1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Aparatul dentar – o soluție în obținerea zâmbetului fericit

Adolescenţa este o perioadă deosebită în care personalitatea umană se maturizează, se evidențiază anumite trăsături specifice, crește încrederea și se conturează frumusețea. În această perioadă unii tineri sunt atenți la fiecare detaliu și doresc ca frumusețea exterioară să-i definească.  Încă din perioada de preadolescență pentru a preîntâmpina complexele de imperfecțiune este recomandat ca părinții să atragă atenția necesară acestui aspect psihologic.

Astfel, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri cu mama sa, Anișoara, o tânără de 10 ani, a înțeles că are nevoie de o consultație la medicul stomatolog.  

Vizita, efectuată într-un cadru plăcut și lejer la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, a avut rezultatul dorit. Pentru început pacienta a fost consultată prezentând acuze estetice la arcada superioară (o înghesuire dentară). Apoi i s-a efectuat examenul clinic primar, după care amprentarea cavității bucale (pentru obținerea modelelor de studiu). Totodată, pacienta a primit indicația de a mai efectua unele  investigații radiologice. Toate acestea fiind necesare pentru confecționarea aparatului dentar care are menirea de a ghida poziția corectă a dinților în vederea obținerii unui zâmbet frumos. Cu toată că persista puțină frică de manoperele neînțelese la început de către pacient și mama sa, rezultatul prezentat a întrecut așteptările lor. Lucrarea efectuată cu multă dăruire de sine de către echipa Clinicii stomatologice ”Omni Dent” au întărit încrederea pacienților către rezultatul dorit.   

Ziua în care urma să-i fie fixat aparatul dentar mobilizabil (plăcuță palatinală) pentru Anișoara a fost una foarte fericită. A intrat în cabinetul medicului ortodont, Cătălina Ciuclea, cu zâmbetul larg deschis știind că deja se va simți mult mai frumoasă. Aceste aparate ortodontice sunt utilizate cu succes în perioada copilăriei, cât și la adolescenții care încă nu au depășit perioada activă de creștere (în mediu 15 ani; însă la fiecare pacient se apreciază individual conform investigațiilor radiologice).

Pacienta s-a arătat entuziasmată și intrigată de metoda simplă și fără durere de a i se adapta și fixa aparatul dentar, care a durat, 5-10 minute. În mediu va purta această plăcuță timp de 6-8 luni în dependență de respectarea cu strictețe a indicațiilor medicului ortodont.

Plină de speranță și vizibil emoționată, Anișoara, a cuprins medicul, mulțumindu-i pentru soluția propusă, fapt ce-i va schimba aspectul estetic al danturii sale ce o va face să se simtă mult mai încrezută în sine.
În esență, plăcile ortodontice transmit forțe la nivelul oaselor maxilare (acoperă mare parte din bazele maxilare) determinînd:

- remodelarea osoasă prin creșterea perimetrului arcadelor (expansiunea arcadelor);
- repoziționarea dinților/unui dinte pe arcadă;
- funcții vizibil îmbunătățite;
- corectarea aspectului facial.

Practice, utile și ușor de manevrat acestea nu se fixează pe dinți și pot fi îndepărtate cu ușurință de către pacient la necesitate, iar activările sunt realizate periodic atât de medic, cât și de părinți sau copil. Fiind purtate intermitent oferă țesutului osos perioade de repaus, necesare în obținerea unor rezultate stabile.
    
Mama pacientei s-a arătat mulțumită de bucuria fetiței sale și de încrederea ce i-a transmis-o prin zâmbetul ei. I-a strâns mâna medicului ortodont, dar și medicului șef al Clinicii stomatologice ”Omni Dent”, Dumitru Sîrbu, pentru implicarea sa benefică și pentru atenția pe care o acordă fiecărui pacient de a-i explica totul în detaliu.
Dragi pacienți, medicii specialiști de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” vă așteaptă, cu drag, la o consultație, atunci când aveți o suspiciune de anomalie sau doar vă doriți să mențineți cavitatea bucală într-o formă ideală, în fiecare zi de lucru.   

Sănătatea dumneavoastră este prioritatea noastră!

Autor: Dorina Arsene

20.01.2020 18:54