1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Conferința științifică în memoria ilustrului savant Valentin Topalo


Timp de o zi, invitați de onoare, colegi de breaslă de la Catedra de Chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală ”Arsenie Guțan”
din cadrul Facultății de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” cadre didactice, studenți, medici rezidenți și discipolii ilustrului savant și profesor Valentin Topalo au comemorat numele său în cadrul conferinței științifice organizate la sfârșitul lunii aprilie.


În cadrul conferinței științifice au fost abordate subiecte de interes comun privind calitatea şi performanţa serviciilor medicale, metodele alternative de tratament, implantologia şi alte aspecte ale stomatologiei moderne. Manifestarea științifică, consacrată ilustrului savant și profesor Valentin Topalo, a fost organizată de către colaboratorii Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” din cadrul Facultății de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. 
Unul dintre discipolii ilustrului savant, medicul chirurg oro-maxilo-facial, Dumitru Sîrbu, dr.,șt.,med., conducător științific pentru 5 doctoranzi care l-au cunoscut pe profesorul Valentin Topalo, care i-a inspirat și i-a îndrumat în realizarea temelor de cercetare științifică a menționat cât de valoros este acest eveniment. ”Toți care l-au cunoscut pe profesorul Valentin Topalo au cunoscut un om valoros, o autoritate istorică de o bunătate și o cumsecădenie deosebită, care a contribuit considerabil de mult la dezvoltarea medicinei moderne”, a menționat Dumitru Sîrbu. Cercetarea temelor propuse și discutate împreună cu profesorul Topalo alături de conferențiarul Dumitru Sîrbu a celor 5 doctoranzi: Stanislav Strîșca, Stanislav Eni, Alexandr Mighic, Chiril Voloc, Alexandru Ghețiu, vor demonstra, odată în plus, ideile sale deosebite și moderne.

 

Evenimentul a culminat cu inaugurarea bustului regretatului profesor universitar Valentin Topalo – promotorul chirurgiei oro-maxilo-faciale și a implantologiei orale în Republica Moldova, în scuarul Clinicii Universitare Stomatologice nr. 2 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

 
La 14 aprilie 2023 Valentin Topalo ar fi împlinit 80 ani de la naștere.


 Autor: Dorina ARSENE
 

 

05.05.2023 20:37