1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. ”Medicii fac minuni!”, spune o pacientă care credea că nu mai scapă din ghearele bolii

„Medicii fac minuni!” O spune o pacientă, care credea că nu mai are șanse. După o intervenție de înlăturare a unei tumori, femeia a suferit o paralizie facială totală. Mai mult de un an, aceasta nu a putut vorbi și nici mânca fără ajutor. Săptămâna trecută, cei mai buni medici ai Institutului de Medicină Urgentă au efectuat o intervenție, pentru a-i restabili pacientei simetria facială. Femeia spune că s-a născut pentru a doua oară și în câteva zile va fi externată.

DUMITRU SÂRBU, doctor în științe medicale, conferențiar universitar: "Doamna respectivă a avut o paralizie facială, ca urmare a unei intervenții de înlăturare a tumorii. Este o consecință și nicidecum o eroare sau o greșeală a actului chirurgical. A fost o paralizie totală pe partea dreapta. Nici nu putea să vorbească, dacă o să vedeți această pacientă o să vedeți cât de complicat a fost."
Acum un an și trei luni, Feodora Colța a primit un diagnostic crunt: tumoare în regiunea bazei craniene. O echipă de medici a Institutului de Medicină Urgentă a efectuat o intervenție de înlăturare a tumorii. Ca urmare a intervenției, femeia a suferit o paralizie facială.
 
FEODORA COLȚA, pacientă: "Aveam dureri de cap, cădeam, mă simțeam nu prea bine. Am trecut rezonanța și mi-au spus iată aveți așa și așa, trebuie de înlăturat. Mă gândeam deja știți cum, cum a vrea domnul și vreau să mulțumesc încă odată medicilor, personalului medical. Sunt foarte buni, se adresează frumos și fac minuni. Când să mănânc nu puteam, curgea totul. Nu putea înghiți. -Asta a fost un an de zile? -Da și îmi era dureros pe suflet. Mă gândeam oare ce să fac. Soțul mă susținea: taci că va fi totul bine."
Femeia spune că acum crede în minuni.
FEODORA COLȚA, pacientă: "M-am născut din nou după așa operații foarte dificile, foarte!"
Pentru a-i restabili pacientei simetria facială au luptat cei mai buni medici.
 
ILIE SUHARSCHI, medic chirurg maxilo-facial, doctor în medicină, conferențiar universitar: "Ca rezultat s-a restabilit simetria facială a pacientei, ceea ce a permis ameliorarea pe două aspecte. În primul rând aspectul funcțional, pacienta nu-și mai menține permanent fața cu mâna, se închide ochiul. Avem un alt grad de amplasare a colțului gurii."
Specialiștii spun că de cele mai multe ori pacienții nici nu cunosc despre asemenea intervenții. La Institutul de Medicină Urgentă, astfel de intervenții sunt efectuate două-trei, anual.

jurnaltv

16.11.2022 13:47