1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Ziua Mondială a Stomatologului este celebrată în întreaga lume anual pe 9 februarie

Încercăm să-i evităm pe cât e posibil, dar când durerea ne doboară, îi găsim și noaptea. Medicii stomatologi marchează astăzi, 9 februarie, ziua profesională! Venerați de către unii și criticați de alții, stomatologii sunt mereu în căutarea noilor tehnologii, care să ne ajute pe noi, pacienții, să trecem mai ușor peste durere.

Specialiștii de la Catedra chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău au grijă să avem un zâmbet frumos și dinți sănătoși. Unul dintre cei mai apreciați, ale cărui lucrări pot fi numite artă, este Dumitru Sârbu, cu o vechime de peste 20 de ani. Specialistul are zeci de lucrări științifice publicate, invenții și inovații în domeniu. Dumitru Sârbu ne-a confirmat că cel mai des, pacienții se adresează la medic tardiv.

DUMITRU SÂRBU, medic chirurg oro-maxilo-facial, doctor în științe medicale: "Da, într-adevăr se adresează moldovenii noștri tardiv, dar nu doar moldovenii noștri, ci și ceilalți pacienți, pentru că noi avem pacienți și din alte țări, de peste hotare. Această problemă stomatologică există oriunde, doar că ai noștri sunt un pic mai rezervați, probabil sunt mai puțin informați."

 

Inovațiile în tehnologie au crescut considerabil în activitatea cotidiană a medicilor stomatologi. Tomograful computerizat, microscopul stomatologic, scannerul digital și diverse programe informaționale moderne sunt doar câteva exemple ce sunt utilizate zilnic în activitate și oferă rezultate imediate pentru pacienți.

DUMITRU SÂRBU, medic chirurg oro-maxilo-facial, doctor în științe medicale: "Actual metodele s-au îmbunătățit, avem tehnologii mai noi, mai avansate. Grație acestui fapt noi avem medicină contemporană. Avem lipsa durerii sau servicii fără durere, avem tehnologii, care prin sine noi am reușit să implimentăm metode minimal invazive, metode mai puțin traumatice, care la rândul lor sunt mult mai puțin agresive."

Lipsa banilor, frica și mai nou, pandemia, îi face pe oameni să viziteze un cabinet stomatologic doar când durerea devine insuportabilă.

Ziua Mondială a Stomatologului este marcată în întreaga lume pe 9 februarie, din 1984 încoace, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Societății Internaţionale a Stomatologilor.

 

https://www.jurnaltv.md/

11.02.2022 03:09