1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Viața după paralizie. Povestea unei femei care a primit şansa la viaţa de la o echipă de doctori din R. Moldova

După o luptă grea şi chinuitoare cu o tumoare, a trebuit să-şi adune puterile pentru a face faţă unei noi probleme de sănătate - o paralizie facială totală. Este experienţa Dorei Colţa, care, într-un final, a reuşit să renască şi să o ia de la capăt. A primit şansa la viaţa de la o echipă de doctori de la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, care i-au restabilit simetria feţei cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale inovative.

DORA COLŢA, pacientă: „Mergeam pe drum şi mă întrebau ,,de ce porţi mască? nu purta mască". Nu spuneam nimănui nimic, dar îmi era dureros în suflet.”

Dora Colţa spune că Dumnezeu i-a dăruit câteva şanse la viaţă. Prima, recuperarea după o operaţie de înlăturare a unei tumori. A doua, minunea făcută de o echipă de medici de la Institutul de Medicină Urgentă, după ce a suferit o paralizie a feţei. Acum, poate vorbi şi clipi.

DORA COLŢA, pacientă: „Soţul m-a ajutat mult, foarte mult, el a avut grijă de mine. Şi copiii au găsit bonă pentru un timp, pentru că eram ca leguma. Macar dacă aş fi putut vorbi. Dar aşa trebuia să ţin cu mâinile de faţă ca să îndrept un pic gura ca să pot să vorbesc. Ştiţi cum… vântul , gunoaie, trebuia să mă strădui să nu-mi cadă ceva în ochi, căci el nu se închidea.”

În drumul spre recuperare a mai fost ajutată de soţ şi copii. Acum, doar un lucru îşi doreşte - să fie externată.

DORA COLŢA, pacientă: „Cum a zis domnul Dumitru, doctorul, o să pot duce sacoşa cu bomboane la nepoţei, nu o să trebuiască să mă ţin de faţă.”

Paralizia facială a pacientei este o consecinţă a operaţiei de înlăturare a tumorei, ne explică medicii. Dora a trebuit să aştepte un an şi trei luni pentru a fi operată din nou.

DUMITRU SÎRBU, doctor în ştiinţe medicale, chirurg oro-maxilo-facial: „A fost o tumoare în zona craniană … ca să excludem recidiva. Intervenţia nu este atât de complicată în realizare, dar este foarte minuţioasă, practic la nivel microchirurgical, cu instrumentar foarte finuţ.”

Intervenţia a fost realizată cu ajutorul tehnologiilor digitale. Planificarea a fost însă partea dificilă.

ILIE SUHARSCHI, chirurg maxilo-facial, conferenţiar universitar: „La nivel de ţesuturi moi sunt foarte multe variabile, elasticitate, modificări de vârstă şi aşa mai departe, de asta şi a fost un challenge de planning şi în chirurgie. Ca rezultat, s-a restabilit simetria facială a pacientei, ceea ce a permis ameliorarea pe două aspect: functional, pacienta nu-şi mai menţine faţa cu mâna; se închide ochiul, ceea ce scade probabilitatea unor alte complicaţii. Unul dintre aspect este că în dezvoltarea softului participă o echipă internaţională. Este în baza unor programe gratis open source.”

„IVAN CVIRIJIG, medic anesteziolog reanimatolog: „Pacienta s-a restabilit foarte bine, în decursul a 30 de minute după intervenţie. Moment important este şi anestezia post-operatorie. Pentru că orice durere poate duce la ischemie.”

Astfel de intervenţii sunt realizate în Republica Moldova de două ori pe an.

tvrmoldova

16.11.2022 13:36