Molarii de minte sunt ultimii dinți de pe arcada dentară care, cel mai des, erup la vârsta de 18 - 25 de ani și pot provoca numeroase complicații, or, de multe ori, rămân incluși la nivelul osului. Ei au un rol foarte redus în masticație, deoarece alimentele ajung doar ocazional în zona lor, astfel molarul poate rămâne într-un stadiu intermediar de erupție sau chiar într-un stadiu incipient de formare în os. Deși dintele rămâne blocat, uneori invizibil, în cavitatea bucală, el poate provoca disconfort sau durere.
Atunci când totuși dintele de minte este erupt, din cauza igienei defectuoase în această regiune, deseori rămân resturi de alimente pe suprafața lui favorizând apariția cariei. Atunci când caria duce la complicație ce implică pulpa dentară, tratamentul devine mai complicat din cauza canalelor curbe prin care este greu de pătruns.
În altă ordine de idei, molarii de minte incluși pot fi descoperiți întâmplător cu ocazia unui examen radiologic efectuat pentru o altă cauză, însă cel mai frecvent sunt descoperiți datorită unor complicații printre care cel mai frecvente sunt afectarea dinților învecinați sau chiar a dinților de minte, retenția alimentară apariția formațiunilor chistice, tumorale, neuralgii și alte complicații cu caracter inflamator, uneori cu o severitate sporită.
În articolul publicat în revista ”Medicina stomatologică”, numărul 3(24) / 2012, pag. 86-89 https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/25049 autorul Dumitru Sîrbu explică că erupţia dificilă a molarului de minte (M3), asociată cu caria simplă şi complicată, ce afectează consecutiv şi cel de-al doilea molar (M2), întâlnită des la pacienţii de ambulator, în final poate duce la complicaţiile mai grave care necesită tratament de staţionar.
”Recomand ca extracția molarului de minte să se facă înainte de apariția complicațiilor, deoarece intervenția se va desfășura în condiții chirurgicale optime, iar riscul complicațiilor postoperatorii este redus la minim.
Pericoronarita, periostita, osteomielita, limfadenita, abcesul, flegmonul, procesul carios la molarul II, chist folicular, paradentar, ameloblastomul sunt maladii des întâlnite din cauza molarului de minte. Erupția molarului 3 poate avea multiple particularități în funcție de morfologia coronară sau radiculară, dar și de caracteristici anatomice locale, cum ar fi:
- Molarul este situat prea profund în os sau este deformat;
- Este situat transversal față de direcția de erupție;
- Are rădăcini curbate, rădăcini deformate, coroane voluminoase;
- Lipsa de spațiu;
- Prezența de dinți supranumerari sau formațiuni tumorale în calea dintelui;
- Traumatisme;
- Radiații ionizate pe regiunea maxilarelor”, a menționat chirurgul oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu, medic-șef la Clinica stomatologică ”Omni Dent”
Extracția molarului de minte
Problemele care pot să apară în cazul molarilor de minte se referă, în special, la poziția în care ei se dezvoltă și la modul în care erup.
”Atunci când nu există suficient spaţiu pentru ca măseaua de minte să poată erupe în poziţia corectă, cresc din gingie într-un unghi nealiniat cu restul danturii sau pot ieşi doar parţial.
Astfel, erupția incompletă a molarului de minte favorizează acumularea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare sub capușonul de mucoasă care îl acoperă și predispune la apariția unor complicații inflamatorii sau infecțioase de tipul pericoronaritei congestive sau supurate sau predispune la apariția unor chisturi la nivelul oaselor maxilare”, a spus medicul stomatolog chirurg dento-alveolar la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, Stas Eni.
Sfaturile specialistului
Sănătatea dinților este foarte importantă pentru că din cavitatea bucală pot fi transmise în organism mii de bacterii ce pot îmbolnăvi organele corpului nostru (mai multe detalii găsiți accesând linkul https://omnident.md/ro/articles/79/).
”Pentru a păstra sănătatea dinților vă îndemnăm să urmați cu strictețe aceste sfaturi utile:
- Spălați dinții de două ori pe zi;
- Evitați să consumați băuturi dulci, vin sau cafea după curățarea dinților;
- Efectuați controale periodice la medicul stomatolog, pentru menținerea unei bune sănătăți orale.
- Tratați afecțiunile dentare cât mai rapid de la identificarea lor, pentru a minimiza riscul de apariție al unor complicații.
Specialiștii Clinicii stomatologice ”Omni Dent” dispun de o pregătire profesională foarte înaltă, participând anual la zeci de congrese și conferințe naționale și internaționale unde acumulează cele mai contemporane metode de tratament ale afecțiunilor stomatologice. În comun cu tehnologiile moderne din cadrul Clinicii, ortopantomografie, tomografie computerizată, printer3D, scaner intraoral precum și diverse softuri ajutătoare pentru ca medicul specialist să facă măsurări precise pentru fiecare pacient individual. Există anomalii de structură anatomică (dinți cu mai multe rădăcini, cu rădăcini curbe) sau poziție în relația cu canalul mandibular, inclusiv traversarea conținutului canalului mandibuloar prin rădăcina dintelui anume în aceste situații apelăm la tehnologiile moderne. Desigur că pot fi luate în calcul și metodele de extracție parțială cu păstrarea unei porțiuni de rădăcină însă, este necesară o experiență și mai mare de lucru pe care o văd la mentorii mei (Dumitru Sîrbu, Stanislav Eni, Dumitru Nuca, Chiril Voloc) de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” pe care o voi folosi în viitor”, a menționat Daniel Sîrbu, student, Facultatea de Stomatologie de la USMF ”Nicolae Testemițanu”.
Diverse
În Cartea Recordurilor este înregistrat cazul unui băiat care a avut prima extracție a unui molar de minte la vârsta de 9 ani, dar și a unui bărbat care îi erupea o măsea de minte la vârsta de 94 de ani.
Autor: Dorina ARSENE