1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Particularitățile vizitelor la stomatolog în perioadele de sarcină

 

Vizita la medicul stomatolog în preconcepție
Pentru medicul stomatolog, femeia însărcinată, reprezintă o categorie aparte de pacienți. În cele 9 luni, nivelul crescut al hormonilor, poate afecta și influența răspunsul organismului la placa bacteriană, dar și la scăderea capacității de apărare imună a organismului care se poate reflecta asupra dezvoltării copilașului. 
Datorită creșterii de progesteron și estrogeni apare edem, hiperemie gingivală, (gingiile cresc în volum și apare o roșață proeminentă). Apare hipersalivație moderată care poate fi deranjantă. Se produc și alte modificări precum ale aparatului respirator, digestiv, genital, urinar, modificări metabolice și sistemice (muscular, osteo-articular, cutanat, nervos - labilitate psihică, agitație sau somnolentă, iritabilitate, modificări comportamentale). 
”De aceea este indicat ca pacienta să trateze afecțiunile dentare deja existente înainte de a rămâne însărcinată. Dacă, totuși, s-a produs acest eveniment, trebuie să cunoașteți că există variate opțiuni terapeutice sau profilactice aplicabile în sarcină. Nu toate femeile planifică sarcina, însă cele care o fac ar trebui să țină cont și de vizita la medicul stomatolog.  
Cunoaștem că sarcina este împărțită în 3 trimestre fiecare având modificări specifice pentru făt și mamă, respectiv și acordarea asistenței stomatologice va ține cont de acest aspect.
 
La stomatolog în primul trimestru de sarcină (1-12 săptămâni)
În primul trimestru, cel mai activ, sarcina este deosebit de sensibilă, are loc organogeneza, adică dezvoltarea principalelor organe ale viitorului bebeluș, iar această perioadă trebuie să fie cât mai puțin perturbată.
De aceea orice intervenție, atât în sfera stomatologică cât și în alte domenii medicale, va fi amânată, pe cât posibil, lăsând să se trateze doar urgențele, dacă există. 
Dacă totuși situația impune intervenția stomatologică, se va interveni cât mai puțin posibil, fără a produce disconfort, durere și situații de stres pentru gravidă. Se poate folosi și anestezicul, însă, în dozele minime posibile pentru a nu influența negativ procesele fiziologice de dezvoltare a fătului”, a explicat conf.univ., dr.șt.med., medicul chirurg oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu.  
Radiografia dentară este de evitat și va fi efectuată doar dacă este imperios necesar, (situații care pun viața mamei și a fătului în pericol) cu protecția abdomenului și a glandei tiroide, continuă, în același context medicul chirurg, Dumitru Sîrbu. ”Conform studiilor, dozele de radiație mai mici de 5-10 rad nu au efect teratogen (nu au efect negativ asupra fătului). De regulă numai intervențiile care nu suportă amânare vor fi abordate în primul trimestru de sarcină, însă stomatologul va cere părerea medicului ce are în evidență gravida”.
”Infecțiile dentare pot pătrunde în sânge și pot modifica constantele sanguine, ceea ce impune administrarea unui antibiotic. În sarcină se pot administra penicilină (atenție la alergii), amoxicilină, cefalexin etc., dar se vor evita pe cât posibil mai ales în primul trimestru de sarcină.
În ceea ce privește intervențiile ce țin de estetica dentară, acestea vor fi amânate după naștere sau cu unele excepții pentru trimestrul II de sarcină. Se vor efectua doar acele manopere care sunt absolut necesare (legate de profesie, dorința argumentată a gravidei). 
În trimestrul I sunt indicate controale profilactice pentru a menține igiena orală, poate fi efectuată igiena profesională și programarea tratamentului stomatologic pentru următorul trimestru. Se pot efectua doar acele tratamente de urgență ce nu suportă amânare”, a spus Maria Scurtu, medic rezident la Facultatea Stomatologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”, după o cercetare minuțioasă a subiectului în cadrul tezei de licență cu tema: ”Particularitățile tratamentului chirurgical oro-maxilo-facial la femeile gravide”, conducător științific conf.univ. Dumitru Sîrbu, susținută în 2021, cu nota 10. Rezultatele cercetării pe parcursul a 2 ani au fost publicate în cadrul revistei ”Medicina stomatologică” (pentru detalii accesați aici 36-43_16.pdf (idsi.md)), informație utilă pentru studenți, medici rezidenți, medici cursanți.  
La stomatolog în al doilea trimestru de sarcină (13-24 săptămâni)
Practic acesta este trimestrul în care gravida poate trata unele afecțiuni dentare care nu pot fi amânate pentru perioada de după naștere, având cele mai mici riscuri de complicații. Este trimestrul în care viitorul bebeluș, dar și mămica sunt cel mai puțin sensibili la diverse manopere stomatologice. 
Profilaxia (detartrajul și periajul profesional) pot fi efectuate în această perioadă,  însă, igienizarea la domiciliu este strict necesară de a fi respectată încă din primul trimestru de sarcină. În acest fel se previne apariția gingivitei de sarcină, dar și a altor afecțiuni dentare sau agravarea celor existente.
Trimestrul II este optim pentru tratamentul stomatologic care necesită anestezie, medicație și timp prelungit petrecut în scaunul stomatologic.
La stomatolog în trimestrul trei de sarcină (25-40 săptămâni)
În acest trimestru femeia gravidă poate face vizite scurte la medicul stomatolog, iar dimensiunile abdomenului impun poziții speciale pe scaun. Se va evita întinderea pe spate, viitoarea mămică poate sta cel mult semi-culcată pe scaunul stomatologic cu dese schimbări a poziției corpului. În acest sens, se vor evita tulburările de circulație și sindromul de venă cavă inferioară (uterul gravid poate compresa vasele mari de sânge din abdomen).
”Vizitele vor fi de scurtă durată și se pot realiza intervenții de profilaxie, intervenții ușoare sau tratamentul urgențelor. Se vor trata doar patologiile care nu suportă amânare.
În trimestrul III sunt valabile aceleași reguli ca și în trimestrul I, la care se va adăuga scurtarea vizitelor și modificarea poziției gravidei pe scaunul stomatologic”, a explicat medicul Daniel Sîrbu, proaspăt absolvent al Facultății de Stomatologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”. 
Notă! Informația este parte a Campaniei ”Sănătatea orală a femeii gravide – preocuparea comunității stomatologice” ce are drept scop de a ajuta femeia însărcinată, dar și viitoarea mămică și de a o ghida cu cele mai utile sfaturi pentru a atrage atenția necesară pe care trebuie să o acorde îngrijirii cavității bucale. 
Acest proiect inițiat în cadrul Clinicii stomatologice ”Omni Dent” are loc din cauza multiplelor adresări a femeilor gravide cu diverse patologii stomatologice, a gradului mic de informare a femeii gravide despre importanța sănătății orale și rolul ei asupra dezvoltării fătului; a complicațiilor patologiilor orale cu care se adresează femeia gravidă; a restricțiilor de investigații și tratament în perioada de sarcină care limitează indicațiile și posibilitățile de tratament stomatologic; a lipsei unor date despre evoluția bolilor stomatologice la femeile gravide. 
Acest proiect este susținut de Facultatea de Stomatologie a USMF ”Nicolae Testemițanu” și Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală ”Arsenie Guțan”, Secția de chirurgie oro-maxilo-facială a IMSP IMU, Compania GSK, Compania Torris Medical și Compania Bredent Group Moldova.      
Autor: Dorina ARSENE   

 

21.06.2022 16:36