roruenit

Un medic face voluntariat pentru a învăța copiii despre igiena dentară

Un medic face voluntariat pentru a învăța copiii despre igiena dentară

  1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Un medic face voluntariat pentru a învăța copiii despre igiena dentară

 Campania națională „Stomatologul – prietenul copiilor” a fost inițiată de chirurgul oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu. Așa cum ține la localitatea sa de baștină, prima întâlnire a avut-o cu 60 de micuți din satul Taraclia, raionul Căușeni. Au urmat alte zece școli din toată țara, unde medicul s-a împrietenit cu peste 2000 de copii.  

„Când vin la medicul stomatolog, cel mai des, copiii încep să plângă, nu vor să deschidă gura, au frică. Pe de altă parte, aceștia nu știu ce înseamnă igiena corectă a dinților și cât de mult contează alimentația. Prin această campanie informăm micuții că medicul este prietenul lor și le spulberăm frica”, spune doctorul în științe medicale Dumitru Sîrbu.
Anume aceste concluzii, căpătate în cei peste 25 ani de experiență, l-au motivat pe Dumitru Sîrbu să demareze o campanie națională pentru a informa copiii despre igiena orală, în afara cabinetului stomatologic, într-un mediu prietenos micuților. Mai mult ca atât, pentru a inspira discipolii săi, Dumitru Sîrbu a invitat în „caravana” națională studenți și rezidenți de la Facultatea de Stomatologie, precum și colegi de la clinica pe care o conduce.
După ani de studiu și muncă asiduă, Dumitru Sîrbu, a ajuns mai întâi doctor, apoi conferențiar universitar și doctor în științe medicale, iar recent a fost apreciat cu Diploma de aur în cadrul celui mai mare eveniment de inventică din sud-estul Europei.
Dumitru Sîrbu rămâne conectat la viața satului de baștină, urmărindu-i progresul, donând timpul și experiența sa, pentru a contribui la prosperarea acestei localități.
„Vreau să avem generații sănătoase. Am organizat această lecție pentru copii din familii vulnerabile din satul meu de baștină. Vreau ca acești micuți să înțeleagă că  periajul și îngrijirea corectă a dinților, evitarea unor produse și băuturi îi va ține departe de medicul stomatolog. Asta este cu atât mai important, cu cât pentru părinții acestor copii, a merge la medicul stomatolog cu micuții este o adevărată provocare din punct de vedere financiar”, susține Dumitru Sîrbu.
După această oră informativă, toți copiii au primit pliante informative privind îngrijirea corectă a cavității bucale, abțibilduri, un orar în care notează frecvența spălării dinților, pastă de dinți, caiete, spray, ață dentară și diplome.
Chirurgul spune că acțiunile dezinteresate de binefacere îi definesc vocația de medic și îl motivează în tot ceea ce face: „Cred că fiecare persoană ar fi bine să se implice pe cât poate în acțiuni de caritate, binefacere și voluntariat, mai ales pentru oamenii satului său. Zâmbetul adus pe chipul cuiva sau un cuvânt bun la momentul potrivit cred că este cea mai mare împlinire. Dorința de a face bine este o parte a sufletului meu și, de mic, am fost acolo unde alții au considerat că nu este necesar, poate de aici a venit și menirea de a fi medic”, adaugă el.
Nu este pentru prima oară când Dumitru Sîrbu face asemenea gesturi generoase. El a donat pentru procurarea saltelelor de la secția de luptă liberă din sat, a contribuit la procurarea vestimentației pentru ansamblul folcloric local.
„Reacția consătenilor m-a emoționat până la lacrimi. A fost și o întâlnire de suflet între consăteni, care m-a impresionat. Oamenii au adunat informații despre mine, mi-au făcut o prezentare și m-au felicitat pentru implicarea mea”, relatează Dumitru Sîrbu.
Voluntariatul pentru dezvoltarea locală, donarea timpului și expertizei pentru comunitatea de baștină pot face diferența. Aceasta a demonstrat proiectul PNUD Moldova „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.
Astfel, în perioada 2015-2018, peste 10 mii de moldoveni au transferat online peste 257 mii USD pentru 55 de proiecte de infrastructură și social-culturale realizate în 38 localități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.
Campania „Voluntar cu drag ACASĂ” celebrează mărinimia și devotamentul migranților care, prin acțiuni de voluntariat, contribuie la dezvoltarea localităților de baștină din Moldova. Aceasta este lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, celebrată anual pe 5 decembrie.
https://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/presscenter/articles/2019/un-medic-face-voluntariat-pentru-a-inva-copiii-despre-igien.html
05.12.2019 09:43