1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Moldovenii cu paralizii faciale pot beneficia de intervenții chirurgicale performante

 Moldovenii cu paralizii faciale pot beneficia de intervenții chirurgicale performante

Moldovenii cu paralizii faciale pot beneficia de intervenții chirurgicale performante, prin care sunt restabiliți total mușchii feței. Asta datorită unui soft ce permite planificarea digitală a intervenției chirurgiale până în cele mai mici detalii. Operațiile sunt efectuate de chirurgii de la Institutul de Medicină Urgentă. Prima pacientă, care a fost supusă unei intervenții realizate cu ajutorul noului soft avea jumătate de față paralizată. În urma operației, femeia și-a recăpătat aspectul de odinioară al feței.
Așa arăta Dora Colța, în vârstă de 67 de ani, acum câteva zile, înainte de operație. Jumătate din față era paralizată, nu putea să schițeze nicio emoție, iar cuvintele abia de le putea rosti. Iar această fotografie este făcută imediat după operație, după ce medicii au reușit să-i restabilească simetria facială.

"Cu ochiul sufeream și gura strâmbă, mereu purtam mască, îmi era incomod, când trebuia să vorbesc trebuia să țin cu mâna gura ca să mă poată înțelege cineva ce vorbeam. Ochiul se căsca tare și trebuia să-l înclei cu plaster ca să fie închis ca să nu mă doară."

Femeia ne-a povestit că, anul trecut, în luna august, a fost operată pe creier pentru a-i fi extirpată o tumoare. După intervenție, s-a trezit cu jumătate de față paralizată.

"Au fost cuvinte urâte ce mă rog porți mască, că toată lumea nu le mai poartă dar tu da, eu tăceam, îmi era dureros la suflet, nu mai lămuream nimic."

Iar sărbătorile la care să adunau toate rudele se transformau într-un calvar pentru femeie.

"Îmi era rușine nu mă simțeam bine, toată lumea se uita la mine, nu se uitau la farfurie și mă duceam de la masă că îmi era rușine."

Dora Colța afirmă că un medic stomatolog i-a recomandat să ceară ajutorul chirurgilor de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială a Universității de Medicină și Farmacie "Nicolae Testimițanu" din cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Aceasta este singura secție din țară în care paraliziile faciale sunt tratate chirurgical.

"Intervenția nu este atât de complicată pe cât este de minuțioasă, practic la nivel microchirurgical cu instrumental specific foarte fin și mic. Operația a durat trei ore și jumătate aproape patru, în care s-a efectuat înlăturarea consecințelor acestui deficit morfologic, iar paralizia facială este o patologie în care nu ascultă mușchii mimici."

Planificarea operației a durat patru zile, cu ajutorul unui soft performant, care în baza istoricului medical al femeii, propune chirurgilor cele mai sigure opțiuni de intervenție.

"Ridicarea cozii sprâncenei, modificare poziției pleoapelor superioară și inferioară, pomeții și țesuturile moi. s-ar putea spune că e o chirurgie estetică, dar toate elementele au fost atașate de craniu, ceea ce a permis să reconstruim simetria statică a pacientei. Planificarea a constat în determinarea vectorului și gradului de deplasare a țesuturilor moi, mai simplu în ce direcție trebuie să modificăm poziția ca să obținem rezultatul dorit."

Medicii afirmă că un element important al operației a fost aplicarea anesteziei, mai ales că pacienta a fost supusă anterior unei anestezii totale de lungă durată.

"La așa pacienți este foarte importantă și analgezia post operatorie, iar plaga poate duce la ischemie și tot lucrul colegilor din operație duce la consecințe negative, de aceea am utilizat mai multe tipuri de anestezie cu scopul de a micșora doza cumulativă și a permite o analgezie efectivă."

Potrivit medicilor Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială, anual, sunt efectuate în jur de două operații de acest fel și aproximativ 500 de altfel de intervenții la față.

primelestiri

16.11.2022 16:55