1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Comunicarea bună face un doctor mai bun

”Un bisturiu bun face un chirurg mai bun.

Comunicarea bună face un doctor mai bun”, spunea dr. Josh Umbehr.
Se spune că o boală poate fi tratată pe jumătate cu o vorbă bună. De fapt, cuvintele au o importanță foarte mare în viața oamenilor, în anumite situații, pot ameliora simptomele durerii. Abilitatea specifică a medicului este de a avea puterea de convingere și de a fi ferm în deciziile asupra planului de tratament oricât de complex ar fi și expunerea într-o formă corectă și pe înțelesul pacientului.  

Un medic bun trebuie să aibă dezvoltată abilitatea de a comunica, dar și de a asculta. Deoarece interacțiunea cu foarte mulți oameni presupune să pui întrebările potrivite, dar și să asculți cu atenție. În cazul în care este folosit un limbaj cu termeni medicali trebuie de oferit explicații cu informații complete pentru ca pacientul să înțeleagă mai bine problema sa de sănătate. Experiența de lucru arată că există diferite tipuri de pacienți, cei care înțeleg mai ușor, dar și cei care solicită informații detaliate. 



Cu siguranță există o corelație între nivelul de așteptare și efectul unui tratament, însă, în acest caz contează foarte mult reputația specialistului: cu cât medicul inspiră mai multă încredere prin exemplele de cazuri tratate, cu atât persoana crede mai tare în eficiența planului de tratament propus, și respectiv există șanse mai mari să simtă unele îmbunătățiri. Efectul pozitiv se declanșează tocmai din această încredere a persoanei în eficiența tratamentului și în așteptările pe care le are.



Până a fi tratat pacientul este investigat, diagnosticat astfel dacă nu există o bună înțelege a mesajului transmis, dacă nu există o bună conexiune între medic și pacient atunci actul medical, de cele mai dese ori, nu poate avea loc. 
Un cuvânt bun poate trata un pacient
Pacientul are așteptări foarte mari de la un medic specialist. Pe lângă faptul de a fi un bun profesionist, medicul are obligațiunea morală de a fi un bun psiholog, empatic și atent la nevoile pacientului.  


Prin urmare, comunicarea eficientă și motivarea pacientului este elementul cheie pentru ca un tratament să dea rezultate, chiar și în cazul anumitor boli cronice. Când vorbim despre complicațiile de ordin stomatologic, medicul specialist trebuie să înțeleagă problema pacientului și să-l ghideze să aleagă un plan de tratament potrivit, care să-i rezolve problema dentară.


Pe de altă parte, un medic trebuie să fie pregătit și să cunoască cum să rămână calm în cazul pacienților cu un comportament nepoliticos sau inadecvat. Abordarea pacienților dificili necesită o mulțime de abilități de comunicare pentru a-i calma sau pentru a le permite să se simtă mai uşor și să se deschidă pentru o comunicare eficientă.



O bună comunicare și consiliere este o condiție, fără de care desfășurarea actului medical de calitate este puțin posibilă. Anume prin comunicarea cu pacienții va fi posibilă ușurarea stării emoționale a bolnavului, încurajându-l, formându-i cunoștințe, abilități de a înfrunta boala. 


E mult mai probabil ca pacienții tratați cu respect să urmeze cu strictețe indicațiile medicului specialist. Un sondaj realizat în SUA demonstrează că pacienții care au fost tratați cu respect au raportat un grad ridicat de satisfacție în ceea ce privește actul medical și au urmat indicațiile medicului.  
Medicii de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” apeciați pentru profesionalism, dedicație și buna comunicare cu pacienții
Acestea și alte sfaturi sunt oferite de medicii cu experiență confirmate și de către chirurgul oro-maxilo-facial, medicul-șef la Clinica stomatologică ”Omni Dent” Dumitru Sîrbu.  



Medicii stomatologi specialiști de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” sunt apeciați atât pentru profesionalismul și dedicația lor cât și pentru buna comunicare și atitudinea binevoitoare de care dau dovadă cu fiecare pacient. Recenziile lăsate, mesajele de mulțumire scrise sunt doar unele dovezi de apreciere a unei relații plăcute. Chiar și recomandările făcute atât membrilor familei, rudelor sau faptul că vine ani la rând pentru a se asigura că totul este bine la același medic este dovada bunei comunicări între medic și pacient de la Clinica stomatologică ”Omni Dent”. 


Datorită participării la sute de conferințe, congrese naționale și internaționale, a diverselor metode inovatoare implementate cu fermitate, scrierea zecilor de articole atât pentru revistele de specialitate din țara noastră, dar și de peste hotare, medicii specialiști de la  Clinica stomatologică ”Omni Dent”, angajați și la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală ”Arsenie Guțan” a USMF ”Nicolae Testemițanu” sunt bine apreciați de către pacienți și colegii de breaslă.



Dacă am putea țese un covor din cuvinte, cu siguranță, ar avea zeci de mii de km datorită faptului că medicul chirurg oro-maxilo-facial, dr.șt.med, conf.univ. Dumitru Sîrbu, așează atent cuvintele în propoziții și convinge pacientul să-și păstreze sănătatea, dar și studenții, rezidenții, doctoranzii de la Facultatea de Stomatologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”, să ducă cu demnitate profesia mai departe.      
Atenție!
Faceți vizite regulate la medicul stomatolog pentru a verifica starea cavității bucale, dar și pentru a depista unele afecțiuni încă la etapa incipientă care pot fi descoperite doar de specialiști.
Medicii de la Clinică dispun de o pregătire profesională foarte înaltă, participând anual la zeci de congrese și conferințe naționale și internaționale unde acumulează cunoștințe despre cele mai contemporane metode de diagnostic și tratament ale afecțiunilor stomatologice și le aplică în activitatea lor. În comun cu tehnologiile moderne din cadrul Clinicii, ortopantomografie, tomografie computerizată, printer3D, scaner intraoral precum și diverse softuri ajutătoare pentru ca medicul specialist să facă măsurări precise poate fi depistată la timp orice maladie, aleasă împreună cu pacientul metoda optimală de tratament și realizarea lui într-o atmosferă calmă, sigură, plăcută.  
Este mai ușor să previi decât să tratezi problemele dentare!

 

Autor: Dorina ARSENE 
 
27.07.2022 16:59