roruenit

23 mai- Ziua Internațională a sănătății mediului: Efectele pozitive ale pandemiei COVID-19 pentru atmosferă

În ajunul Zilei Internaționale pentru protecția sănătății mediului echipa de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” a discutat, în cadul unei ședințe, efectele pozitive ale pandemiei COVID-19 pentru atmosferă.

  1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. 23 mai- Ziua Internațională a sănătății mediului: Efectele pozitive ale pandemiei COVID-19 pentru atmosferă

23 mai- Ziua Internațională a sănătății mediului: Efectele pozitive ale pandemiei COVID-19 pentru atmosferă

În ajunul Zilei Internaționale pentru protecția sănătății mediului echipa de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” a discutat, în cadul unei ședințe, efectele pozitive ale pandemiei COVID-19 pentru atmosferă. La fel, a fost abordat și subiectul materialelor de plastic și efectele negative urmare a poluării mărilor și oceanelor, a apelor de suprafață și subterane, a faunei sălbatice, precum și numărul tot mai mare de dovezi că descompunerea materialelor plastice generează probleme globale grave.

”Timp de 60 de zile, cât a durat starea de urgență, cauzată de pandemia COVID-19, cel mai mult a avut de câștigat natura care, în sfârșit, a respirat liber, aerul s-a curățat, apa s-a limpezit. Prioritatea medicilor este atenția față de sănătatea populației, de aceea protejarea mediului înconjurător este o prioritate a fiecărui cetățean a unui stat”, a menționat Viorica Sîrbu, medic stomatolog, administratorul Clinicii.

Totodată, un grup de medici au propus câteva idei prin care îndeamnă pe fiecare să respecte, cât de mult posibil, natura:

  1. Aruncați gunoiul doar la urnă;
  2. Folosiți cât mai rar obiectele din plastic (anual aproximativ 500 miliarde pungi de plastic sunt folosite în lume, peste un milion de pungi - în fiecare minut); https://www.youtube.com/watch?v=JQ6WRZbQ1NA
  3. Sădiți pomi, arbuști, flori;
  4. Folosiți, cât mai des, bicicleta;
  5. Faceți sport în aer liber;
  6. Plimbați-vă cât mai mult.

Grupul de asistente medicale au menționat efectele pozitive ale pandemiei provocate de virusul COVID-19:

  1. Pandemia a oprit traficul aerian și cel terestru, astfel s-a curățat aerul, mediul ambiant;
  2. Mașinile au circulat într-un număr mult mai mic, astfel s-a redus gradul de poluare;
  3. Am curățat mai des spațiul în care locuim, ne-am spălat mai des pe mâini, astfel, distrugând bacteriile;

Lora Palade, managerul pe logistică a distribuit colegilor o informație foarte interesantă – o hartă a lumii în care putem vedea poluarea aerului din lume: Indicele calității aerului în timp real. https://waqi.info/ro/

”Le mulțumesc colegilor mei pentru discuțiile interesante și ideile propuse, pentru faptul că își aduc contribuţia lor, zi de zi, a unui scop nobil de a menține starea de sănătate a pacienților. Fiecare dintre noi are obligația de a transmite generațiilor viitoare o planetă curată și bine îngrijită”, a menționat medicul șef, Dumitru Sîrbu.

Conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în 2014, circa 7 milioane de oameni au murit în anul 2012 doar din cauza poluării aerului.

 


Autor: Dorina ARSENE

22.05.2020 13:15