roruenit

Reabilitarea unei paciente diagnosticată cu atrofie severă a ambelor maxilare prin metode alternative: implante zigomatice la maxilarul superior și SKY fast & fixed la mandibulă

  1. Omni Dent
  2. Cazuri clinice
  3. Reabilitarea unei paciente diagnosticată cu atrofie severă a ambelor maxilare prin metode alternative: implante zigomatice la maxilarul superior și SKY fast & fixed la mandibulă

Programul aglomerat al fiecărei zile, stresul continuu sau, de multe ori, indiferența față de propria persoană, nepăsarea de a avea grijă de sănătatea noastră și, în special, ne referim la sănătatea cavității bucale, aduce în consecință un șir de probleme. Deseori se întâmplă să mâncăm în grabă, uneori alimente considerate mai puțin sănătoase, nu avem posibilitate să ne curățăm pe dinți după fiecare masă. La fel planificăm vizite foarte rar la medicul stomatolog, adresându-ne, în mod de urgență, doar atunci când apar dureri, dar poate fi prea târziu. În cazul când sunt depistate diverse patologii în regiunea oro-maxilo-facială sau complicații ale acestora tratamentul lor este dificil, necesitând abordări interdisciplinare, intervenții chirurgicale îndelungate cu morbiditate înaltă și reabilitare de lungă durată.

Se admite și faptul că foarte mulți pacienți au probleme dentare ereditare, indiferent de modul sănătos de îngrijire a cavității bucale, și, într-un final pot pierde o parte importantă de dinți sau chiar toți dinții. 

Personalul medical de la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, pune foarte mult preț pe prevenția dentară ca stil de viață și, de aceea, orice medic stomatolog poate fi aproape pentru întrebări și sfaturi legate de diversele probleme dentare. Pentru început medicul trebuie să înţeleagă complexitatea şi multitudinea cauzelor care produc pierderea dinţilor și nu, întotdeauna vârsta este motivul principal. 



Cu 2 ani în urmă, la Clinica stomatologică ”Omni Dent” s-a adresat o pacientă, o doamnă veselă, plină de viață și foarte comunicabilă, cu o problemă dentară. A fost consultată de către medicul chirurg oro-maxilo-facial, dr. șt. med, conf. univ. Dumitru Sîrbu, oferind diverse variante de tratament care în discuții cu pacienta a fost aleasă varianta optimală din aspecte medicale, dar și a celor individuale prezentate de către pacientă. Diagnosticată cu atrofie severă la nivelul maxilarului superior, Efimia Macrinici a înțeles gravitatea și complexitatea cazului ei și a acceptat toate sfaturile medicului pentru a putea beneficia de o reabilitare implantoprotetică fixă. Ca o alternativă până în prezent asemenea situații clinice puteau fi tratate doar prin intermediul protezelor mobilizabile care au un șir de neajunsuri. Medicina contemporană a reușit să soluționeze cazurile grave de acest gen prin metode de creștere a ofertei osoase și inserarea implanturilor dentare endoosoase, însă după cum a fost dovedit de către specialiști, dar și de pacienți, reabilitarea lor prin aceste metode sunt traumatice, îndelungate, costisitoare și cu posibile complicații, de obicei mai puțin acceptate.   
 
Pentru evitarea neajunsurilor metodelor de creștere a ofertei osoase ale crestelor alveolare în pregătirea preimplantară, sunt propuse metode alternative de reabilitare implanto-protetică prin intermediul implanturilor zigomatice. Una din metodele alternative utilizată la pacienta noastră, Efimia Macrinici, este metoda de reabilitare cu implante zigomatice la maxilarul superior și metoda SKY fast & fixed, bredent la mandibulă (în ambele metode au fost utilizate câte 4 implante). Aceste metode au demonstrat o eficacitate înaltă, o rată scăzută a morbidității comparativ cu metodele de creștere a ofertei osoase, timp redus a intervenției chirurgicale, reabilitare protetică imediată, satisfacție înaltă din partea pacienților.
Ambele intervenții chirurgicale de implantare ale dnei Macrinici au avut loc cu succes, iar aceasta presupune că pacienta și-a reluat modul sănătos și normal de viață, posibilitatea de a mânca ce-și dorește, de a zâmbi frumos și de a vorbi mai clar. 

Discuția cu dna Efimia Macrinici este o adevărată plăcere - atentă la felul de a se exprima, la dorința puternică de viață pe care o transpune prin ideile interesante și la comunicarea liberă. Astfel, ne-a povestit că aceste probleme dentare au apărut pe parcursul anilor, deși a avut  mare grijă de sănătatea dinților, dar ereditatea și-a spus cuvântul. 

”Cu vârsta am început să pierd tot mai mulți dinți, a fost nevoie de o proteză dentară fixă care mai apoi a fost înlocuită cu alta mobilă. Mulți ani în șir mi-am tratat dinții la Policlinica Stomatologică Republicană, unde sunt medici profesioniști și care mi-au oferit o informație clară despre situația mea. Planul de tratament includea extracția majorității dinților, iar eu am ales să păstrez dinții mei pe cât a fost posibil, acceptând o proteză parțial mobilă. 

