1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Copilul nu va suferi niciodată de dureri dentare dacă urmați câteva sfaturi utile

Mămicile grijulii, atente la sănătatea copiilor urmăresc fiecare etapă de dezvoltare și de creștere. În acest sens, echipa medicilor specialiști de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” acordă o atenție deosebită profilaxiei și prevenirii apariției problemelor dentare și recomandă părinților să mențină dinții și gingiile curate, fiind cel mai bun mod de a proteja dinții copilului, încă de la apariția lor. Experiența bogată a fiecărui medic din echipa condusă de dr.șt.med, conf.univ. Dumitru Sîrbu oferă sfaturi utile, din propria experiență acumulată pe parcursul anilor de studiu a sutelor de cazuri extrem de grave cu probleme ale cavității bucale, inclusiv la copii. 

În acest sens, la inițiativa dr. Dumitru Sîrbu, în anul 2019 s-a organizat și desfășurat o campanie națională ”Stomatologul – prietenul copiilor”, unde au fost instruiți GRATIS, 2000 de copiii din cadrul a 10 instituții de învățământ din Chișinău, dar și din țară despre îngrijirea corectă a cavității bucale în scopul profilaxiei afecțiunilor stomatologice (mai multe detalii vedeți aici https://omnident.md/ro/companii-sociale/?&p=2 ).
 
”Pasiunea mea, de peste 20 de ani de medicină, în tratarea pacienților cu probleme extrem de grave în regiunea oro-maxilo-facială, mi-a oferit un imbold de a discuta mai mult cu membrii echipei de la Clinică pentru a informa părinții să fie mult mai atenți la igiena, dar și la efectuarea regulată a vizitelor la medicul stomatolog, și, respectiv la prevenirea aparițiilor problemelor dentare a copiilor lor. Adresarea de la debutul celei mai mici probleme dentare a copilului este responsabilitatea părintelui pentru că tehnica modernă ajută medicul să depisteze problema încă de la faza inițială. Aparatura este inofensivă și prezintă un grad sporit de precizie inclusiv și preparatele anestezice fără durere sunt utile chiar și copiilor care sunt extrem de anxioși”, a menționat Dumitru Sîrbu, medic-șef la Clinica stomatologică ”Omni Dent”. 
Una dintre cele mai comune probleme dentare la copii este caria dentară. Cariile au ca și factor principal menținerea unui contact îndelungat al alimentelor cu dinții. Prevenirea cariilor presupune, de fapt, înlăturarea cauzelor apariției acestora.  
Igiena cavității bucale realizată în mod constant și corect va ameliora și preveni apariția cariilor. În special, considerând că igiena bucală incorectă este de obicei cea mai răspândită cauză.
”Recomand mămicilor de a limita utilizarea alimentelor zaharoase, a îndulcitorilor și de a evita folosirea îndelungată a biberonului. Laptele este un factor cariogen, iar dinții de lapte se pot caria foarte ușor. În egală măsură este foarte important să fie respectată igiena bucală corectă pentru a preveni apariția cariilor și a afecțiunilor mucoasei bucale. Inițial părintele efectuează igiena bebelușului, fie cu degetarul, fie cu periuța manuală, ulterior îl ajută și îl instruiește pe copil să efectueze o igienă corectă. Tehnica indicată este periajul vertical pentru că, astfel, se ajunge și la spațiile interdentare și stimulează circulația periodontală. Dinții superiori se periază de sus în jos, iar cei inferiori de jos în sus, pe ambele fețe”, a menționat Maria Scurtu, medic stomatolog rezident.  

De ce apar și cum tratăm cele mai comune probleme dentare ale copiilor
Primele carii care pot apărea la micuți de până la 3 ani sunt cariile de biberon, cauzate de faptul că bebelușul este lăsat cu biberonul noaptea sau o perioadă lungă în timpul zilei. Laptele sau produsele zaharoase de pe biberon rămânând în contact cu dinții copilului, vor cataliza înmulțirea bacteriilor, care apoi vor produce acizi, ce vor scoate calciul din smalțul subțire al dinților de lapte.
Primele semne de prezență a cariilor sunt sensibilitatea dentară la multipli stimuli externi precum e variația de temperatură, alimentele dulci, dar și modificări proeminente de culoare și structură a smalțului.
”Evoluția cariei în cazul dinților temporari este mult mai rapidă decât în cazul dinților permanenți, iar complicațiile sunt multiple: afectarea nervului cu apariția durerii, fracturi dentare, abcese, pierderea dinților și afectarea mugurilor dinților permanenți. Recomand să tratați caria dentară a copilului dvs. până la apariția durerii deoarece va fi mult mai simplu tratamentul. Întrucât evoluând rapid poate cauza durere acută, probleme cu masticația alimentelor, extracția prematură a dintelui, cu pierderea spațiului necesar erupției dinților permanenți. Un alt sfat pe care îl puteți folosi este de a transforma igiena într-un joc, în cazul în care copilul refuză să se spele pe dinți. Puteți crea calendarul personal de periere a dinților unde să notați de fiecare dată. La finalul unei luni îi puteți motiva cu o recompensă”, a spus Daniel Sîrbu, student anul V, Facultatea Stomatologie.   
O igienă precară, efectuată rar sau obiceiul de a pune în cavitatea bucală diferite obiecte sau jucării, care nu se află în cea mai bună stare igienică, poate duce și la apariția gingivitei, o afecțiune dentară care se manifestă prin inflamarea gingiilor. 
Cariile dentare care nu provoacă durere dau adesea de știre prin respirația urât mirositoare (halitoza). Igiena bucală deficitară sau efectuată rapid și necalitativ este cauza principală a respirației neplăcute, bacteriile înmulțindu-se, având și un mediu propice – saliva.
 
 
Sfaturile specialistului
Dacă vă doriți ca picii dvs. să aibă dinți puternici și sănătoși urmați cu strictețe aceste sfaturi utile:
 

 
”O relație bună a copilului cu medicul stomatolog, fără frică sau fără crize este recomandată să aibă loc la o vârstă cât mai fragedă, deoarece copilul se va obișnui cu zgomotele din cabinet, iar medicul pentru a-i câștiga încrederea va simula o ședință de joacă.
Când apar dinții definitivi micuțului i se va face o evaluare completă radiologic și clinic - pentru a stabili calitatea tuturor dinților sau, în caz de necesitate, indicarea tratamentului ortodontic. Copilul va fi învățat tehnica periajului corect și va primi indicații în ceea ce privește alimentația corectă, dar și unele informații despre poziția corectă a dinților și a ocluziei, despre frumusețea zâmbetului și importanța păstrării sănătății cavității bucale”, a menționat Cătălina Ciuclea, medic ortodont. 
În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 1,56 milioane de vizite la stomatologi și dentiști, inclusiv ale copiilor. Din numărul total de copii examinați în 2019 (cele mai recente date prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică), 612 mii de vizite, 33,6% au avut nevoie de asanarea cavității bucale. 
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 8 din 10 moldoveni suferă de carii dentare. În cazul în care acestea nu sunt tratate, ele pot cauza daune întregului organism. Mai multe detalii la acest subiect vedeți într-un articol detaliat aici https://omnident.md/ro/articles/79/.
Iar datele prezentate în 2020 de OMS, 85,45% copii din localitățile rurale nu respectă igiena orală, nu dispun de remedii individuale de igienă orală sau depășesc considerabil termenul de utilizare a acestora. 
Bolile cavității bucale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume.

 

Autor: Dorina ARSENE

 

 

28.02.2022 16:32