roruenit

Tumoare la mandibulă, un caz excepțional, tratat cu succes de echipa de la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan” și Clinica stomatologică ”Omni Dent”

  1. Omni Dent
  2. Cazuri clinice
  3. Tumoare la mandibulă, un caz excepțional, tratat cu succes de echipa de la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan” și Clinica stomatologică ”Omni Dent”

La ultima consultație de control, pacienta X (a preferat să-i fie numele sub protecția anonimatului) era veselă, plină de speranță și mulțumită de rezultatele obținute a cazului ei, foarte complicat, dar tratat cu succes. 


Respectăm confidențialitatea pacientei, dar îi suntem recunoscători pentru faptul că a acceptat să fie publicată experiența sa de viață, pentru a fi un exemplu demn de urmat pentru alte persoane, dar și un caz de studiu acumulat pentru demonstrații în cadrul lecțiilor la USMF ”Nicolae Testemițanu” pentru studenți, rezidenți, medici cursanți și alți colegi de breaslă. 


Diagnosticată cu ameloblastom al mandibulei pe stânga, în anul 2017, pacienta, trecută puțin de vârsta tinereții, a avut toată încrederea în cunoștințele și experiența medicului chirurg oro-maxilo-facial, conf. univ., dr.șt.med. Dumitru Sîrbu că îi va rezolva problema de sănătate. 
”Ameloblastomul face parte din categoria de tumoră rară, benignă, de origine odontogenă care reprezintă o creștere lentă, dar cu o agresivitate crescută. Tumora este mai agresivă decât alte tumori cu localizare în regiunea oro-maxilo-facială generând sechele importante atât morfo-funcționale, estetice cât și psihologice.  

În perioada celor 4 ani de la prima vizită, pacienta a fost supusă câtorva intervenții chirurgicale pentru identificarea tumorii, înlăturarea ei, dar și pentru reconstrucția țesuturilor. Cea mai complicată a fost intervenția de înlăturare a ameloblastomului prin rezecții segmentară de mandibulă în limita osului sănătos cu restabilirea integrității mandibulei utilizând placă reconstructivă din titan, (Conmet, Federația Rusă), individualizată. Această placă a fost elaborată de către echipa de chirurgi în colaborare cu inginerii uzinei Conmet ședințele având loc în regim on-line și după modificările personalizate am obținut lucrarea care s-a adaptat întocmai reliefului anatomic al mandibulei pacientei”, a explicat chirurgul Dumitru Sîrbu

La fel de importantă a fost și operația de inserare a implantelor (4 implante SKY bredent) pentru reabilitarea implantoprotetică prin metoda SKY fast & fixed în osul existent păstrat după rezecție, o decizie anevoioasă în situația de ofertă osoasă limitată. Destul de dificile au fost și intervențiile de restabilire anatomică a țesuturilor moi, la fel din cauza insuficienței lor. 
Toate intervențiile chirurgicale au avut loc în Secția de Chirurgie oro-maxilo-facială la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan” din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, sub anestezie generală, fără urmări pentru pacientă, datorită experienței bogate și a profesionalismului colegilor anesteziologi, aistentei medicale de operație, sub îndrumarea dr.hab.șt.med, prof Serghei Șandru. Reabilitarea implanto-protetică s-a realizat în Clinica stomatologică ”Omni Dent” utilizând tehnologiile moderne pentru implantare. S-au utilizat 4 implante SKY clasic de la compania Bredent, iar lucrarea protetică a fost o proteză acrilică mobilizabilă cu sisteme speciale fixate pe suport implantar. 
 

Buna comunicare, atenția, explicațiile minuțioase, dar și susținerea din partea medicilor specialiști au contribuit foarte mult la reabilitarea cu succes a pacientei, în vârstă de 63 de ani.
  
Experiența acumulată, cercetările continuu, implicarea, dorința de a trata oamenii, de a-i ajuta să fie sănătoși sunt elemente puternice ale unui specialist de valoare. Atent la problemele pacienților care vin la o consultație și pot aștepta și câteva ore bune până chirurgul oro-maxilo-facial, dr.șt.med., conf.univ., Dumitru Sîrbu le oferă cele mai corecte sfaturi. În prodigioasa activitate de peste 25 de ani, în care s-a dedicat cu mare pasiune și multă seriozitate, a obținut rezultate pozitive în fiecare caz tratat. Trăiește durerea pacienților și îi consiliază cu sfaturi înțelepte pentru ca aceștia să aibă încredere în medicina din țara noastră și sfaturile medicilor noștri.
    

O reabilitare complexă morfo – funcțională și estetică definitivă implică o conlucrare atentă și minuțioasă, o bună planificare, discuții despre diverse opțiuni de tratament dintre diferiți specialiști chirurgi oro-maxilo-faciali, proteticieni, tehnicieni dentari. Echipa de medici care a lucrat alături de medicul Dumitru Sîrbu sunt Stanislav Strîșca, Chiril Voloc, Dumitru Nuca, Maria Terentieva, Dan Sîrbu,  Mihaela Rotaru. 
 
Pacienta a ținut să mulțumească întregii echipe medicale care au făcut-o din nou să zâmbească și să se simtă plină de viață.
 

 

P.S. ”Cazul extrem de complicat al doamnei, precum și alte cazuri pe care le întâlnim în activitatea noastră, ne demonstrează necesitatea adresării mai des la medicul stomatolog pentru examinările medicale de rutină, dar și pentru depistarea precoce a diferitor patologii în regiunea oro-maxilo-facială. 

Recomand pacienților să facă vizite de control pentru depistarea eventualelor tumori sau chisturi în regiunea oro-maxilo-facială, deoarece ele pot avea o evoluție fără semne clinice vizibile ajungând până la dimensiuni mari și foarte mari creând astfel, dificultăți de tratament atât pacientului cât și medicilor chirurgi. Chisturile și tumorile voluminoase necesită o abordare mai traumatică cu morbiditate mai mare, timp îndelungat de recuperare, dispozitive medicale suplimentare, durată de operație mai mare, posibile complicații, metode complexe de reabilitare uneori necesitând și implicarea specialiștilor din alte domenii de profil, etc. 
Depistarea precoce a tumorilor și chisturilor regiunii oro-maxilo-faciale facilitează atât diagnosticul, realizarea intervenției chirurgicale cât și recuperarea postoperatorie fiind mult mai rapidă, mai ușoară și fără eventuale complicații.   

 

Autor: Dorina ARSENE
16.08.2021 16:36