosticului și indicarea tratamentului pentru osteoporoză. Această conlucrare este una benefică atât din punct de vedere stomatologic (elaborarea planului de reabilitare implanto-protetică, timpul de osteointegrare și de încărcare funcțională a implantelor), precum și din aspect al metabolismului mineral osos care fiind dereglat va fi monitorizat de către medicul reumatolog. Astfel, vor fi preîntâmpinate un șir de complicații inclusiv fracturi patologice ale oaselor. 
În urma acestei conlucrări dintre medici vor fi elaborate protocoale de conduită în care medicii stomatologi consultând un mare număr de pacienți la examenul clinic și radiologic vor putea depista nu doar problemele stomatologice, dar și cele legate de osteoporoză îndeptând pacienții la specialiști în domeniu”, a menționat medicul chirurg oro-maxilo-facial, Dumitru Sîrbu.  
Autor: Dorina ARSENE

 

 

16.11.2021 16:45