1. Omni Dent
  2. Cazuri clinice
  3. Boala parodontală: Pacientă fericită, reabilitată cu succes prin metoda fast & fixed

Povestea pacientei
Problemele dentare ale pacientei Maria D. au apărut de mult timp. Simțea mereu dureri, disconfort în cavitatea bucală, foarte des era nevoită să meargă la medicul stomatolog, dar nu bănuia cât de gravă este situația.”M-am adresat la multe clinici stomatologice, am fost consultată de mulți medici specialiști și nu găseam soluția ideală pentru problema mea. Practic în fiecare an pierdeam câte un dinte, dar nimeni nu-mi explica problema reală a cazului meu. A fost o perioadă când am purtat proteză mobilizabilă, însă era un mare disconfort - seara o scoteam, iar dimineața o puneam înapoi. Nu-mi era comod deloc. Atunci când mi-a fost recomandat medicul chirurg oro-maxilo-facial, Dumitru Sîrbu, și mi s-a spus că experiența sa vastă și cunoștințele dlui în reușita tratamentului în asemenea cazuri am mers cu toată încrederea la o consultație.

Prima vizită la medicul specialist
Prima vizită la dr. Dumitru Sîrbu, a avut loc în anul 2016, atunci în cadrul unei investigații ample și a unei discuții detaliate pe înțelesul pacientei a fost stabilit diagnosticul - parodontită cronică marginală generalizată forma gravă.  
La Clinica stomatologică ”Omni Dent” se pune accent pe stabilirea unei relații plăcute între medic și pacient. Amabilitatea și profesionalismul de care dă dovadă întreaga echipă a clinicii i-au inspirat încredere pacientei Maria D. să vină cu drag la consultații și să urmeze tratamentele stomatologice propuse. Medicul are rolul de a explica într-un limbaj simplu toate variantele și etapele de tratament. De aceea, pacienta a înțeles gravitatea și complexitatea problemei sale dentare și cu multă răbdare a urmat toate sfaturile medicului și a trecut cu succes peste toate etapele de tratament chirurgical pentru a-și recăpăta sănătatea danturii.  

Diagnosticul și etapele de tratament   
După ce i-a fost stabilit diagnosticul - paradontită cronică marginală generalizată forma gravă, pacienta a considerat că este mai bine să asculte de sfaturile medicului decât să se agite și să facă panică pentru că a înțeles că tratamentul este unul de durată și implică mai mulți pași. Medicul Dumitru Sîrbu, cu o experiență de peste 20 de ani în chirurgia oro-maxilo-facială, a analizat în detaliu posibilitățile cele mai eficiente de tratament oferind câteva variante de reabilitare. Multitudinea metodelor existente în medicina contemporană face dificilă alegerea între ele deoarece unele sunt mai conservative, altele mai radicale, iar unele se realizează într-un timp mai scurt, altele au o perioadă îndelungată, unele oferă rezultat morfo-funcțional și estetic relativ, altele – un pronostic mai sigur, stabil pe o perioadă îndelungată. Aceste discuții îl pot deruta foarte mult pe pacient, însă împreună cu medicul specialist, el poate alege metoda personalizată pentru cazul lui parcurgând fiecare criteriu de selecție, în funcție de perioada disponibilă, de morbiditate, etc.  

Boala parodontală depistată la pacienta Maria D. este o afecțiune inflamatorie a aparatului de susținere a dintelui ce afectează atât gingia cât și structurile profunde ale parodonțiului: ligamentele parodontale și osul alveolar ce duce la apariția mobilității dentare, infecții gingivale. Din cauza că osul și țesuturile au fost afectate pacienta a pierdut dinții într-un timp scurt. Astfel i-a fost afectată vorbirea. Propunerea medicului specialist de a reabilita dinții prin metoda fast & fixed ce prevede extracția dinților rămași (nefuncționali) și inserarea implantelor cu protezarea imediată a fost acceptată cu multă încredere, cu bucurie și speranța unui mod de viață sănătos.

Toate etapele de la diagnostic, planificare, implantare și realizarea lucrării protetice temporare, inclusiv și celei de durată (confecționată peste 6 luni postimplantar) au decurs în modul obișnuit (conform protocolului unei echipe de medici profesioniști care se dedică acordării asistenței medicale înalt calificate pacienților).  


Succesul unei reabilitări depinde în mare măsură de pacient: îndeplinirea recomandărilor medicale postoperatorii, respectarea igienei cavității bucale, respectarea unui regim alimentar indicat de medic, dar și vizitele de control în mod regulat odată la șase luni pe care pacienta Maria D. le-a respectat. Acest caz rezolvat cu succes ca și multe altele demonstrează că și în cele mai dificile situații, în care pacienții își pierd speranța la o recuperare fizionomică și funcțională adecvată, în situațiile când acești pacienți calcă pragurile multor instituții medicale în care nu le pot rezolva problema de sănătate ceea ce și mai mult îi decepționează; că tehnologiile contemporane, dotarea cu echipamente și materiale de ultimă generație, experiența medicilor specialiști, utilizarea metodelor moderne poate asigura pacienții din țara noastră cu tratamente complexe care readuc calitatea vieții și crește speranța lor de viață. 

După 5 ani de tratament
Recent, pacienta a venit la o vizită de control și își stăpânea cu greu bucuria și emoțiile pozitive care o copleșeau cu desăvârșire. Povestea cât de bine și de fericită este de faptul că se simte un om împlinit, este sănătoasă din toate aspectele și se bucură de o înaltă calitate a vieții. Accentuând cât de important este pentru ea alimentația, vorbirea și zâmbetul frumos.

”Mă simt atât bine, după reabilitare am uitat de durerea dentară. Pot să mănânc în voie tot ce doresc, asta este atât de greu atunci când nu ai suficienți dinți, iar cei rămași sunt mobili și provoacă durere la orice atingere. Pot să zâmbesc fără a pune mâna la gură și mă simt în siguranță atunci când sunt alături de mai multe persoane. Sunt foarte recunoscătoare echipei de medici de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” pentru că m-au făcut să fiu fericită. Mulțumesc tuturor pentru profesionalism, dedicație și pentru că au grijă ca oamenii să fie sănătoși. Sunteți o echipă minunată”, a spus Maria D..

Autor: Dorina ARSENE
07.10.2021 17:30