1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Interviu cu Dr. Dumitru Sîrbu, despre dedicație, implicare și multă muncă

Dumitru Sîrbu, medic chirurg oro-maxilo-facial, doctor în științe medicale, conferențiar universitar la USMF ”Nicolae Testemițanu”, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan”, medic-șef la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, are o experiență bogată în medicină, peste 20 de ani, zeci de lucrări științifice publicate, 2 brevete de invenție, 4 certificate cu drept de autor (de invenții) și 17 certificate (inovații) în domeniul chirurgiei maxilo-faciale. Are la activ sute de ore petrecute în calitate de speaker la diverse conferințe și congrese atât din țară cât și de peste hotare.  

Este autorul monografiei ”Biomateriale în reconstrucția crestelor alveolare mandibulare în tratamentul implantar”, publicat în 2018 și coautor la alte două monografii. (lista lucrărilor științifice poate fi văzută accesând aici https://omnident.md/ro/personal/47/
Este conducător științific pentru 29 teze de licență
Conducător științific pentru 5 teze de doctorat
Predă cursuri teoretice, seminare și lecții practice pentru studenții anului IV și V, este șef de studii la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan”, compartimentul educație medicală continuă, petrece cursuri de perfecționare cu medicii specialiști.  
Din anul 1996, dr. Dumitru Sîrbu este membru în Asociația medicilor stomatologi din Republica Moldova, iar din 2012 este membru al Asociației Europene de Osteointegrare. Din anul 2015 este membru al Asociației Europene de chirurgie cranio-maxilo-facială, iar din 2017 este membru al Asociației Europeane de Osteosinteză cranio-maxilo-facială. 
Tipurile de operații efectuate
Intervenții chirurgicale din regiunea oro-maxilo-facială, de dificultate mică, medie și mare sub anestezie locală și generală. Teritoriul oro-maxilo-facial este cea mai vizibilă parte a corpului omenesc în care își au sediul o varietate foarte mare de patologii. Cele mai des întâlnite sunt procesele inflamatorii, traumele, tumorile, patologiile articulațiilor temporomandibulare a glandelor salivare, a nodulilor limfatici, a tegumentelor, precum și intervenții chirurgicale ce vizează diverse atrofii, defecte și deformații, chirurgia plastică reconstuctivă și estetică.  
Dr. Dumitru Sîrbu i se citește în privire curiozitatea, emoția și dorința de a face bine. Este mereu într-o avidă căutare de cunoaștere, de cercetare, de a transforma durerea în bucurie. 
În cadrul unei discuții, dr. Dumitru Sîrbu, povestește despre scopurile sale profesionale pe cât de provocatoare pe atât de încununate de noi începuturi. Dr. Dumitru Sîrbu a coordonat mai multe echipe care au efectuat intervenții chirurgicale, unele fiind o premieră pentru țară. 

Care sunt cele mai importante valori pe care se construiește relația dintre medic și pacient?
Fiecare pacient este o personalitate diferită, ca vârstă, problemă dentară, complexitatea de a înțelege gravitatea situației, etc. Abilitatea unui medic este de a cunoaște și de a se alinia durerii fiecărui pacient, de a găsi răspuns la întrebările lui.  Însumând, toate se reduc la o valoare, încrederea. 
Încrederea este de cele mai multe ori un temei al atitudinii pozitive, asociată cu experienţa deţinută pentru că probează capacităţi dobândite în timp, dar și aprecieri faţă de profesionalismul şi recomandările primite. Încrederea este susţinută şi de autoritatea celui faţă de care se manifestă. 
Totodată, încrederea pe care ne-o oferă pacienții trebuie răsplătită prin responsabilitate maximă. Întotdeauna oamenii acceptă înțelegător metoda de tratament propusă, explicațiile oferite și maniera în care această informație este oferită pe înțelesul fiecăruia.  



În calitate de medic chirurg, ajutați pacienții să își regăsească bucuria de a trăi cu zâmbetul pe buze. Păstrați legătura cu pacienții operați?
De-a lungul anilor, pacienții păstrează o legătură puternică formată de la intervenția chirurgicală, bazată pe încredere. Mereu vin la vizite de control, aduc membrii familiei, rudele, prietenii, recomandă tratamentul bolilor stomatologice. Pentru medic ce poate fi mai plăcut decât această răsplată oferită timp de mai mulți ani. Foarte mulți pacienți urmăresc paginile noastre de comunicare directă, site-ul www.omnident.md , pagina de [email protected] ne oferă micile lor atenții comentând experiența lor plăcută, distribuind informația, susținând acțiunile și lucrurile frumoase realizate. 



