1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Excelență medicală: participarea medicilor stomatologi din Republica Moldova la Congresul Internațional de Chirurgie OMF
O delegație de medici stomatologi experimentați de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” a USMF „Nicolae Testemițanu” și Secția de chirurgie oro-maxilo-facială de la IMSP Institutul de Medicină Urgentă a avut onoarea de a participa, în calitate de invitați, la cel de-al XI-lea Congres al Societății Române de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială și la primul Congres al Societății Transilvane de Chirurgie Ortognatică, desfășurat la Cluj-Napoca, România în perioada 13-15 iunie 2024.
Printre temele principale abordate s-au numărat strategiile de dezvoltare a specialității și metodele actuale de diagnostic și tratament ale pacienților cu patologii în regiunea OMF. Alături de speakeri de renume mondial, din domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale, din țări precum Germania, România, Spania, au împărtășit din experiența și cunoștințele lor distinșii medici experți din Republica Moldova. De altfel, o oportunitate extrem de valoroasă de a fi parte a unui eveniment de o asemenea înaltă ținută profesională. 
 
𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮 𝐒î𝐫𝐛𝐮, dr. șt. med., conf. univ. la Catedra de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială și Implantologie Orală „Arsenie Guțan” a USMF „Nicolae Testemițanu”, medic șef la Clinica Stomatologică „Omni Dent”, a susținut o prezentare pe tema ”Actualități în tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare severe în Republica Moldova”.
 
𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐥𝐞, șeful Catedrei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială și Implantologie Orală „Arsenie Guțan” a USMF „Nicolae Testemițanu” și medic șef la Clinica Stomatologică ”Masterdent”, a expus detalii la tema: ”Incidența patologiilor teritoriului oro-maxilo-facial în Republica Moldova”.
 
𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐆𝐡𝐞ț𝐢𝐮, asistent universitar, a discutat despre ”Anomaliile dento-maxilare și funcția respiratorie la pacientul adult”.
 
În a treia zi a congresului, conferențiarul universitar Dumitru Sîrbu a fost unul dintre moderatori în prima parte a zilei, în timp ce sesiunea de închidere a fost moderată către un colectiv de profesioniști în domeniu, printre care și profesorul universitar Nicolae Chele.
 
Șeful Secției de Chirurgie OMF din cadrul IMSP IMU, Mihai Cibotaru, împreună cu medicii chirurgi OMF Anatolie Caitaz, Grigorii Galbur, Maxim Gorea și Mihaela Dandara și-au îmbogățit cunoștințele și au obținut o experiență valoroasă și edificatoare, datorită prezentărilor și discuțiilor desfășurate asupra noilor perspective și a celor mai recente tehnici și strategii de tratament în chirurgia oro-maxilo-facială prin participarea la acest valoros eveniment. 
 
Unificarea specialității de chirurgie OMF, reflectată prin invitația de a modera sesiunile alături de colegii din România, a demonstrat bunăvoință, colegialitate și respect reciproc. ”Am reprezentat cu mândrie țara și universitatea noastră, subliniind unirea cunoștințelor și a culturii de gândire medicală. Colaborarea la nivel academic și interuniversitar a avut ca scop adoptarea unor tactici comune de tratament, în beneficiul întregii societăți românești. În toate cele trei zile ale congresului, s-a resimțit o armonie deplină între gândirea medicilor chirurgi, fără bariere geografice sau profesionale, fapt subliniat și de către primarul orașului Cluj, Emil Boc, prezent și domnia sa cu un discurs de susținere a comunității medicale românești la deschiderea congresului. Această colaborare exemplară a fost cimentată de o cooperare fructuoasă, ajungând la inimile fiecărui medic. S-a demonstrat că doar prin unitate se pot realiza obiective mărețe, oferind pacienților suferinzi asistența medicală specializată la cel mai înalt nivel. Idee susținută de către personalitatea cu renume al chirurgiei oro-maxilo-faciale românești, profesorul Grigore Băciuț. 
 
Datorită unui nivel înalt de profesionalism, ilustrat de profesorul Simion Bran, profesorul Cristian Dinu, profesoara Mihaela Băciuț, copreședinți ai congresului, dar și în conferințele susținute de către specialiști din toate centrele de chirurgie oro-maxilo-facială din România, nu au existat diferențe între abordările și metodele de tratament ale medicilor experți din România și Republica Moldova. Această sinergie a fost esențială pentru succesul congresului, reflectând un angajament comun pentru excelență medicală”, a menționat Dumitru Sîrbu, medic chirurg oro-maxilo-facial.
 
În speranța unei noi colaborări medicii specialiști din R. Moldova vin cu un mesaj de recunoștință sinceră organizatorilor pentru pregătirea excelentă a tuturor detaliilor și pentru invitație. ”Aducem mulțumiri speciale Comitetului Organizatoric, profesorului Grigore Băciuț, doamnei Mihaela Băciuț, domnului Simion Bran, domnului Cristian Dinu și domnului Sergiu Văcăraș, ale căror eforturi neobosite au asigurat succesul acestui congres. De asemenea, suntem recunoscători pentru ospitalitatea și căldura cu care am fost primiți, făcându-ne să ne simțim ca între prieteni și colegi.  Acest eveniment a fost o platformă excelentă pentru a deschide noi colaborări și pentru a consolida relațiile bilaterale, în vederea împărtășirii experiențelor și cunoștințelor cu tinerii care își doresc să îmbrățișeze nobila profesie de medic chirurg oro-maxilo-facial. Vă mulțumim pentru această oportunitate deosebită și așteptăm cu nerăbdare viitoarele colaborări”, a menționat Dumitru Sîrbu.
 
Autor: Dorina Arsene

 


19.06.2024 21:29