1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Entuziasmul și dedicația tinerilor cercetători, manifestat în lucrările congresului MedEspera, 2022

Un workshop foarte util, condus de conf.univ., dr.șt.med. Dumitru Sîrbu și multe rapoarte științifice a tinerilor cercetători, îndrumați de medicul chirurg oro-maxilo-facial, dr. Dumitru Sîrbu sunt totalurile congresului bienal, MedEspera, 2022, ediția a IX-a.

În cea de-a doua zi de program, conf.univ., dr.șt.med. Dumitru Sîrbu, a prezentat atât partea teoretică cât și partea practică, mai multe tehnici moderne de lucru în cadrul workshop-ului ”Rehabilitation of edentolous patients with severe atrophy by alternative implantology”, împreună cu ai săi colegi medici Gabriela Motelica și Eugen Slabari, asistenți universitari.  
Timp de 2 zile, printre mai multe rapoarte științifice de la Facultatea de Stomatologie au fost prezentate și de către tinerii ghidați de conferențiarul universitar, dr. Dumitru Sîrbu, de la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan”, de la USMF ”Nicolae Testemițanu”. Astfel, cu postere s-au prezentat Maria Nuca, asistent universitar; Stanislav Eni, doctorand; studenții - Daniel Sîrbu, Mihaela Ciuclea, Gabriela Tverdohleb, Sorin Fistic, Dumitru Gheorghiev, iar cu prezentări orale s-au evidențiat Dumitru Nuca, medic rezident și studenta Victoria Dolință. 
  
Tinerii cercetători sunt îndrumați de către medicul chirurg oro-maxilo-facial, dr. Dumitru Sîrbu, medic-șef la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, bază clinică a Catedrei chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan de la USMF ”Nicolae Testemițanu”. La Clinica stomatologică ”Omni Dent” precum și în Secția Chirurgie OMF  a IMSP Institutul de Medicină Urgentă, bază a Catedrei de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan”, de la USMF ”Nicolae Testemițanu”, tinerii cercetători au acumulat experiență, au analizat o vastă bază de date despre diverse probleme medicale stomatologice, iar rezultatul lor a fost raportat la congres.  
 
Congresul este o bună oportunitate de a le oferi tinerilor să se manifeste prin lucrări științifice care sunt un rezultat a sintezei și expunere a problemelor actuale din medicină. Lucrările din acest an au demonstrat pregătirea înaltă a tinerilor, fapt, care a pus comisia de apreciere în dificultatea de a alege învingătorii, deoarece toți meritau primele locuri. Prin participarea studenților sârguincioși și cu entuziasm acest congres scoate în evidență viitoarea speranță a medicinei autohtone”, a spus dr. Dumitru Sîrbu.   
 
MedEspera este un congres bienal pentru studenți, doctoranzi și tineri doctori din întreaga lume, organizat de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Evenimentul a avut loc în perioada 12-14 mai 2022. 
 

 Autor: Dorina ARSENE

16.05.2022 17:22