Disconfortul psihologic și fiziologic mă chinuia, gândindu-mă că în secolul al XXI-lea trebuie să existe tehnologii moderne speciale. Citisem despre implantologia imediată și am început să pătrund în esență, ca mai apoi să aflu că lucrarea aparținea chiar Dlui doctor în medicină, Dumitru Sîrbu. Astfel, prin recomandarea altui medic stomatolog am fost la o consultație la dlui, fără ezitare”, povestește pacienta. 

”O alternativă la metodele reconstructive laborioase ale crestelor alveolare în pregătirea preimplantară prevede utilizarea implanturilor lungi (30-52.5mm) cu ancorare în osul zigomatic, ulterior denumite implanturi zigomatice, concept propus de către Profesorul P.I. Branemark în 1980. În publicațiile sale autorul se întreba: „Cum am putea, într-o manieră simplă, sigură și cu o rată înaltă de succes, reabilita pacienții cu atrofii severe, unde tehnicile clasice de reabilitare implantoprotetică nu oferă rezultate satisfăcătoare?”. Răspunsul fiind dat chiar de el însuși: ”Mama natură ne-a oferit o zonă de os dens și extins, aproape de regiunea maxilarului, ceea ce ar putea oferi o bună ancorare pentru implanturi”.

Rata de succes al tratamentului utilizând implanturile zigomatice, conform mai multor autori este determinată de analiza unor criterii cum ar fi: lipsa mobilității, durerii și infecției după încărcarea protetică a implanturilor precum și absența radiotransparenței periimplantare. Unii autori propun și alte criterii cu referire la complicații legate de implantarea nemijlocită sau din partea formațiunilor anatomice învecinate precum și modificările periimplantare ale țesuturilor dure și moi în dinamică. Majoritatea autorilor concluzionând că rata de succes a implanturilor zigomatice este similară cu rata de succes a implanturilor convenționale pe termen lung”. (este o cercetare preluată din articolul autorul căreia este conferențiarul Dumitru Sîrbu, ”Implanturile zigomatice în reabilitarea pacienților edentați cu atrofie severă a maxilarului superior”  ) ”Această informație citită de mine m-a convins că medicii din țara noastră, dar și specialiștii din alte țări cercetează mereu metode inedite pentru a face reabilitări orale”, a mai spus dna Macrinici. 
 
”Trecând pragul acestei Clinici stomatologice, am simțit o atmosferă caldă, amabilă și nu am dat greș gândindu-mă că urmează să văd o echipă de medici profesioniști, o clinică dotată cu aparate și echipamente performante. Comunicarea medic-pacient este una din prioritățile acestei instituții, moment foarte important pentru pacient. Am primit suficientă informație, începând cu anatomia dinților, patologiile dentare, complicațiile posibile, dar și consecințele în cazul netratării la timp. Mi-au fost oferite mai multe variante de tratament alternativ, dar și tratamentul cu implante dentare, într-un limbaj accesibil astfel încât eu, neavând studii medicale să pot lua o decizie”, continuă discuția pacienta Macrinici.

”Examenele clinice și radiologice au evidențiat o atrofie severă însoțită și de osteoporoză la nivelul ambelor maxilare – situație dintre cele mai complicate. Au urmat alte investigații (osteodensitometria, analize de sânge), rezultatele bune mi-au dat încredere. Atunci s-a realizat planul de tratament care prevedea utilizarea metodelor alternative de reabilitare: Metoda SKY fast & fixed, de la compania bredent group la mandibulă și implante zigomatice la maxilarul superior. Intervențiile s-au efectuat pe rând, mai întâi la mandibulă, apoi peste 8 luni la maxilarul superior. Am avut multă încredere în competența și măiestria dr. Dumitru Sîrbu și a echipei sale, mai ales după reușita primei intervenții chirurgicale și cu mai mult optimism am acceptat ce-a dea doua operație. 

Intervențiile au decurs fără complicații, am respectat cu minuțiozitate toate recomandările. Ulterior, toată perioada de reabilitare am fost în vizorul medicilor, urmărind starea sănătății până la recuperare definitivă.

Azi sunt cu o dantură totală fixă, confort nemaipomenit în cavitatea bucală, nu-mi vine să cred că nu mai am probleme dentare (dureri ale gingiilor, sensibilitate, etc).

Observăm că medicina stomatologică evoluează, avem medici talentați, nu trebuie să ne fie frică, indiferent de vârstă – vă veți bucura de sănătate, de zâmbet larg.

Un  mare mulțumesc vreau să aduc întregii echipe a Clinicii stomatologice ”Omni Dent” nu doar pentru profesionalism, dar și pentru o atitudine pozitivă față de pacienți, pentru atmosfera prietenoasă care domină în întreaga Clinică. 

Cu deosebită recunoștință îmi exprim gratitudinea față de Dr. Dumitru Sîrbu, doctor în medicină, conferențiar universitar, chirurg oro-maxilo-facial și Dr. Vadim Popovici, medic stomatolog ortoped. Le urez sănătate multă, realizări frumoase în cercetare și inovare.

Ei sunt Maeștri în domeniu!!”, a mai spus Efimia Macrinici.
 
Autor: Dorina ARSENE
06.08.2021 13:01