1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. O tumoare gigantă, înlăturată cu succes la Institutul de Medicină Urgentă

 O altă operaţie complicată realizată cu succes la Institutul de Medicină Urgentă. A fost înlăturată o tumoare gigantă la mandibulă. Pacientul este un tânăr de 35 de ani. Medicii care au realizat operaţia au organizat o conferinţă de presă cu scopul de a informa populaţia despre necesitatea de a se adresa la timp la specialist, relatează Moldova 1.

Iurie a suportat câteva intervenţii chirurgicale la Institutul Oncologic apoi din cauza unor recidive s-a adresat la Institutul de medicină Urgentă unde a şi fost operat, acum 16 zile. Intervenţia a durat mai bine de opt ore fiind efectuată de 3 echipe de medici.

„S-a înlăturat toată tumoarea aceasta care avea şi ganglionii limfatici de la gât. Ne-am străduit ca radical să scoatem tumoarea. Plaga e unită, ţesuturile sunt unite, ea e închisă şi la a 18 a 20 zi o să începem să scoatem firele”, a relatat Anatolie Calistru, şef secţie microchirurgie.

Pentru a oferi un aspect estetic mandibulei, după intervenţie, medicii au prelevat un complex de ţesuturi de pe spate.

 „Perioada postoperatorie a fost destul de dificilă, luând în considerare că lamboul dat şi intervenţia chirurgicală duce la traumatizarea ţesuturilor şi edemul ţesuturilor. Pacientul a fost la respiraţie dirijată prelungită, transferat în terapie intensivă, unde a fost încă o etapă destul de complicată”, a  menţionat Sergiu Şandru, şef clinică terapie intensivă.   

Pacientul ne povesteşte că a ajuns la medic doar pentru că îl durea o măsea. Stomatologul l-a trimis să facă o investigaţie medicală mai profundă, în urma căreia a şi fost depistată formaţiunea canceroasă.

„Mă durea o măsea şi m-am adresat la medic, când m-am adresat s-a speriat nu ştiam că aşa e de grav.  Mulţumim, tot e bine, mulţumesc doctorilor”, a spus Iurie, pacient.

Specialiştii trag un semnal de alarma. Adresarea la medic, odată cu primele simptome este vitală. 

 „Acest pacient mai urmează în continuare încă nenumărate intervenţii chirurgicale printre care intervenţii cosmetice de redare a conturului anatomic facial, intervenţie de consolidare a mandibulei”, a declarat Dumitru Sîrbu, profesor, chirurg OMF.

Aceasta este a doua intervenţie chirurgicală de acest tip realizata cu succes în Republica Moldova.

www.jurnaltv.md/news/a5fe7f9b2ef2f9e5/o-interventie-chirurgicala-extrem-de-dificila-a-fost-efectuata-in-premiera-de-catre-medicii-institutului-pentru-medicina-urgenta.html
13.04.2022 10:41