1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Edentație subtotală la maxilarul superior – intervenție realizată cu implante zigomatice

Diagnostic: Edentație subtotală la maxilarul superior. Atrofie osoasă severă.

Vârstă: 54 de ani, bărbat
 
Odată cu pierderea dinților pacientul pierde și osul alveolar împreună cu gingia, proces numit atrofie a crestei alveolare. Oferta osoasă insuficientă rămâne a fi o problemă ce adesea creează dificultăți în reabilitarea implanto-protetică, atât la nivelul mandibulei, cât și al maxilarului superior. Pentru a reabilita creasta alveolară atrofiată în vederea inserării implanturilor dentare medicii utilizează metodele de creștere a ofertei osoase necesare. Aceste metode au un șir de neajunsuri, printre care cele mai evidente sunt: traumatismul suplimentar și timpul mai mare de reabilitare.


Pentru evitarea neajunsurilor metodelor de creștere a ofertei osoase ale crestelor alveolare, în pregătirea preimplantară, sunt propuse metode alternative de reabilitare implanto-protetică prin intermediul implanturilor zigomatice. Această metodă a fost utilizată și la pacientul prezentat, tratat la Clinica stomatologică ”Omni Dent” de medicul chirurg dento-alveolar Stanislav Eni, sub îndrumarea medicului chirurg oro-maxilo-facial, dr.șt.med, conf.univ., Dumitru Sîrbu

Planul de tratament a fost propus după examinarea clinică și radiologică, compararea variantelor de tratament, discutându-se avantajele și dezavantajele lor de comun acord cu pacientul s-a ales varianta optimală de tratament în acest caz conform criteriilor analizate.


 
Reabilitarea maxilarului superior a fost efectuată prin metoda „Quad Zygoma” ce include inserarea a 4 implante zigomatice cu instalarea protezei fixe în decurs de 72 de ore.
 
Metoda de reabilitare cu implanturi zigomatice a prezentat o eficacitate înaltă, timp redus a intervenției chirurgicale, reabilitare protetică imediată și satisfacție înaltă din partea pacientului cu îmbunătățirea vădită a calității vieții, restabilind morfologia, funcțiile de masticație, fonație, deglutiție, dar și aspectul exterior al feței pacientului, redobândindu-și zâmbetul, încrederea și bucuria vieții. 

Specialiștii Clinicii stomatologiceOmni Dent” dispun de o pregătire profesională foarte înaltă, participând anual la zeci de congrese și conferințe naționale și internaționale unde acumulează cele mai contemporane metode de tratament ale afecțiunilor stomatologice. În comun cu tehnologiile moderne din cadrul Clinicii, ortopantomografie, tomografie computerizată, printer3D, scaner intraoral precum și diverse softuri ajutătoare pentru ca medicul specialist să facă măsurări precise pentru a putea planifica și realiza planurile de tratament chiar și în cele mai dificile situații clinice.
 
Postarea este în contextul studiilor de caz realizate în cadrul tezei de doctorat ”Reabilitarea pacienților cu atrofie severă a maxilarului superior prin implantarea alternativă” a medicului Stranislav Eni, conducător științific fiind medicul chirurg oro-maxilo-facial, dr.șt.med, conf.univ. la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan”, de la USMF ”Nicolae Testemițanu”, dr. Dumitru Sîrbu.
 
Abordarea științifică vine să completeze abordarea clinică a cazurilor tratate prin sinteza minuțioasă a patologiilor din regiunea oro-maxilo-facială, prin prisma studiilor contemporane mondiale, analiza critică a acestora pentru implementarea metodelor optimale de diagnostic și tratament dovedite științific pentru a fi acordate populației țării noastre.
 
Autor: Dorina ARSENE

 

29.03.2022 16:09