roruenit

Povestea lui Dumitru Sârbu, chirurg în domeniul stomatologiei: ,,De multe ori am dorit să plec din țară, dar nu sunt indiferent”

  1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Povestea lui Dumitru Sârbu, chirurg în domeniul stomatologiei: ,,De multe ori am dorit să plec din țară, dar nu sunt indiferent”

 Anterior, pe data de 9 februarie, am marcat Ziua profesională a medicului stomatolog. Unul dintre cei mai apreciați, lucrările căruia pot fi numite artă, este Dumitru Sîrbu, chirurg oro-maxilo-facial, doctor în medicină, care are o experiență bogată în medicină, circa 25 de ani, cu zeci de lucrări științifice publicate, invenții și inovații în domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale.

Dumitru Sîrbu este originar din satul Taraclia, raionul Căușeni, medic chirurg oro-maxilo-facial, doctor în științe medicale, conferențiar universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan”. Dumitru Sîrbu are la activ sute de ore petrecute în calitate de speaker la diverse conferințe științifice naționale și internaționale.
În stomatologie toate specialitățile sunt importante, însă chirurgia se ocupă de cele mai grave probleme”
Dumitru Sîrbu a absolvit faculatea de stomatologie, însă domeniul chirugiei oro-maxilo-faciale i-a fost mai aproape sufletului și a decis să-și continuie cariera în această specialitate. Potrivit lui, în stomatologie toate domeniile sunt importante.
„Noi toți facem aceeași meserie, asigurăm cu sănătate pacienții cu patologii în regiunea oro-maxilo-facială. Chirurgia se procupă cu cele mai grave probleme. A fost o preocupare încă de pe băncile facultății. La lecțiile, unde pacienții erau prezentați cu patologii severe, cu suferințe mari, mi-a părut foarte interesant”, ne dezvăluie Dumitru Sîrbu.
„Atunci când muncești, apar noi idei ce trebuie realizate”
„Este un rezultat al muncii, ce reiese din activitatea clinică și științifică, și se subînțelege de la sine. Atunci când muncești, apar idei noi și încerci să le realizezi”, ne mai spune doctorul chirurg și conferențiar universitar.
„La început, preocuparea mi-a fost traumatismele, iar acum – pacienții cu tumori, anomalii și reabilitări osoase”
Inițial, pe mâna chirurgului oro-maxilo-facial, ajungeau persoanele cu cele mai complicate cazuri ca urmare a diferitor accidente grave, traume obținute din activitățile sportive, cât și alte situații în care avea de pătimit fața omului și, respectiv, maxilarul și dantura.
„Patologiile regiunii oro-maxilo-faciale sunt variate. În perioada când eram mai tânăr, preocuparea mi-a fost traumatismele. Traumele ce au ca etiologie accidentele rutiere, sportive, agresiunea umană, iar acum preocupările sunt îndreptate spre pacienții cu tumori, diferite anomalii, cu rebilitări osoase”, spune chirurgul.
„Datorită progresului tehnico-științific, evoluează și medicina”
Inovațiile în tehnologiile au crescut considerabil în activitatea cotidiană a medicilor stomatologi. Tomograful computerizat, microscopul stomatologic, scannerul digital și diverse programe informaționale moderne sunt doar câteva exemple ce sunt utilizate zilnic în activitate și oferă rezultate imediate pentru pacienți.
„Datorită progresului tehnico-științific, evoluează și medicina noastră, evoluează metodele de tratament, cât și metodele de diagnosticare. Astăzi avem posibilitatea să recuperăm pacienții într-un timp mai scurt, cu o precizie mai înaltă, cu o siguranță mai mare și toate datorită acestor tehnologii moderne care le implicăm zi de zi”, menționează Dumitru Sîrbu.
„De multe ori am avut tentația să plec din Republica Moldova, însă nu sunt indiferent”
Dumitru Sîrbu ne-a dezvăluit că este afectat de exodul medicilor din Republica Moldova care ia amploare. Cu toate acestea, însuși a avut tentația de nenumărate ori să părăsească țara noastră, însă, de fiecare dată își mai oferea o șansă pentru a-și continua activitatea aici, acasă.
„În discuțiile cu colegii mei mai tineri, ei îmi spun că vor să plece. Le-am spus prin argumente că nu este ideea cea mai bună, ei pot să-și facă cariera și la noi în țară. La început toți au nevoie de ajutor financiar, ca că se afirme ca specialiști, însă ulterior vor avea parte de trăiri nemaopimenite de la bucuria pacienților lor după intervențiile chirurgicale. De multe ori am dorit să plec din Republica Moldova, dar sunt un patriot. Aceasta descoper în ultimul timp. Nu sunt indeferent la suferințele oamenilor, vreau să ajut țara în care m-am născut și am crescut. Consider că țara suntem noi, cei care suntem aici, lucrăm, activăm și facem ceva bun pentru populație”, mai spune chirurgul.

 


Foto: Unimedia.info

 

„Medicul tratează nu doar cu instrumentul, dar și cu cuvântul”
Răbdarea și încrederea sunt factorii ce creează conexiunea dintre medic și pacient. Pentru a trece bariera de frică de stomatolog, Dumitru Sîrbu spune că uneori stă ore în șir la discuții cu pacientul pentru a-i asculta suferința.
„Deseori petrecem cu pacienții foarte mult timp – discutăm cu ei despre problema lor. Probabil, venim cu argumente, cu vorbe mai domoale, convingătoare, unii au nevoie de încrederea ce le-o oferim, consultații ce se repetă. Adică nu efectuăm intervenția în aceeași zi, este nevoie de o discuție, după care pacientul se mai informează, după care iar vine, din nou discutăm. Probabil că aceste lucruri fac ca să depășească frica și emoțiile negative”.
„Caracterul omului este determinat de comportament și de activitățile sale”
„Mă gândesc că dacă nu eram medic, eram probabil dedicat agriculturii, deoarece agricultura îmi place. Avea să fiu la același nivel la care sunt acum. Cel puțin avea să mă preocupe ceva nobil pentru oameni”, a conchis chirurgul.
Din anul 1996 Dumitru Sîrbu este membru în Asociația medicilor stomatologi din Republica Moldova. Din anul 2012 este membru al Asociației Europeane de Osteointegrare. Din anul 2015 este membru al Asociației Europeană de chirurgie cranio-maxilo-facială, iar din 2017 este membru al Asociației Europeane de Osteosinteză cranio-maxilo-facială.
10.02.2020 11:26