1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Rolul sănătății cavității orale asupra întregului organism

 Ziua Mondială a Sănătății, instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este sărbătorită la nivel global pe 7 aprilie cu scopul de conștientizare a importanței menținerii sănătății. Noi, specialiștii de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” venim cu recomandări utile pentru a avea mai multă grijă de sănătatea întregului organism, dar și de sănătatea cavității bucale. În cadrul unei discuții prietenoase cu medicul șef al Clinicii, conf. univer., dr. șt.med. Dumitru Sîrbu am aflat mai multe remedii de prevenire și de menținere a unui mod de viață sănătos.

1. Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual la început de aprilie, motiv pentru care am decis să discutăm despre cele mai importante aspecte legate de acest subiect, despre îngrijirea corectă a ei și despre menținerea unui mod de viață sănătos.    

Modul de viață sănătos presupune o stare de sănătate a întregului organism inclusiv a cavității bucale. Sănătatea cavității bucale se manifestă prin lipsa oricăror afecțiuni, lipsa durerii și a modificărilor de culoare și volum a țesuturilor din această regiune. Prin starea de confort ne referim la un zâmbet perfect însoțit de o aranjare armonioasă a dinților în arcadele dentare, suport pentru țesuturile moi ale feței care accentuează frumusețea individuală a personalității.   

2. Cât de important este ceea ce consumăm zilnic și cât de mult influențează asupra sănătății noastre?

Principala modalitate prin care îi oferim corpului nostru resursele necesare este prin alimentație. Bolile se dezvoltă într-un mediu acid, însă printr-un regim de viață corespunzător, prin consumul fructelor și legumelor, aciditatea poate fi corectată, menținându-se un mediu alcalin al organismului.
O alimentaţie sănătoasă ne protejează de multe boli cronice, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul, iar faptul că mâncăm o varietate de alimente, că avem un consum scăzut de sare, zahăr şi grăsimi sunt doar câteva dintre regulile esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă.

3. Care este rolul igienei orale și a vizitelor regulate la medicul stomatolog?

Rolul igienei orale și a vizitelor regulate la medicul stomatolog sunt indispensabile pentru a avea o stare bună de sănătate a cavității bucale. În lipsa igienei depunerile dentare acumulate din resturile alimentare, celule deshuamate și alte substanțe din salivă oferă condiții prielnice pentru multiplicarea florei microbiene. Dacă lipsa igienei este însoțită și de factori prielnici afecțiunilor cavității bucale (prezența cavităților carioase, a pungilor paradontale, anomalii dentomaxilare, lipsa dinților, etc.) atunci cu siguranță sunteți predispuși la apariția complicațiilor severe care, uneori, necesită tratament chirurgical în condiții de staționar.
Astfel, respectarea igienei cavității bucale nu doar creează starea de sănătate, dar și reduce riscul apariției afecțiunilor și a complicațiilor lor, iar vizitele regulate la medicul stomatolog ne ajută să prevenim, dar și să ne orientăm în modalitatea de îngrijire, iar în caz de apariție a afecțiunilor la depistarea precoce și tratamentul acestora.


4. Care sunt cele mai comune afecțiuni stomatologice tratate la Clinica stomatologică ”Omni Dent”?

Cele mai comune afecțiuni stomatologice sunt legate de igiena precară și consecințele ei, cum ar fi caria și complicațiile ei, gingivita, paradontita, periodontita, anomaliile dento-maxilare, edentațiile parțiale sau totale, erupția dificilă a molarilor de minte. Însă datorită profesionalismului înalt al specialiștilor noștri și specificului chirurgical al Clinicii, chiar și cele mai dificile situații clinice cu care se adresează pacienții noștri pot fi tratate în cele mai sigure și bune condiții.

5. Care sunt pacienții predispuși la afecțiuni ale cavității bucale?

Dacă nu ne referim la condițiile locale despre care am menționat anterior, atunci afecțiunile cavității bucale au o predispoziție la pacienții cu diverse boli concomitente, la fel, și pacienții cu tratamente îndelungate, tratamente oncologice sau pacientele însărcinate. Comun pentru toate aceste categorii de pacienți este scăderea imunității care nu se isprăvește cu invazia microbiană.


6. Cum te ajută specialiștii de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” să tratezi sau să eviți afecțiunile dentare?

Specialiștii Clinicii dispun de o pregătire profesională foarte înaltă, participând anual la zeci de congrese și conferințe naționale și internaționale unde acumulează cele mai contemporane metode de tratament ale afecțiunilor stomatologice. În comun cu tehnologiile moderne din cadrul Clinicii, ortopantomografie, tomografie computerizată, printer3D, scaner intraoral precum și diverse softuri ajutătoare pentru ca medicul specialist să facă măsurări precise poate fi depistat la timp orice maladie.  
În final venim cu o întrebare pentru meditație: ”Tu ce faci pentru sănătatea ta?”

Autor: Dorina ARSENE   

06.04.2021 17:41