Anual, pe 7 aprilie, marcăm Ziua mondială a sănătăţii, cu scopul de a evidenţia o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Principiul constituţional al OMS conform căruia ”obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială”.
În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei mondiale a sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii.
Cu siguranță fiecare persoană dorește să fie sănătoasă și mereu în cea mai bună formă, de aceea având un mod de viață sănătos, putem preveni diverse boli. Ceea ce ne poate ajuta în acest sens sunt o alimentație echilibrată, mișcare zilnic, sport, renunțarea la consumul substanțelor nocive și abordarea unei atitudini pozitive.
Câteva articole publicate anterior https://omnident.md/ro/news/286/ pe site-ul Clinicii stomatologice ”Omni Dent” demonstrează grija față de populație a specialiștilor Clinicii de a păstra cavitatea bucală curată https://omnident.md/ro/news/274/ , dar și campania națională desfășurată GRATIS în 10 școli din țară https://omnident.md/ro/companii-sociale/ .
”Noi, medicii stomatologi, suntem mereu preocupați de a informa populația să adopte un mod de viață sănătos pentru a-și păstra dantura într-o formă bună. De fapt, starea noastră de sănătate poate fi afectată grav din cauza dinților netratați. Dacă o perioadă îndelungată igiena dentară este precară sau lipsește, bacteriile de la nivelul cavității bucale pot trece în sistemul circulator, declanșând o reacție inflamatorie în altă parte a corpului unei persoane. Pe termen lung, afecţiunile dinţilor pot îmbolnăvi inima, rinichii, articulaţiile, pancreasul, stomacul, etc.
Totodată menționez despre patologiile din regiunea oro-maxilo-facială, boli ale glandelor salivare, chisturi, tumori care în tratamentul lor uneori necesită multiple intervenții chirurgicale destul de traumatice. Pentru a le evita este nevoie de identificarea lor precoce, astfel sănătatea este identificată cu o bună calitate a vieții, dar și creșterea speranței de viață.
Sănătatea orală este foarte importantă şi trebuie menţinută prin controale periodice şi o igienă impecabilă. Faceți vizite regulate la medicul stomatolog pentru a verifica starea cavității bucale, dar și pentru a depista unele afecțiuni încă la etapa incipientă care pot fi descoperite doar de medicul specialist”, a menționat medicul chirurg oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu, dr.șt.med, conf.universitar, medic-șef la Clinica stomatologică ”Omni Dent”.
Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate la nivel mondial marcate de OMS.
Autor: Dorina ARSENE