1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Top 7 motive pentru care spălatul pe dinți îți ajută întregul corp, nu doar dinții

Fiecare om știe cât de important este să aibă grijă de dinții săi, mai ales cu alimentația de astăzi care este foarte bogată în zahăr. Dar ceea ce poate nu știați este că spălatul pe dinți împiedică bacteriile dăunătoare să pătrundă în sânge și să circule în interiorul corpului, provocând pe parcurs vieții diverse probleme. Acest lucru ne face să credem că spălatul pe dinți ne poate afecta decât ne putem da seama. De aceea, aveți grijă de sănătatea voastră mai mult și de rutina zilnică de îngrijire dentară. 

1. Este bine pentru inima ta

Spălatul pe dinți de două ori pe zi vă poate proteja inima de inflamație și de alte probleme. Când bacteriile dăunătoare trec prin inimă, acestea pot face umflarea țesutului (endocardită). Acest lucru poate pune, de asemenea, în pericol persoanele care au deja probleme cu inima, în special cu valvele cardiace.

2. Îți menține plămânii mai sănătoși

Cercetările efectuate la persoanele vârstnice ne-au ajutat să înțelegem că sănătatea orală este strâns legată de sănătatea plămânilor. Spălându-ne pe dinți, reducem riscul de a răspândi o infecție de la gură la plămâni atunci când respirăm. Este important să fiți conștient de acest lucru, mai ales dacă aveți deja o boală pulmonară cronică.

3. Te poate proteja de boala Alzheimer

Potrivit unor studii, există o legătură strânsă între boala gingiilor și demență – în special, boala Alzheimer. Un studiu efectuat pe 6.000 de participanți a constatat că bacteriile din infecțiile gingiilor au ajuns în creier. Aparent, acest lucru se întâmplă atunci când neglijăm să ne spălăm pe dinți și infecția trece în corpul nostru.

4. Te protejează de bolile gingiilor și de alte infecții

Deși acesta este un fapt binecunoscut, există efecte surprinzătoare pe care bolile gingiilor le pot avea asupra corpului nostru. Când ne spălăm dinții în mod regulat, prevenim acumularea de bacterii mirositoare și dăunătoare, cum ar fi placa bacteriană. Neglijarea dinților poate duce la afecțiuni precum pericoronita, care provoacă umflarea obrajilor, respirația urât mirositoare și ulcere din cauza țesutului inflamat.

5. Îți menține respirația mai proaspătă

Experții ne recomandă să ne spălăm dinții de cel puțin două ori pe zi timp de 2 minute, împreună cu curățarea limbii cel puțin o dată pe zi. Acest lucru va ajuta la oprirea acumulării bacteriilor producătoare de sulf atât în ​​gură, cât și în gât.

6. Reduce șansele de complicații la naștere

A avea o gură curată și sănătoasă poate fi foarte important în timpul sarcinii, deoarece ține la distanță infecțiile gingivale care pot afecta copilul. Astfel de infecții pot duce la greutate mică la naștere, deoarece pot provoca inflamația placentei. Umflarea placentei poate opri creșterea copilului în uter.

7. Vă poate ajuta să vă controlați tensiunea arterială

A vă spăla pe dinți în mod corespunzător poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale sănătoase. S-a găsit o legătură între consecințele îngrijirii orale proaste, cum ar fi boala gingiilor și tensiunea arterială crescută. Persoanele cu tensiune arterială mai mare pot experimenta o tensiune suplimentară asupra corpului, cum ar fi vasele de sânge, inima și alte organe vitale.
Un articol la aceeași temă au scris și colegii noștri medici de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” (articolul poate fi citit aici https://omnident.md/ro/articles/79/ ).
Sursa: stiai.net
 

 

20.02.2023 12:57