Frica de stomatolog și, în special, de intervențiile chirurgicale reprezintă probleme foarte des întâlnite în rândul pacienților. Cum gestionați aceste situații și cum reușiți să le oferiți încredere pacienților dumneavoastră?
Desigur unele intervenții chirurgicale sunt însoțite nu atât de durere cât de frica evenimentelor necunoscute, ceea ce se poate întâmpla în timpul și după operație. Dacă, actual, medicina contemporană dispune de tehnologii moderne pentru menajarea durerii, atunci aspectul psihoemoțional este mai dificil de gestionat, el ținând de relația între medic și pacient în care medicul inspiră încredere încă de la prima consultație, utilizând cunoștințele în domeniu, apelând la disponibilitatea tehnică pentru a explica cât mai detaliat, dar, totodată, într-un limbaj accesibil pacientului. Pentru a fi cât mai bine înțeles, utilizez, adeseori, asociații cu obiecte, materiale, cunoscute de către fiecare în parte, răspund la multe întrebări, uneori repetăm consultația pentru a oferi maximum de atenție și explicații.   



Ce vă motivează cel mai mult și cum vă atingeți mereu obiectivele stabilite? 
Înțelepciunea vârstei, experiența acumulată atât pe plan profesional cât și pe cel personal, reușitele pacienților tratați cu succes, cercetările continuu, familia mare și unită mă face să fiu mândru de cele realizate. 
Firea mea dornică de a schimba lucrurile în bine, puterea interioară de a așeza cu minuțiozitate fiecare detaliu, ambiția de a fi mai bun decât ieri sunt motive temeinice pentru a atinge scopurile propuse.  


Bine organizat și un generator de idei interesante mi-ar plăcea să fiu un exemplu pozitiv pentru cei trei copii ai mei. Mereu îi îndrum să fie curajoși, să aibă încredere în propria persoană și să se implice în viața socială. Este foarte important să ne menținem mereu la același nivel, atât fizicul, să recreem mintea, să practicăm sport și să fim mereu optimiști și mereu cu gânduri de a face bine.    
De 11 ani sunt în calitate de mentor pentru studenți, rezidenți, doctoranzi de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” a USMF ”Nicolae Testemițanu”. Rezultatele obținute de elevii mei mă face să înțeleg că sfaturile mele sunt utile, necesare și bine venite.  
Zilnic sunt alături de pacienții suferinzi, de studenții mei dragi, de medicii rezidenți, de medicii cursanți, de familia mea minunată, dar, mult mai puțin decât mi-ar plăcea, totuși, găsesc timp și pentru autodezvoltare: citesc, merg la cursuri, fac schimb de experiență cu specialiști din diverse țări. Între timp lucrez la teza mea de doctor habilitat pe care intenționez să o sfârșesc în timpul apropiat.  


Odată cu experiența acumulată simt responsabilitatea față de profesia mea precum și rolul ei pentru societate. Sunt îngrijorat de nivelul stomatologiei și în special a chirurgiei oro-maxilo-faciale, specialitate predată la USMF ”Nicolae Testemițanu”, nivel ce cu mult a crescut în ultimii ani datorită progresului tehnico-științific, dar și a deschiderii comunității medicale mondiale pentru răspândirea cunoștințelor în domeniu. De această oportunitate noi am profitat fiind îndrumați de către mentorul meu, regretatul profesor Valentin Topalo, alături de care am participat la diferite conferințe, congrese naționale și internaționale, ca urmare implementând cele mai noi metode de tratament. La fel, sunt motivat să continui aceleași direcții în dezvoltarea stomatologiei și chirurgiei oro-maxilo-faciale naționale pentru a oferi societății noastre servicii medicale de calitate, iar studenților dorința de a deveni medici de valoare. 



Totodată, cred în legile binecunoscute de a face bine atunci când situația o cere, cred în scopurile nobile de a fi bun cu cei care au nevoie. Mereu sunt implicat în evenimente de caritate și aproape de oamenii cu inimă blândă. 


Plin de emoții și entuziasm vreau să anunț că în cel mai scurt timp, unul dintre visele mele, se va împlini. Motivat de o dorință puternică de a ajuta pacienții profilului meu în cele mai bune condiții, cu tehnologii mai sofisticate, cu metode mai avansate, vom deschide larg ușile unei clinici stomatologice moderne.  



Doresc să adresez un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii profesionale, celebrată pe 9 februarie, în ziua comemorării Sfintei Apollonia, care este ocrotitoarea celor suferinzi de durere de dinți și a medicilor stomatologi. 
Cu această ocazie vă doresc respect și pacienți recunoscători, bună-dispoziție în fiecare zi și multă sănătate. 

 

Cu alese urări de bine,                                
                                                             Medicul chirurg oro-maxilo-facial,
                                                                                                                                     Dumitru Sîrbu, dr. șt. med., conf.univ.
  
Autor: Dorina ARSENE

 

08.02.2022 15:01