1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Ce reprezintă și cum apar depunerile dentare? Soluții de la medicul stomatolog

 Ce reprezintă și cum apar depunerile dentare? Soluții de la medicul stomatolog  

Placa bacteriană reprezintă depuneri moi pe suprafețele dinților care se acumulează din cauza resturilor alimentare ce rămân, dacă igiena orală nu este respectată corect în fiecare zi. În rezultat, o igienă deficitară combinată cu o alimentație nepotrivită (dulciurile, lichidele carbogazoase) și deprinderile nocive duc la transformarea plăcii în depuneri dure reprezentate de tartrul dentar.

 

Ce afecțiuni dentare pot cauza placa bacteriană
 
Printre cele mai întâlnite afecțiuni cauzate de depunerile dentare sunt afecțiunile parodontale. Acestea inițial apar sub formă de gingivită, reprezentată de o inflamație localizată la nivelul gingiilor (modificarea formei, volumului și a culorii), evoluând mai profund la nivelul osului alveolar cu apariția parodontitei. 
 
Depunerile dentare pot duce la apariția și o evoluție mai accelerată a cariilor. Acestea se formează adesea în zonele interdentare, zone mai greu accesibile igienei obișnuite cât și la nivelul coletului dentar sub depunerile prezente.
 
 
Igienizarea dentară profesională
 
”Procedura de igienizare dentară profesională, realizată într-un cabinet stomatologic, este recomandată fiecărui pacient deoarece periajul dentar realizat acasă nu este suficient pentru preîntâmpinarea apariției afecțiunilor cavității bucale.
 
Pentru o curățare completă medicii stomatologi utilizează instrumentar specializat: aparat cu ultrasunete, periuță și pastă specială pentru periaj și air flow (unde se folosește o substanță pe bază de bicarbonat de sodiu care are rolul de a asigura o curățare intensă a zonelor mai greu accesibile ale dinților), instrumentar specific, manipulații terapeutice uneori chirurgicale (sîngerânde) pentru a depista și a înlătura tartrul subgingival.
Igienizarea este recomandată să se efectueze de două ori pe an, iar la pacienții cu implanturi dentare, lucrări fixe, afecțiuni parodontale se recomandă de a fi efectuată o dată la patru luni, iar pentru pacienții fumători - o dată la trei luni.
 
Detartrajul este o procedură stomatologică profilactică prin care se îndepărtează tartrul și placa dentară formate pe suprafața supragingivală (smalț), respectiv subgingivală (ciment) a dinților. Tartrul dentar supragingival este și cel mai întâlnit; acesta este la început incolor, apoi capătă o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producând halenă (respirație urăt mirositoare), produs al activității vitale a coloniilor de microbi ce își găsesc condiții prielnice de viață pe acest tartru. Microflora dezvoltată la acest nivel este cauza apariției multor afecțiuni a cavității bucale (carii, pulpite, periodontite, osteomielite, gingivite, parodontite, stomatite, sialoadinite, limfadinite, abcese flegmone, dar și afecțiuni inflamatorii la distanță), care pot fi extrem de complicate cu spitalizare îndelungată, intervenții chirurgicale extrem de complicate, uneori cu final tragic. Pentru preîntâmpinarea consecințelor nedorite comunitatea medicală recomandă pacienților cele mai simple și elementare proceduri de profilaxie printre care vizita regulată la medicul stomatolog, detartraj și sanarea focarelor de infecție”, a explicat medicul chirurg oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu.
 
”Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și duce în final la pierderea dinților.
 
După detartraj este normal ca pacienții să simtă o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau să apară sângerarea, iar aceste efecte vor dispărea în scurt timp după manoperă.
 
Periajul stomatologic profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete și are ca scop lustruirea și netezirea suprafețelor dentare, astfel, creând condiții neprielnice pentru atașarea depunerilor dentare și multiplicarea florei microbiene”, a explicat medicul stomatolog, Viorica Sîrbu.
 
”La copii odată cu erupția dinților, părinții sunt responsabili de îngrijirea și curățirea lor, dar și efectuarea unei vizite consultative la medicul stomatolog pentru prevenirea afecțiunilor și efectuarea unui periaj profesional la necesitate.
În cadrul Clinicii stomatologice ”Omni Dent” noi abordăm o colaborare interactivă cu micuții, le oferim mici atenții specifice vârstei ceea ce creează o atmosferă relaxantă, de încredere, îi motivează pentru a scăpa de frică, astfel se formează prietenii de durată”, a spus Cătălina Ciuclea, medic ortodont.
”În cazul femeilor gravide vrem să combatem mitul că ”fiecare sarcină se soldează cu un dinte pierdut”, situație ce se întâmplă din cauza particularităților evoluției afecțiunilor cavității bucale la gravide, dar și unor contraindicații de investigație și tratament specifice perioadei de sarcină. Noi recomandăm femeilor vizitele profilactice chiar de la începutul sarcinii, cu efectuarea unei igiene profesionale în trimestrul doi al sarcinii, pentru a preveni și a trata afecțiuni precum gingivita de sarcină, parodontita sau cariile ce au o evoluție mai rapidă în această perioadă”, a spus Maria Scurtu, medic stomatolog rezident.
 
Atenție! 
Este foarte important să ai grijă de sănătatea dinților tăi în fiecare zi!
Este mai ușor să previi decât să tratezi problemele dentare!
Autor: Dorina ARSENE

 

28.01.2022 16:31