1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Clinica stomatologică ”Omni Dent” - bază teoretico-practică de succes pentru viitoarea generație de medici stomatologi

 

Datorită rezultatelor obținute la susținerea tezei de licență și din acest an, 2022, Clinica stomatologică ”Omni Dent”, fiind bază clinică a Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală ”Arsenie Guțan” a USMF ”Nicolae Testemițanu”, a demonstrat eficiență maximă în promovarea valorilor universitare. De fapt, pe parcursul mai multor ani deja studenții au demonstrat rezultate foarte bune la susținerea tezelor de licență.  
În acest sens, șase studenți de la Facultatea de Stomatologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”, fiind îndrumați de conferențiarul universitar, dr.șt.med. Dumitru Sîrbu, au obținut nota 10 la teza de licență.

Cinci studenți (Mihaela Ciuclea, Gabriela Tverdohleb, Victoria Dolință, Dumitru Gheorghiev, Sorin Fiștic) au fost ghidați, la realizarea tezei, de către dr. Dumitru Sîrbu, iar Daniel Sîrbu a fost îndrumat de conferențiarul universitar, dr.șt.med. Ilie Suharschi.
Dumitru Gheorghiev a analizat subiectul: ”Erori și complicații în tratamentul implantar și managementul acestora”. Un subiect actual care prezintă interes atât specialiștilor cât și pacienților, datorită varietăților de metode de reabilitare implanto-protetică, dar și a numărului tot mai mare de implante dentare utilizate care măresc și frecvența complicațiilor apărute în timpul implantării sau după o perioadă îndelungată de funcționare. 
Mihaela Ciuclea a convins comisia că merită nota maximă analizând subiectul: ”Tratamentul chirurgical în anomaliile dento-maxilare în plan sagital”. Anomaliile dento-maxilare uneori crează complexe de imperfecțiune ceea ce-i determină pe pacienți să apeleze la ajutorul medicului ortodont și chirurg oro-maxilo-facial pentru a-și îmbunătăți aspectul estetic al feței. Această tendință actuală este în creștere. 
Victoria Dolință a cercetat tema: ”Anchiloza temporo-mandibulară. Etiologie, tablou clinic, diagnostic, tratament”.  O problemă majoră o prezintă imposibilitatea deschiderii gurii cu dereglări funcționale din cauza concreșterii osoase a articulației tempuromandibulare. Este o situație mai rară, însă, cu un impact puternic asupra pacientului care nu poate să se alimenteze, nu poate vorbi obișnuit, nu-și poate îngriji cavitatea bucală, iar în caz de apariție a patologiilor nu-i poate fi oferite serviciile stomatologice. 
Sorin Fiștic a cercetat tema: ”Keratochistul Odontogen. Etiologie. Tablou clinic. Diagnostic. Tratament”. Formațiunile chistice intraosoase la maxilare sunt întâlnite des, unele de dimensiuni mici, iar altele fiind masive, actual, ușor pot fi diagnosticate, dar și tratate. O dificultate prezintă chisturile precum cheratochistul, care are un grad sporit de recidivă și chiar după un tratament minuțios poate reapărea peste o perioadă de timp afectând spații extinse ale maxilarelor. 
Gabriela Tverdohleb a studiat cazurile pacienților cu diverse chisturi, în cadrul temei: ”Chisturile și fistulele cervicale. Etiologie, tabloul clinic, diagnosticul, tratamentul”. Chisturile și fistulele cervicale sunt formațiuni congenitale care se manifestă, cu predilecție, în perioada de după 35 de ani. Se manifestă mult timp asimptomatic, însă, pot prezenta semne de inflamații și suprainfectare precum și malignizare. Adeseori, pacienții sunt îngrijorați crezând că se dezvoltă tumoarea malignă. 
Daniel Sîrbu a obținut nota 10 abordând detaliat subiectul: ”Tumorile benigne ale țesutului adipos cu localizarea oro-maxilo-facială. Particularități ale evoluției și tratamentului”. Tumorile benigne ale țesutului adipos cu localizarea oro-maxilo-facială sunt prezentate de lipomul solitar și lipomatoză simetrică benignă cervicală. Lipomul solitar este ușor de diagnosticat și tratat, pe când lipomatoza poate afecta regiuni extinse cauzând dereglări anatomice, funcționale și estetice. De obicei, acestea apar pe un fon de consum de alcool sau interacțiunea cu pesticide. 
”Pe parcursul anului, studenții au lucrat acumulând informații actuale despre diagnosticul și tratamentul diverselor patologii ale regiunii oro-maxilo-faciale care au servit la scrierea atât a tezei de licență precum și la raportarea în cadrul conferințelor și a congreselor naționale, internaționale și la publicarea rezumatelor și articolelor în revistele naționale de profil. Aprecierea din partea comisiei de examinare cu nota maximă este o realizare importantă pentru studenți. Este rezultatul muncii anilor de învățământ, dar și încrederea că vor deveni specialiști de valoare care vor trata cu atenție fiecare pacient. De fapt, acest rezultat este munca noastră comună, a mea în calitate de mentor și a lor ca personalități care-și manifestă interesul față de lucrurile cu adevărat importante în viață. Pe lângă atenție, implicare, dedicație este nevoie de mult studiu, cercetare individuală, or, studenții și din acest an au dat dovadă de implicare atentă în fiecare situație a pacienților tratați la Clinica stomatologică ”Omni Dent”. Lucrul în echipă, alături de colegii cu mai multă experiență (asistent universitar la Catedra de stomatologie ortopedică ”Ilarion Postolachi” a USMF ”Nicolae Testemițanu”: Maria Nuca, doctoranzii: Chiril Voloc, Stanislav Eni; rezidenții: Dumitru Nuca, Maria Scurtu) care activează în Clinica ”Omni Dent” le oferă o motivație puternică de a acumula din experiența lor poate și de a-i depăși”, a menționat conf.univ., dr.șt.med., medicul chirurg oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu. 
Ceilalți 24 de studenți care au susținut teza de licență anii trecuți, (lista o puteți vedea aici https://omnident.md/ro/personal/47/#conducatorstiintifice ) la fel au dat dovadă de cunoștințe profunde, fiind apreciați cu note bune și foarte bune. 
Activitatea științifică în Clinica ”Omni Dent” și-au desfășurat-o și doctoranzii: Alexandr Mighic, Alexandru Ghețiu, Stanislav Strișca care sunt la finalul cercetării tezelor de doctor în științe medicale. În prezent, aceeași activitate de studiu doctoral este în plină desfășurare de către Chiril Voloc și Stanislav Eni. Temele cercetărilor (lista o puteți vedea aici https://omnident.md/ro/personal/47/#conducatorstiintificedoctorat ) sunt cele mai actuale din cadrul chirurgiei oro-maxilo-faciale, iar rezultatul cercetărilor sperăm să ne îmbogățească specialitatea cu noi metode contemporane de diagnostic și tratament.  
Optimismul și încrederea noastră este că activitatea încă se va mări datorită faptului că urmează foarte curând să activăm în cadrul unui sediu mai modern, mai bine dotat și cu mai multe posibilități de tratament. Pe lângă activitatea medicală, în cadrul Clinicii, fiind bază Clinică universitară, se vor desfășura diferite conferințe, lecții, seminare, workshop-uri tematice atât pentru studenți, rezidenți, medici cursanți la perfecționare conform curriculei universitare. 
Autor: Dorina ARSENE 

 

08.06.2022 16:43