roruenit

Premieră chirurgicală în Moldova. Un bărbat a primit o a doua şansă la viaţă după ce opt chirurgi i-au înlăturat o tumoare extrem de agresivă

  1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Premieră chirurgicală în Moldova. Un bărbat a primit o a doua şansă la viaţă după ce opt chirurgi i-au înlăturat o tumoare extrem de agresivă

 Premieră chirurgicală în Moldova. Un bărbat de 35 de ani a primit o a doua şansă la viaţă după ce opt chirurgi de la Institutul de Medicină Urgentă i-au înlăturat o tumoare extrem de agresivă de pe maxilarul inferior. În loc i-au implantat o bucată de muşchi cu tot cu vase sangvine prelevată de pe spatele pacientului. Bărbatul a ajuns la urgenţă acum câteva săptămâni cu o infecţie severă şi o recidivă a tumorii. Asta după ce medicii de la Institutul Oncologic i-au efectuat fără succes mai multe operaţii de extracţie a tumorii din cavitatea bucală.

Această prelevare şi apoi implantarea a fost declarată o premieră pentru Moldova. Operaţia a durat aproape opt ore, cu schimbul a trei echipe de chirurgi. Cel mai complicat a fost conectarea vaselor din cavitatea bucală cu cele transplantate, procedură care trebuie efectuată cu precizie maximă.

"Venele lamboului au fost conectate la o venă de la gât, apoi artera lamboului cu artera de la gât", a spus Anatolie Calistru, șeful Secției Microchirurgie Institutul de Medicină Urgentă.
O altă provocare în timpul operaţiei a fost menţinerea acestuia sub anestezie generală timp de opt ore.

"În aşa momente şi nutriţia pacientului este dificilă, el nu se poate alimenta. Totuşi a fost alimentat cu nutriţia specială, prin căile intravenoase şi prin sonde", a menționat Serghei Șandru, șeful Clinicii de Reanimare și Terapie intensivă, IMU.
La două săptămâni după operaţie, bărbatul încă nu poate vorbi clar desluşit, dar se poate alimenta: "Mă simt foarte bine, mulţumesc medicilor".
Recuperarea acestuia va dura ani de zile, timp în care va fi supus la numeroase intervenţii, spun medicii.
"Intervenţii cosmetice de redare a conturului anatomic facial, intervenţie de consolidare a mandibulei şi împreună cu colegii vom preleva ţesut osos pentru a reface conturul mandibulei. După care va urma intervenţie în cavitatea bucală de refacere a danturii, deci implanturi", a declarat Dumitru Sîrbu, chirurg oro-maxilo-facial.

Ultima intervenţie va fi cea plastică pentru a reface morfologia estetică a pacientului. Medicii susţin că tumoarea extrasă era una destul de agresivă, care a revenit de câteva ori după alte extracţii.

Source: www.publika.md/premiera-chirurgicala-in-moldova-un-barbat-a-primit-o-a-doua-sansa-la-viata-dupa-ce-opt-chirurgi-i-au-inlaturat-o-tumoare-extrem-de-agresiva-_3123752.html

 
14.04.2022 07:25