1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Schimbări radicale benefice, după 3 ani, a unui tânăr diagnosticat cu tumoare la mandibulă

Petru Buzilan, un tânăr chipeș, vesel, frumos, plin de viață, optimist în vârstă de 22 de ani, este student în anul IV la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Petru este unul dintre pacienții Clinicii stomatologiceOmni Dent” care în urmă cu 3 ani a suferit o intervenție chirurgicală extrem de complicată la mandibulă. O operație unică ce a durat timp de 6 ore și au fost implicați în jur de 10 medici specialiști. Atunci și presa a fost interesată de acest subiect fiind o premieră pentru țara noastră.

Îmi doresc un viitor frumos pentru mine și familia mea, sunt implicat în diverse activități: lucrez, învăț, sunt o persoană activă, dar când îmi amintesc de acea perioadă foarte complicată din viața mea când am aflat că am o tumoare la mandibulă, iar tratamentul consta în rezecția unei jumătăți de mandibulă afectată m-am speriat tare. Încă mai mult m-a derutat faptul că pentru restabilirea porțiunii de mandibulă era necesar să se efectueze un transplant osos de la picior. Mi-au comunicat că este o operație complicată care necesită lucru în echipă a mai multor specialiști, dar și o reabilitare ulterioară îndelungată fiind necesare mai multe etape”, povestește Petru, la una din vizitele sale la medicul stomatolog.

Intervenție chirurgicală unică pentru țara noastră. Un bărbat diagnosticat cu tumoare la mandibulă a fost operat: un os de la mandibulă i-a fost înlocuit cu un os de la picior”, acesta este unul dintre titlurile răsunătoare din acea perioadă. Chirurgul oro-maxilo-facial, Dumitru Sîrbu, medicul care a efectuat intervenția de rezecție a tumorii cu localizarea la mandibulă și reabilitarea defectului post operator cu transplant osos de la picior, împreună cu echipa sa (Stanislav Strîșca, Alexandru Ghețiu), în colaborare cu medicii microchirurgi conduși de către Anatol Calistru, șef Secție Microchirurgie, traumatologi, ghidați de profesorul Grigore Verega și echipa de anesteziologi, alături de șeful Secției Terapie Intensivă, Serghei Cobîlețchi și șeful de Catedră Serghei Șandru, actual se bucură, împreună cu pacientul, de reușita tratamentului planificat. După perioada de reabilitare de un an a mai urmat încă o intervenție de transplant osos din creasta iliacă pentru mărirea ofertei osoase mandibulare. Peste un an s-au inserat 3 implante (Blue Sky Bredent) în osul mandibular obținut prin transplantele osoase anterioare. După încă un an s-a restabilit definitiv, obținând odată cu dinții și speranța, dorința de a realiza multe în viață.

Problemele la mandibulă au început la vârsta de 15 ani, spune Petru, unde a fost depistat un chist folicular. După intervenția chirurgicală, tânărul nu s-a mai adresat la medic timp de 2 ani, motivând că nu are dureri, însă a început să se inflameze și ușor să se deformeze fața. În momentul în care l-a consultat un medic și la examenul radiologic a fost depistată tumoarea, tânărul a fost îndreptat pentru consultație la chirurgul oro-maxilo-facial, Dumitru Sîrbu. După care a urmat o perioadă de pregătire către intervenția chirurgicală.

Îmi amintesc că eram în perioada de susținere a examenelor de Bacalaureat. Era o perioadă complicată, dar eu sunt o persoană liniștită și după cele 20 de zile de tratament în spital, am revenit la viața normală. Mult timp am avut probleme cu vorbirea, nu aveam o parte bună din dinți, dar cu încredere și optimism am trecut peste toate greutățile”, a menționat Petru Buzilan.

Acest caz este o poveste cu un rezultat excelent având în vedere complexitatea cazului, timpul îndelungat de recuperare, implicarea multor specialiști, dar și emoțiile puternice ale unui băiat atât de tânăr pus în fața unei situații necunoscute pentru soarta sa. Succesul nostru este profesionalismul, colegialitatea, implicarea cu suflet a tuturor celor care au luat parte la reabilitarea acestui tânăr. Pot evidenția rolul decisiv al băiatului în reabilitarea sa, el respectând recomandările, timpul de adresare pentru vizitele de control, dar și părinții care l-au susținut, l-au încurajat și i-au oferit optimismul de care avea nevoie.

Cu părere de rău, încă ne confruntăm cu multe cazuri similare în care chisturile și tumorile afectează regiunea oro-maxilo-facială, creând dificultăți în diagnostic, îndeosebi la o apariție și dezvoltare fără semne clinice evidente. Și mai dificil este tratamentul acestei patologii situate în regiunea oro-maxilo-facială care este oglinda personalității ce ne reprezintă, fiind implicată prin deformări cauzate de tumori, defecte osoase și de țesuturi moi în urma rezecțiilor ce cauzează complexe de imperfecțiune care se reflectă asupra calității vieții pacientului.

Astfel, abordarea logică a problemelor cauzate de patologiile regiunilor oro-maxilo-facială este depistarea lor precoce fiind asistați actual de tehnologii avansate, pentru preîntâmpinarea complicațiilor fizice și psihice. Adresați-vă la timp la medicul specialist, ” a menționat dr.șt.med. Dumitru Sîrbu.

Într-un final, tânărul mulțumit de rezultatul obținut a ținut să menționeze: ”sunt profund recunoscător medicilor care m-au tratat atât de bine, în mod special, aduc un sincer mulțumesc dlui Dumitru Sîrbu și echipei sale că pot vorbi, mânca, nu am urme evidente la față, dar și mulțumesc celorlalți medici care au stat la baza tratamentului și recuperării mele, inclusiv dlui profesor Verega și dlui Calistru pentru atitudinea binevoitoare, comportamentul plăcut, dar și pentru faptul că pot să merg. Mă bucur mult că am alături oameni înțelegători, care sar la nevoie, dau sfaturi cele mai bune, sunt sinceri, corecți, știu cum să comunice cu pacienții, specialiști foarte buni, chiar cred că sunt cei mai buni din R. Moldova, după cazul meu foarte complicat m-au tratat și m-au reabilitat aproape perfect.

Recomand tinerilor să aibă grijă de igiena dentară, iar cei care au anumite vicii să meargă mai des la medicul stomatolog pentru a evita ulterioare probleme și a le preveni”, a spus Petru Buzilan.

Autor: Dorina ARSENE

05.11.2020 16:15