1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Ortodonția interceptivă pe înțelesul tuturor

Recent, la Clinica noastră ”Omni Dent”, s-a adresat pentru o consultație micuța Evelina, de 5 anișori, și zâna stomatolog a depistat o ușoară anomalie a dinților frontali superiori care erau poziționați protruzivi (prea în afară). 

Părinții, după vârsta de 3 ani a fetiței, au observat această schimbare care duce la un aspect mai puțin plăcut a feței, și împreună cu medicul stomatolog supravegheau evoluția dinților. Astfel, la recomandarea medicului, au decis că anume de la această vârstă se poate de intervenit în dirijarea creșterii armonioase a aparatului dento-maxilar.
Fetița, după ce i s-a explicat în detaliu că va fi o procedură fără durere, a acceptat manoperele efectuate de către medicul ortodont și toate acestea pentru ca să fie și mai frumoasă. Datorită tehnologiilor moderne și avansate de la Clinica noastră fiecare procedură, atât pentru copiii, cât și pentru maturi este mai rapidă și mai ușor suportată de către pacienți. 
  
Intercepția, numită și prima fază de tratament, reprezintă o metodă prin care medicul poate depista sau ghida creșterea și dezvoltarea maxilarelor cu ajutorul aparatelor ortodontice. În esență, se urmărește de a corecta în stadiul incipient, anomaliile dento-maxilare încă din perioada copilăriei.
 
Adeseori, atât părinții cât și copiii pot observa anumite abateri cum ar fi:
- dinți care erup în poziții anormale;
- spațieri sau înghesuiri dentare;
- dinți supranumerari;
- bărbie ștearsă sau proeminentă;
- respirația orală; 
- pierderea precoce a dinților de lapte;
- persistența obiceiului de sugere a degetului sau a suzetei după vârsta de 6 ani;
- dificultăți în masticație, deglutiție, fonație.
 
Șirul devierilor de la normă poate fi continuat, însă, noi recomandăm părinților să vă adresați mai des cu micuții pentru consultație la medicul ortodont chiar și în cazul presupuselor abateri care, de fapt, pot lipsi. După cum spune zicala arhicunoscută: ”mai bine preîntâmpinăm, decât tratăm” și vizita la medicul ortodont poate fi un prilej de bucurie și voie bună în situația excluderii acesteia. 
 
Asociația Americană de Ortodonție recomandă ca prima examinare ortodontică să fie realizată înainte de vârsta de 7 ani, în cazul în care există suspiciunea de probleme ortodontice. Cu toate că se consideră vizitele la medicul ortodont să fie efectuate atunci când apar dinții permanenți, noi considerăm, în cazul în care ele sunt efectuate mai devreme pot aduce doar beneficii și unul fiind crearea unei punți de încredere între copil și medicul ortodont, care, de fapt, poate fi un bun prieten. 
 
Grija părinților, atenția față de buna dezvoltare a copilașului este o preocupare ce îi face pe mulți să vină regulat, după vârsta de 3 ani, pentru consultație la medicul ortodont. 
 
De fapt, nu există o regulă generală bine stabilită și nu putem vorbi de o anumită vârstă, de aceea, medicul este cel care decide dacă este posibil de aplicat un aparat ortodontic sau este prea devreme. 
 

Un lucru este sigur, pentru a educa un mod de viață sănătos și o igienă corectă a copilașului dvs este necesar de a vă consulta cu un medic specialist, or, medicii de la Clinia noastră ”Omni Dent” sunt ambasadorii sănătății care vă vor răspunde cu mare plăcere la fiecare întrebare și vă va consulta de fiecare dată. 
 
Vă așteptăm, cu drag, atunci când aveți o suspiciune de anomalie sau doar vă doriți să mențineți cavitatea bucală într-o formă ideală. Zâmbetul dvs este prioritatea noatră.  

Autor: Cătălina Ciuclea
18.11.2019 16:00